Nieuws Actueel

Winkelen op zondagochtend in Zeist is noodzaak

Winkels de kans geven ook op zondagochtend open te gaan, is noodzakelijk om te zorgen voor eerlijke concurrentie én bij te dragen aan een levendig centrum van Zeist. Dat zegt bakker Neplenbroek, die onlangs met zijn openingstijden het CDA verontrustte.

Maaike Kooistra | Foto: ANP 28 september 2016

Zeist winkeltijden koopzondag zondagochtend

De vestiging van Neplenbroek aan het Belcour in hartje Zeist is sinds enkele weken op zondagochtend open. Dat, terwijl winkels in Zeist alleen op zondagmiddag open mogen zijn.

Ochtendproduct

,,Wij hebben een ochtendproduct. Om die reden zijn we open'', zegt Marchel Neplenbroek, wiens zus de zaak in Zeist runt. ,,Voor de kerk een ontbijtje met verse broodjes, na de kerk een verse gevulde koek bij de koffie. Brood bakken voor de diepvries doen we op die dag niet. Op zondagmiddag zijn we dicht. Dan genieten we van de kinderen.''

Zondagmiddag

Bij de vestigingen aan de Biltstraat en in winkelcentrum Terwijde in Utrecht bestaat de constructie al een tijdje. Utrecht heeft daarvoor geen restricties op zondag. Met ingang van 2015 staat het winkeliers in Zeist vrij op zondag vooralsnog alleen van 12.00 tot 18.00 uur hun winkel te openen. De mogelijkheid voor Neplenbroek om op zondagochtend open te gaan, is gebaseerd op een gemeentelijke proef, die loopt tot eind oktober.

'Geen keuze'

,,Dat is, zoals zij het zien, als een proef. Maar we zullen wel móeten op zondagochtend. Mijn concullega's met een horecatent bouwen complete bakkerijen in hun zaak en mogen op zondagochtend gewoon broodjes verkopen. We zijn allemaal elkaar aan het beconcurreren. Er is geen keuze'', zegt Neplenbroek. ,,Als de rest ook dichtgaat op zondagochtend, ga ik ook vissen met mijn jochie. Maar zo is het voorlopig niet.''

Permanent

Volgens Marchel Neplenbroek doet Zeist er dan ook goed aan de regels permanent te verruimen. ,,De middenstand zal het moeten redden, om het centrum het te laten redden.''

Verruiming regels

Burgemeester en wethouders lieten eerder al weten dat de verruiming van regels (de opening van de bakker op zondagochtend) voorziet in maatschappelijke behoeften van inwoners en gasten van Zeist. Over permanente verruiming van openingstijden zal de gemeenteraad moeten besluiten.

Koopzondag

Zeist kreeg destijds een koopzondag na een initiatief van D66, Seyst.nu, VVD en GroenLinks. Het voorstel werd door een kleine meerderheid aangenomen. Tegenstanders probeerden de keuzevrijheid voor zondagsopenstelling nog tegen te houden of te versoepelen. Daaronder Nieuw Democratisch Zeist, PvdA, GroenLinks en het CDA.

Gerelateerde artikelen

Tijdelijke invulling voor leeg V&D-pand in Zeist

Weer leven in azijnmakerij Zeist

Failliet? Niet te merken in Zeist