Nieuws Actueel

Winkelier heeft steeds meer te lijden onder webhandel

Van onze redactie 20 januari 2016

Webshop Winkelier Webhandel 1

Webshops groeien veel sneller dan fysieke winkels, meldt De Volkskrant. De omzet van shops op internet lag in de eerste elf maanden van 2015 bijna 17 procent hoger dan in dezelfde periode in 2014. Detailhandel in winkelstraten groeide in dezelfde periode met 1 procent.

Lees ook:'V&D is een merk van gisteren'Hoe kon het zo misgaan bij schoenenreus Macintosh?Vrees voor toekomst XenosBankroet V&D drukt stemming consumentenCuratoren door met enkele partijen

Maar de grote winnaar zijn de bedrijven die investeren in clicks én bricks: die zowel op het internet (clicks) als in fysieke, bakstenen winkels (bricks) verkopen. Hun omzet groeide in een jaar tijd met bijna 25 procent.

VerzesvoudigdHet Centraal Bureau voor de Statistiek heeft die cijfers woensdag bekendgemaakt. Het aantal webwinkels is in de afgelopen jaren bijna verzesvoudigd, van ruim vijfduizend in 2007 naar bijna 30 duizend vorig jaar. Het aantal fysieke winkels is juist gedaald van ruim 80 duizend in 2010 naar bijna 74 duizend vorig jaar.

Het voordeel voor webwinkels is dat ze minder geld kwijt zijn aan medewerkers en aan huisvesting. Het kost ze 11,5 procent van de totale omzet. Bij winkels is dat twee keer zoveel.