Nieuws Actueel

Winkelier trouw aan koopavond

De koopavond in het Alphense stadshart trekt lang niet zoveel volk als pakweg vijf jaar terug. Toch houden veel ondernemers hun zaak open, melden zij bij de AD Stadshart Enquête.

Jan Belt 24 februari 2016

Alphen Koopavond

Bijna 90 procent van de ruim 100 ondernemers die meededen aan de peiling blijft de wekelijkse koopavond op vrijdag trouw. Zij doen dat om uiteenlopende redenen: het levert nog steeds een behoorlijke omzet op, ze zien het als service aan de klant of willen solidair zijn met collega's die ook hun zaak openhouden. De koopavond is bovendien 'traditie'. Opvallend: 'slechts' zo'n 60 procent wil nog doorgaan met de koopavond. Steeds meer winkeliers gaan daadwerkelijk dicht.

"Dat zoveel winkeliers de koopavond nog trouw blijven, vind ik een aangename verrassing", reageert voorzitter Eelco Eskens van ondernemersvereniging VOC. "Wij kunnen niemand verplichten. Dat is anders wanneer een winkelcentrum eigendom is van één partij en bepaalde zaken opneemt in het huurcontract. Zo worden ondernemers in Zoetermeer onder druk gezet om alle zondagen open te gaan."

Dennis van Cleef van winkeliersvereniging Aarhof is 'heel positief' over de koopavond. "De economie trekt aan, klanten keren terug en het is weer gezellig druk."

Dat is niet overal zo. Kledingzaken Jones&Jones aan de Van Boetzelaerstraat en Amélie in de Aarhof stopten onlangs met de koopavond. "Er komt na 17.00 uur niemand meer", zegt Aziza Aouriour van Amélie. "Koopavond leeft niet in Alphen", stelt Jenny Veldhoek van Jones&Jones. "Voor die paar mensen gaan wij niet meer open."