Nieuws Actueel

Winkels Wijchen mogen onbeperkt open

Supermarkt, kledingwinkel of bakker. Als ze willen, mogen Wijchense winkeliers straks elke dag open. Zonder uitzondering, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Dat meldt De Gelderlander.

Roeland Segeren 5 juli 2016

Open Gesloten Winkel Stock 1

Als de ondernemers daar zin in hebben, kan het zomaar zijn dat het ontbrekende stukje vlees op zondagavond om 21.00 uur nog bij de slager klaarligt. Of dat die broodnodige stropdas nog vlak voor de gouden bruiloft van oma op zondagochtend om 06.00 uur al te krijgen is. De winkels in Wijchen mogen straks namelijk zeven dagen per week van 06.00 tot 22.00 uur open. De openingstijden op zondag worden daarmee helemaal gelijkgetrokken met de rest van de week.

Lekker zelf wetenDat gaat nog een stukje verder dan een eerder voorstel om winkels wel toe te staan op zondag open te gaan, maar binnen beperkte openingstijden. Dit ging de Wijchense politiek niet ver genoeg. Want verwarrend voor het winkelend publiek en beperkend voor de vrijheid van ondernemers.

Alle winkeliers moeten het lekker zelf weten, zo besloot de gemeenteraad deze week unaniem. Als ze willen inspelen op de wens van het winkelend publiek, moet dat kunnen. Dat die klanten er op zondag voor sommige winkels zijn, staat vast volgens Esther Dauphin van D66, initiatiefnemer van de onbeperkte openingstijden. "De zondag is tegenwoordig voor veel mensen hetzelfde als de zaterdag."

Niet verplichtDit betekent niet dat het nu elke week koopzondag is in het Wijchense hart. Veel winkeliers in het centrum willen alleen open als er ook wat te doen is. Het centrummanagement zet dan ook in op een aantal evenementen per jaar, waaraan een koopzondag is gekoppeld.

Dat is straks in elk geval niet meer verplicht, wat handig kan zijn voor bepaalde winkels. Zo heeft een supermarkt niet veel aan een koopzondag. Bovendien geldt de verruiming van de openingstijden voor de hele gemeente. Ondernemers in de kleinere dorpen kunnen daar hun voordeel mee doen. Dauphin: "Het geldt ook voor winkels in bijvoorbeeld Bergharen."