Nieuws Actueel

Witte jassen uit en de kookschorten om

Marloes en Maaike uit Delft waren al collega's in ziekenhuis Reinier de Graaf, nu hebben ze ook samen een cateringbedrijf opgericht, meldt het AD. ,,Een mooie combi.''

MALOU SEIJDEL 31 januari 2017

Cateringbedrijf

Kokkerellen. Maaike van Eijk en Marloes Koolmees kunnen er geen genoeg van krijgen. Maar ja: zelf ben je wel eens uitgegeten, en man, kids en vriendinnen overladen met lekkere hapjes, dat is ook wel een keertje klaar. Om in de vrije uurtjes toch achter de pannen te kunnen staan, zijn de vrouwen het nieuwe jaar daarom begonnen met een eigen cateringbedrijf onder de toepasselijke naam Koolmees & Van Eijk. Een langgekoesterde wens ging in vervulling.

De twee kennen elkaar van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft, waar ze in de verpleging werken. ,,Al snel kwamen we er achter dat we een gemeenschappelijke passie hadden", vertelt Van Eijk. ,,Ik sta zodra het kan in de keuken - koken op verjaardagen of voor de hele familie: geen probleem! - en ook Marloes draait haar hand niet om voor een maaltijd voor dertig man."

Kookkunsten

Een aantal Delftenaren heeft al kennis kunnen maken met de kookkunsten van Van Eijk, die haar maaltijden een paar avonden in de week aanbiedt op de website thuisafgehaald.nl. ,,Ik bereid dan flink meer eten - paella bijvoorbeeld, of lasagne - dan mijn man, dochtertje en ik op kunnen", legt ze uit. ,,Porties kunnen mensen uit de buurt 's middags bestellen via de website en 's avonds bij mij thuis ophalen. Ik heb er al heel wat mensen blij mee gemaakt."

Opstapje

Koken voor thuisafgehaald.nl is voor Van Eijk een opstapje geweest naar het onlangs opgerichte cateringbedrijf. Het blijft voor haar en Koolmees overigens niet bij het bereiden van avondmaaltijden. ,,We bereiden buffetten, maar organiseren ook high teas én koken op locatie", legt Van Eijk uit. Grieks, Spaans, Hollands, Italiaans: de vrouwen zijn van alle markten thuis. ,,Eén specialiteit hebben we eigenlijk niet, we kunnen veel maken. Wel hebben we één gouden regel: niets komt uit pakjes of zakjes, we gebruiken alleen pure en verse ingrediënten. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Toen ik een jaar of acht was, kookte ik samen met mijn zusje al een keer per week thuis. Destijds waren pakjes en zakjes al uit den boze."

Hoewel Van Eijk en Koolmees graag zelf in de keuken staan, dineren ze ook regelmatig buiten de deur. Om inspiratie op te doen voor gerechten en hapjes, maar voornamelijk ook om zelf van lekker eten te genieten. Van Eijk: ,,De Verbeelding in Delft is een van onze favoriete restaurants."

Helemaal in het teken van koken staat het leven van de twee met de oprichting van het cateringbedrijf nog niet. ,,We runnen Koolmees & Van Eijk in onze vrije uurtjes en blijven gewoon in het ziekenhuis werken. Een mooie combinatie."

Gerelateerde artikelenKoko Locoverovert Delft met bijzondere gerechtenTopambtenaar wordt topcateraarLentse van chef-kok tot succesvol cateraar