Nieuws Actueel

Jumbo stopt direct met WK-commercial na massale verontwaardiging op sociale media

De nieuwe reclamespot van supermarktketen Jumbo voor het WK voetbal leidt op sociale media tot verontwaardigde reacties. In de commercial zijn een stel polonaise lopende bouwvakkers te zien. Dat ligt gevoelig want het toernooi in Qatar is juist omstreden vanwege de slechte werkomstandigheden voor de gastarbeiders die de stadions moesten maken. Inmiddels heeft Jumbo besloten direct te stoppen met de tv-spot.

ANP 2 november 2022

Jumbo WK Qatar

Een still uit de reclame van Jumbo.

Jumbo haalt spotje van de buis: 'welgemeende excuses'

Jumbo stopt per direct met zijn WK-reclamespot met dansende bouwvakkers. Dat heeft de supermarktketen besloten nadat op sociale media grote ophef was ontstaan. Het WK voetbal in Qatar is namelijk omstreden vanwege de slechte werkomstandigheden voor de arbeidsmigranten die de stadions moesten bouwen.

,,We realiseren ons nu dat in deze reclame een link te maken is naar de erbarmelijke arbeidsomstandigheden in Qatar en dat is nooit onze bedoeling geweest", laat Jumbo weten in een verklaring. ,,Dit betreuren we ten zeerste en we bieden hiervoor onze welgemeende excuses aan."

,,Jumbo moet zich echt kapot schamen voor deze reclame voor het WK in Qatar", zegt iemand bijvoorbeeld op Twitter. ,,Hoe schaamteloos wil je het hebben?" Een ander noemt het "heel stom en naïef". "Lijkt mij totaal ongepast en wat mij betreft stopt Jumbo direct met de reclame."

Ook programmamaker Danny Ghosen is verontwaardigd over het spotje en noemt het "onbegrijpelijk" dat Jumbo dit uitzendt. De journalist maakte onlangs nog een YouTube-serie over het WK, waarin hij onder meer de misstanden rond de bouw van stadions aan de kaak stelt.

Danny Ghosen: ,,Wie bedenkt dit?"

''We hebben een zorgvuldige afweging gemaakt ten aanzien van de wijze waarop we dit jaar inspelen op het Oranjegevoel voor en tijdens het WK voetbal''

Jumbo over communicatie-uitingen rond het WK

Jumbo kon niet direct reageren op de commercial in kwestie. De super verklaarde vorige maand nog zich in zijn communicatie-uitingen rond het WK uitsluitend op het Oranjelegioen te zullen richten. ,,We realiseren ons goed dat er gevoeligheden zijn rondom dit WK voetbal in Qatar. We hebben een zorgvuldige afweging gemaakt ten aanzien van de wijze waarop we dit jaar inspelen op het Oranjegevoel voor en tijdens het WK voetbal."

In de spot van Jumbo zijn overigens niet alleen bouwvakkers te zien. Ook veel beroemde Nederlanders hebben meegewerkt aan de reclame, waaronder de Toppers en de Jumbo-schaatsploeg. Ook acteur Frank Lammers, rapper Donnie en actrice Maike Meijer figureren in de spot. De Toppers verwijzen woensdagochtend voor een reactie door naar Jumbo. Lammers, rapper Donnie en Meijer waren niet voor commentaar bereikbaar.

Lees ook: WK voetbal in Qatar: zo verdienden Nederlandse bedrijven aan het discutabele toernooi

Amnesty International noemt spotje Jumbo misplaatst en onverstandig

Amnesty International noemt de nieuwe reclame van supermarktketen Jumbo voor het WK voetbal in Qatar 'misplaatst' en 'onverstandig'. Volgens de mensenrechtenorganisatie zal het spotje veel kritiek over zich heen krijgen. ,,Het legt een verkeerd soort link met de mensen die al die stadions in Qatar hebben gebouwd en daarbij gewond zijn geraakt of overleden", zegt Amnesty-woordvoerder Ruud Bosgraaf. ,,Mensen die naar het WK zullen kijken op tv en Oranje toejuichen zullen ook denken dat dit een stap te ver gaat. Het is een verkeerd soort lolligheid."

Ondanks de kritiek wil Amnesty niet voor de supermarkt bepalen wat er met de commercial moet gebeuren. ,,Wij zijn geen censuurmeester, we laten het verder aan Jumbo over om te kijken ze er verder mee gaan doen. Andere bedrijven hebben al eerder aangegeven dat ze terughoudend zijn met reclame en spotjes rond het WK. En terecht ook."

Lees ook: KHN: 'Verbieden schermen WK-voetbal is symboolpolitiek'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws