Nieuws Actueel

Wordt de Stopera een markthal?

Een markthal op de begane grond van het Amsterdamse stadhuis. Het is één van de varianten waar de gemeente naar kijkt om de Stopera toegankelijker te maken voor Amsterdammers. Dit bericht Het Parool vrijdag.

Jasper Piersma | 19 februari 2016

Stopera Amsterdam

Eind september deed de gemeente een oproep aan Amsterdammers om ideeën in te dienen voor de begane grond van het pand uit 1986, dat volgens de gemeente 'hoognodig verbouwd moet worden'. Dat deden zo'n 180 Amsterdammers en partijen. Uit alle inzendingen zijn drie mogelijke varianten gevormd.Eén van die varianten is een markthal, waarbij een groot gedeelte van de muren zal verdwijnen en er een grote, open ruimte ontstaat. Ook moet er meer verbinding komen met de vlooienmarkt op het Waterlooplein. Openbare straatEen ander ontwerp is dat van een mozaïek, waarbij de begande grond wordt opgedeeld in verschillende delen, die toegankelijk zijn via aparte ingangen. De binnentuin in het midden van het gebouw blijft daarbij openbaar toegankelijk en moet uitgroeien tot 'één van de meest rustige plekken in de drukke binnenstad'.

Als derde variant wordt gedacht aan het splitsen van het stadhuis en de Nationale Opera en Ballet, met een openbare straat van de Amstel naar het Waterlooplein. Aanvullend op de drie varianten is er nog een vierde optie, waarbij alleen de nodige, minimale aanpassingen worden doorgevoerd. Niet de hele begane grond van de Stopera moet op de schop. Het gaat om ruimtes die niet of nauwelijks in de gebruik zijn, zoals de drie trouwzalen. Ook worden de binnenstraat en binnentuin volgens de gemeente slecht gebruikt. Dat moet in een nieuw ontwerp veranderen.FilmzaalRond de zomer beslist het college van b. en w. naar welke variant de voorkeur uitgaat. Pas dan zal deze verder worden uitgewerkt tot een concreet plan. Het kan daarna nog twee jaar duren voordat eventuele veranderingen zichtbaar worden. Tot die tijd wordt gekeken naar de mogelijkheden om de loze ruimtes tijdelijk in te richten als expositieruimte of een programma te starten in de gemeentelijke filmzaal.