Nieuws Actueel

Wouter Twisk scoort met websitebouwtool voor kleine ondernemers

Hij was nooit van plan om ondernemer te worden, maar had er op zijn veertiende wel lol in om ‘een beetje te handelen’. Wouter Twisk (31) is nu al tien jaar eigenaar van JouwWeb, een tool waarmee elke (kleine) ondernemer op kinderlijk eenvoudige wijze zijn eigen website kan maken. Gratis of betaald. Het afgelopen jaar groeide het aantal betalende abonnees van 10.000 naar 20.000. En dus hebben ze zich aangemeld voor de Deloitte Technology Fast 50 2019.

Anke Derkse/Foto: JouwWeb 18 augustus 2019

Wouter Twisk tool Jouw Web

Het begon allemaal met het maken van eenvoudige fansites van voetbalclubs. ,,Daar zat ook een club uit Amsterdam bij”, zegt Wouter met een veelbetekenende glimlach. Mensen wilden hem daar ook wel voor betalen. Daarmee was zijn interesse gewekt en ontdekte hij dat hij er meer mee kon doen.

Op naar de Kamer van Koophandel

Zijn eerste commerciële concept was JouwPagina.nl, een soort concurrent van Startpagina, waar iedereen die dat wilde zijn eigen startpagina mee kon maken. Op de pagina stonden links naar sites die hij interessant vond. Daar zijn er uiteindelijk zo’n 50.000 van gemaakt in de loop der jaren.

,,Met de start van JouwPagina kwam ik erachter dat ik kennelijk ondernemer was geworden. Op naar de KvK dus! Maar daar stuurden ze me weg en namen me dus niet serieus. Ik was 15 en zou toen nog telkens toestemming moeten vragen aan mijn ouders. Op mijn 16e keerde ik terug en schreef me in bij de KvK.”

Klanten hadden niet door dat ik zo jong was

Tussen zijn 15e en 16e jaar kreeg Wouter al best wat klanten. ,,Ik schreef ze dat ik de opdracht aannam en de factuur wel ‘over een half jaar’ zou sturen. Zo had ik geen problemen met mijn administratie en waren mijn klanten alleen maar blij dat ze niet meteen hoefden te betalen. Doordat ik alle contacten via e-mail deed, wisten mijn klanten niet dat ik nog zo jong was. Door de telefoon hadden ze dat direct gehoord.”

Twisk had al vrij snel door dat (tevreden) online klanten binnen no time weer nieuwe klanten genereren. Na JouwPagina, volgde Tweedehands.net; een gratis alternatief voor Marktplaats en Speurders.nl voor zowel de Nederlandse als de Belgische markt. De pagina is nog altijd actief.

Lees ook: Jonge ondernemers verkopen miljoen maaltijden met app Too Good To Go

Liever verder ondernemen dan een scooter kopen

Na de vwo, die Twisk er gewoon naast deed, had hij zich volledig kunnen storten op het ondernemerschap. ,,Op mijn 16e kreeg ik zelfs al een aanbieding om het hele zaakje te verkopen, voor maar liefst 2.500 euro. Een klasgenootje adviseerde me om dat zéker te doen, want ‘dan kun je de mooiste scooter van heel Terneuzen kopen’.’’

Twisk zag toen al in dat hij niet voor de kortetermijnwinst moest gaan. Bovendien wilde hij nog een studentenleven hebben, dus ging hij na zijn middelbare school Informatica studeren aan de TU in Eindhoven. Tijdens de minor Ondernemerschap zette hij samen met zijn studiegenoot Roel van Duijnhoven JouwWeb op.

Eenvoudig gratis website

,,Ons idee kwam voort uit het feit dat veel mensen naar ons toe kwamen met de vraag of we ‘niet even een website voor ze wilden maken’. Daar zit je als student informatica dan echt niet op te wachten. Dus bedachten we een tool waarmee iedereen heel eenvoudig zelf gratis een website kan maken.”

Expansie stap voor stap

Het bleek een gouden greep. Na een paar jaar werd de betaalde versie geïntroduceerd. Hiermee hebben bedrijven hun eigen domeinnaam. Ook dat werd een succes. ,,We verdubbelden zo ongeveer ieder jaar in het aantal betalende abonnees. In 2015 begonnen we met de betaalde en geheel vernieuwde versie en medio 2019 stonden we op 20.000 betalende abonnees.''

,,We willen best verder groeien, maar stellen ons geen utopische doelen. Wel is ons ontwikkelteam voortdurend bezig om de concurrentie steeds een stapje voor te zijn en nieuwe functionaliteiten in te bouwen voor onze klanten. Daarbij houden we het simpel en hebben we een no-nonsense instelling. Zowel wat betreft onze tool als wat betreft onze bedrijfscultuur.”

Lees ook: Hoe tegenslag en naïviteit ondernemer Khosrou Golzad verder hebben geholpen

Dat betekent niet dat Twisk geen plannen maakt. ,,Integendeel, we denken erover om ons verzorgingsgebied verder uit te breiden. We zijn al succesvol in België, maar zijn nu ook een Engelstalige versie aan het ontwikkelen. Maar alles stap voor stap. En als we denken dat het niet gaat werken, doen we het gewoon niet en bedenken we weer wat anders.”

Met de start van JouwPagina kwam ik erachter dat ik kennelijk ondernemer was geworden

Wouter Twisk, JouwWeb