Nieuws Actueel

Zakenkrant: ECB vraagt banken naar banden met Credit Suisse

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft banken in de eurozone gevraagd naar hun financiële blootstelling aan Credit Suisse. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Die vragen over het geld dat ze hebben uitstaan bij de Zwitserse bank volgen op het forse verlies aan beurswaarde van Credit Suisse op woensdag.

ANP 15 maart 2023

ANP150323157 1

Een woordvoerder van de ECB wilde niet ingaan op vragen van de Amerikaanse zakenkrant. Credit Suisse staat onder toezicht van Zwitserse autoriteiten, maar ook van toezichthouders van andere Europese landen omdat het financieel concern daar actief is.

Aandelen van Credit Suisse daalden woensdagmiddag zo'n 17 procent, maar stonden eerder op de dag nog lager. Het verlies volgde op de mededeling dat de grootste aandeelhouder van de bank, Saudi National Bank, geen extra kapitaal in de bank te wil steken. Eerder meldde Credit Suisse in zijn jaarverslag dat klanten nog aanzienlijke hoeveelheden geld van rekeningen halen.

Grootscheepse reorganisatie

De bank is bezig met een grootscheepse reorganisatie en leed vorig jaar een nettoverlies van 7,3 miljard euro, mede door een enkele kostbare schandalen. Zo deed Credit Suisse zaken met investeringsfonds Archegos en de financieringsmaatschappij Greensill, die omvielen door risicovol gedrag.

Credit Suisse is aangemerkt als systeembank, wat betekent dat het omvallen van de instelling voor grote problemen kan zorgen in de gehele financiële sector. Dit betekent onder andere dat de bank extra grote kapitaalbuffers moet aanhouden en een plan klaar moet hebben liggen voor een geordende afwikkeling van financiële noodsituaties.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws