Nieuws Actueel

Zaterdagmarkt Breda verplaatst: 'even wennen'

De Haagweg en de Nieuwe Haagdijk gaan flink op de schop. Waar moet je heen met de zaterdagmarkt? Naar het Dr. Jan Ingen Houszplein, schrijft BN De Stem. Daar is zaterdagmiddag de weekmarkt feestelijk in gebruik genomen door wethouder Boaz Adank (Economische Zaken).

Peter Vierenhalm | Foto: Ron Magielse 30 mei 2016

Zaterdagmarkt Breda verplaatst

De markt keert voorlopig terug op de plek waar ruim honderd jaar geleden de fruitmarkt was. Hier was het vroeger een drukte van belang, met bussen en reizigers uit België die de stad bezochten. De plek was hét handelsgebied van Breda.

AllureVeel omwonenden zijn blij met de terugkeer van de markt op de oude stek. Buurtbewoonster Corrie Koevoets (74): "Van mij mag de markt hier blijven. Het is hartstikke gezellig. Ik ben al jaren een trouwe bezoeker van de markt, maar ik zag het de laatste jaren behoorlijk teruglopen op de oude plek. Misschien dat er op het Dr. Jan Ingen Houszplein wat meer allure ontstaat." Omwonenden boden de gemeente vorig jaar hun ideeën aan voor de invulling van het opgeknapte plein. De terugkeer van de markt stond met stip boven aan de verlanglijst. Koevoets: "Wat mij betreft houden we de markt voortaan op deze plek. Al mis ik wel bepaalde kramen, zoals Johan de bloemenman en Kees de juwelier. Maar misschien zijn die er volgende week wel bij. Het is voor iedereen wennen. En ik vind het plein nog niet helemaal af. Daar bij die bomen staat zo veel onkruid. Zet daar leuke plantjes."

VeiligerKoevoets maakt daarna nog een vrolijk rondje met de muziekkapel van de Meikevers en de steltloper. Projectleider marktverplaatsing Roel Klei van de gemeente kijkt tevreden naar spelend kroost. "Bij de markt op de Nieuwe Haagdijk moest je je kinderen aanlijnen vanwege het verkeer. Op het plein is het een stuk veiliger." Klei zegt dat er 35 kramen staan. "Er is nog ruimte voor vijf of zes kramen. We hopen dat de markt wat gaat groeien. We gaan de komende tijd elke week bijzondere thema's en activiteiten houden om meer mensen naar het plein te trekken. We willen het levendig houden."

Over de eerste marktdag op de nieuwe stek is hij content. "Het ziet er goed uit. Veel bezoekers en ondernemers zijn tevreden."

PilotDe gemeente streeft ernaar om in overleg met de ambulante handel de weekmarkt definitief te verplaatsen naar het Dr. Jan Ingen Houszplein. Het komende halfjaar dient als pilot. Daarna wordt gekeken of de markt op het plein blijft of terugkeert naar de Nieuwe Haagdijk. Kaasboer Julius Hennekam kijkt nog even de kat uit de boom. "Op zich is dit een mooi stekkie. Vanmorgen had ik veel klanten, nu is het wat rustiger. Ik vind het wel iets minder druk, maar dat kan ook met het mooie weer te maken hebben. Met lekker weer hebben we altijd minder klanten. Als ik op deze plek goede omzetten haal, wil ik best blijven."

Nieuwe gezichtenOok vishandelaar Patrick de Ruijter zegt nog niet of het plein een blijvende stek is voor zijn nering. "Het ziet er best gezellig uit, maar ik vind het wel wat rustiger. Ik mis veel vaste klanten. Toch zie ik ook wel nieuwe gezichten. Ik vind het wel jammer dat ze al zo streng controleren op verkeerd parkeren. Geef die mensen niet meteen een bon, maar geef ze een waarschuwing. Iedereen moet toch aan de nieuwe plek wennen?"