Nieuws Actueel

Zeeuws energiebedrijf Delta met rug tegen de muur

De Zeeuwse stroomleverancier Delta staat met de rug tegen de muur. Het energiebedrijf ziet geen andere mogelijkheid dan Zeelandnet, een aantal centrales en zaken die te maken hebben met de verkoop en handel van energie in de etalage te zetten.

Jeffrey Kutterink & Ernst Jan Rozendaal 22 april 2016

Deltaenergiebedrijf

Het is zuur, maar Delta heeft dubbele pech. Want nu het bedrijf na een lang juridisch gevecht gaat splitsen, draait het ook nog eens zwaar verlies. Dat komt doordat het geen geld meer verdient met de productie van energie. Niet alleen de Sloecentrale, zelfs de kerncentrale draait verlies. Daarmee is het bedrijf financieel kwetsbaar geworden.

Aanvankelijk verwachtten analisten dat de energieprijs in 2018 weer zou herstellen. Inmiddels is de verwachting dat dat pas twee jaar later gebeurt.

ReddingsplanZonder het afgesplitste netwerkbedrijf zou de commerciële tak van Delta deels om- en vrijwel zeker uiteenvallen. Waarmee een berg banen uit Zeeland zou verdwijnen. Om dat te voorkomen kwam er een reddingsplan.

Dat gaat uit van het herfinancieren van bedrijfsonderdelen. Dat betekent dat verliesgevende takken, zoals het energieproductiebedrijf, voldoende geld meekrijgen om het enkele jaren uit te zingen. Op die manier kun je tijd kopen en Delta in de lucht houden totdat de energieprijzen weer gaan stijgen en het bedrijf weer winst gaat maken. Dat scenario had de voorkeur van de aandeelhouders van Delta (provincie en gemeenten), die voor 200 miljoen borg wil staan om dit mogelijk te maken.

Onderdelen verkopenDe directie van Delta komt nu tot de conclusie dat een herfinanciering te weinig geld oplevert. Lees: er is onvoldoende geld om het uit te zingen tot het moment dat de energieprijzen weer gaan stijgen. Ze kiest er daarom voor onderdelen van het bedrijf te verkopen. Delta heeft de aandeelhouders maandag geïnformeerd dat herfinanciering van het bedrijf, waarvoor zij vrijwel allemaal bereid waren borg te staan, niet voldoende geld oplevert.

"Het zal dus een combinatie van verkoop en herfinanciering moeten worden", stelt verantwoordelijk gedeputeerde Carla Schönknecht.

De aandeelhouders moeten met zo'n constructie akkoord gaan. Maar zo ver is het nog niet. De provincie heeft het financiële adviesbureau Emendo Capital en advocatenkantoor Houthoff Buruma om een second opinion gevraagd. Schönknecht verwacht van hen op korte termijn uitsluitsel.

HerfinancieringDe aandeelhouders hadden verkoop van bedrijfsonderdelen nadrukkelijk niet als eerste optie in gedachten. Want de verwachting was dat die slechter is voor de Zeeuwse werkgelegenheid dan volledige herfinanciering.

Bovendien brengt verkoop meer risico's mee en wordt het strategisch onverstandig geacht, omdat een bedrijf in problemen waarschijnlijk niet de hoofdprijs kan binnenhalen.

Het dagelijks provinciebestuur benadrukt nog steeds dat het voorlopig gaat om een onderzoek naar mogelijke verkoop, maar Delta heeft al aangegeven dat herfinanciering alleen onvoldoende is. "Er zal wel iets moeten gebeuren", erkent Schönknecht.