Nieuws Actueel

Zeeuwse ondernemer wil niet te boek staan als trage betaler

Wie een rekening stuurt naar een Zeeuws bedrijf heeft drie dagen eerder het verschuldigde bedrag op zijn rekening dan iemand die met een ondernemer uit Flevoland zaken doet. Zeeuwen betalen gemiddeld het snelst (38,7 dagen). Bedrijven uit de 'nieuwe' polders zijn het langzaamst (41,9 dagen).

THEO GIELE 30 mei 2017

Zeeland betalen facturen

Zeeland op nummer 1

Dit weten we dankzij Graydon, een bureau dat allerlei gegevens over de Nederlandse economie verzamelt. Elk kwartaal publiceert Graydon de 'Barometer Betaalgedrag Nederlands bedrijfsleven'. In de eerste drie maanden van 2017 was de gemiddelde betalingstermijn in Nederland 40,3 dagen. Per bedrijfstak en per provincie maakt Graydon aparte ranglijsten. Zeeland staat sinds jaar en dag op nummer een.

Familiebedrijven

Jan Henk Verburg van de Kamer van Koophandel heeft een aantal verklaringen voor het feit dat Zeeuwse ondernemers de snelle betalers zijn. ,,Er zijn hier relatief veel familiebedrijven. Die zijn over het algemeen conservatiever als het gaat om krediet. Hun liquiditeit is beter waardoor ze sneller kunnen betalen.'' Kortom, de Zeeuwse ondernemer houdt niet van schulden en heeft genoeg geld op de bank staan om zijn rekeningen op tijd te voldoen.

Regionale handel

Maar er is meer. ,,Het geloof en de aard van de bevolking spelen ook een rol bij de betaaldiscipline, zeker in de Bible Belt'', denkt Verburg.

Misschien wel de belangrijkste oorzaak van het vlotte betaalgedrag is de aard van de Zeeuwse economie zelf. Belangrijke sectoren als toerisme en bouw werken met regionale leveranciers. Ze kopen vaak in bij ondernemers uit de buurt. Er is minder nationale en internationale handel. Verburg: ,,Er zijn onderling veel persoonlijke contacten en langdurige zakelijke relaties. Dan wil je niet te boek staan als iemand die laat zijn rekeningen betaalt. Een slechte reputatie verspreidt zich snel.'' Een derde grote sector in Zeeland, de landbouw, behoort sowieso tot de snelste betalers.

Lees ook: Zo zitten de regels met factuurbetalingen in elkaar

Wettelijke verplichting

Overigens betalen ondernemers in heel Nederland steeds vlotter hun facturen. Zes jaar geleden duurde het gemiddeld ruim een volle werkweek - 5 à 6 dagen - langer voordat geld werd overgemaakt. Geld moet rollen is een economische wijsheid, rekeningen moeten zo snel mogelijk betaald worden. Want wie niet betaald wordt, kan ook zelf niet betalen. Sinds 2013 geldt een wettelijk verplichting dat bedrijven (en overheden) binnen 30 dagen een rekening moeten voldoen, tenzij onderling een andere termijn is afgesproken. Dat heeft effect. De voorsprong die Zeeuwse bedrijven hebben, wordt mede door die wet ook steeds kleiner. In het eerste kwartaal van dit jaar stonden Friese bedrijven op plaats twee (39,3 dagen). Het verschil is nog maar 14 uur en 24 minuten.

Het geloof en de aard van de bevolking spelen ook een rol bij de betaaldiscipline.

Jan Henk Verburg