Nieuws Actueel

Zelfs het winkelbolwerk van Goes beeft

Doen ze het in Goes langzamerhand in de broek? Landelijke winkelketens vallen bij bosjes om. Eerder gingen winkelformules als DA, Dolcis, Schoenenreus en Scapino ten onder. Vorig week sloot de V&D. Nu zijn ook de ketens Perry Sport en Aktiesport failliet. Zelfs in een ijzersterke winkelstad slaat dat gaten, schrijft PZC.

Frank Balkenende en Cornelleke Blok 24 februari 2016

Scapino Failliet

Er staan nu 18 winkelpanden leeg. De sluiting van warenhuis V&D aan het Schuttershof betekent dat er plots 2300 vierkante meter winkelvloeroppervlak onbezet is. Volgens retailonderzoeker Locatus drijft dat de winkelleegstand in Goes met 3,5 procent op naar ruim 13 procent. Als ook de twee sportzaken sluiten, komt er nog een paar honderd vierkante meter bij. Paniek? Dat niet direct, zegt voorzitter Ron Berks van Ondernemers Organisatie Goes (OOG). "Het is wel behoorlijk onrustbarend. Dat er zo veel landelijke ketens in korte tijd het loodje leggen, had niemand kunnen voorspellen. Het is erg onrustig in winkelland.”

DominoLandelijke ketens waren/zijn goed vertegenwoordigd in Goes, maar dat maakt de binnenstad ook kwetsbaar, zegt Berks. "Het historische centrum waar het leuk funshoppen is én de mix van landelijke, regionale en lokale ondernemers, trok landelijke formules aan. Als die achter elkaar omvallen, ontstaan te snel te veel gaten.”

Natuurlijk schrik je van dit soort ‘incidenten’, reageert wethouder Derk Alssema. "Maar het is al langer aan de gang en dus bekend. Er wordt meer online gekocht en winkelformules blijken plotseling versleten te zijn.” Alssema ziet geen reden tot paniek. Er zijn volgens hem nog geen heel grote gaten ontstaan. Ja, de V&D, maar die ligt buiten de winkelhoofdstraten en is niet zoals bijvoorbeeld in Bergen op Zoom een blikvanger in het winkelhart.

Regionale succesformules hebben de toekomstGoes houdt de vinger aan de pols in de Werkgroep Winkelleegstand. Alssema: "Zodra we weten dat er een pand leegkomt, gaan we op zoek naar ondernemers die willen uitbreiden of verhuizen. Ook vastgoedeigenaren zitten in de werkgroep. Het pand waar V&D zat, is van een lokale eigenaar die de markt goed kent. Ik ga ervan uit dat er weer detailhandel in komt. Misschien moet het dan worden opgedeeld. Het pand van Perry Sport is courant. Daar vind je altijd een huurder voor.” Sommige gemeenten krimpen hun kernwinkelgebied al in. Goes is zover nog niet. Daarvoor trekt de stad nog steeds genoeg publiek, ook van verder weg, zeggen Alssema en Berks. Bovendien doemen er ook steeds regionale succesformules op. Wel moet de huurprijs van menig winkelpand zakken, vindt Berks: "Sommige eigenaren vragen 400 tot 500 euro per vierkante meter. Met zo’n huur kan een ondernemer de kost niet verdienen.”