Lees ook: Boerenzoon Thom (25) is succesvolste foodtruckcateraar Oost-Nederland
Utrechter Michiel Marcelis (51) van FOUR Entertainment is verantwoordelijk voor de organisatie van het festival dat volgend jaar het tienjarig jubileum viert. Ambities genoeg. ,,Misschien komt er volgend jaar een stad bij in Nederland. En ik zie kansen in Engeland: daar staan food festivals nog in de kinderschoenen. De Engelsen zijn gewend om entree te betalen."
Festival TREK strijkt elk jaar neer in acht stadsparken in Nederland: Rotterdam, Maastricht, Utrecht, Nijmegen, Tilburg, Amsterdam, Den Bosch en Den Haag. Ze duren drie, vier of vijf dagen. ,,We bouwen een dorp in een stad, inclusief kerk, gemeentehuis en BurgeRmeester", aldus Michiel. Verder staan op het afgehekte terrein onder meer een theatertent, wijnterras, Biergarten, cocktailbar, verschillende podia met optredens van lokaal talent en – niet in de laatste plaats – veel mobiele keukens.
Michiel Marcelis
Mede-eigenaar FOUR Entertainment
Utrechter Machiel Marcelis (52) is mede-eigenaar van FOUR Entertainment en verantwoordelijk voor de organisatie van TREK. In 2014 organiseerde hij de eerste editie van het food festival. Tot 2015 runde Machiel verschillende cafés en restaurants in Utrecht.
Tot 40 foodtrucks per locatie
Per locatie zijn tussen de twintig en veertig foodtrucks aanwezig, het aanbod is zeer divers: van crêpes, wafels en poffertjes (die het vanwege de kinderen vooral overdag goed doen) tot Thaise noodles, sushi, oesters, hamburgers, kaashapjes en broodjes biefstuk. Uiteraard is de bekende ‘vette hap’ ook verkrijgbaar. Michiel: ,,Het aanbod verschilt per stad, maar je kunt zeggen: hoe zuidelijker, hoe Bourgondischer de mensen en hoe meer ze bereid zijn nieuwe dingen te proberen. Met andere woorden: Maastrichtenaren eten meer oesters dan Tilburgers." Niet onbelangrijk: de toegang is gratis.
Lees ook: Waarom deze foodtruck-ondernemer grote festivals mijdt: ‘8,50 voor frietje met is te veel geld’
Hoe zuidelijker, hoe Bourgondischer de mensen en hoe meer ze bereid zijn nieuwe dingen te proberen. Met andere woorden: Maastrichtenaren eten meer oesters dan Tilburgers
Michiel Marcelis, mede-eigenaar FOUR Entertainment
Omdat geen entree wordt geheven, moet de organisatie het geld op een andere manier verdienen. FOUR Entertainment heeft de drankverkoop in eigen handen. Foodtruckers en andere cateraars betalen stageld. In tegenstelling tot veel andere festivals – waar foodtruckers tussen de twintig en vijftig procent van hun omzet aan de organisatie moeten afstaan – betalen ze dus een vast bedrag.
Dat varieert van 275 tot 400 euro per dag. Er komen nog stroomkosten bij: 85 tot 115 euro. Stageld is inclusief water en gescheiden afvalverwerking. Michiel kan niet zeggen wat de foodtruckers verdienen, simpelweg omdat hij geen idee heeft hoeveel porties ze verkopen. De organisatie heeft verder partnerships met Grolsch, Coca-Cola, Disaronno en Nespresso.
Eerste TREK in 2014
Michiel heeft een ruime horeca-ervaring: tot 2015 runde hij samen met een compagnon verschillende cafés en restaurants in het centrum van Utrecht. In 2014 werd de allereerste editie van TREK gehouden: bij de stadsschouwburg in Utrecht, zijn thuisstad. Zijn organisatie heette toen nog EBM. Het bleek een schot in de roos. ,,Ik had tien fusten bier ingeslagen, bedoeld voor het hele weekend. Ze waren binnen een paar uur leeg. Ik had zeven mensen achter de bar staan, maar had meer dan het dubbele nodig. In datzelfde jaar hebben we ook nog in Den Haag gestaan."
Naast TREK verzorgt het Utrechtse bedrijf studentenfestivals, Festival JOY en levert het een marketing bijdrage aan LIVE on the BEACH. Ook organiseert FOUR Entertainment evenementen voor onder meer JBL in Frankrijk en Big Green Egg in Lapland.
Lees ook: Foodtruck beginnen? Dit moet je weten over kosten, stageld en afdrachtpercentages
Volgend jaar 10e editie
Veel foodtruckers van toen waren uit romantische overwegingen gestart: het leek ze wel een relaxed bestaan. ,,Er zaten ook cowboys tussen. Of foodtruckers die iets geks deden. Zo stond er ooit een insectenbar, maar die is toch weer verdwenen."
In 2015 werd FOUR Entertainment opgericht. Het bedrijf richtte zich op het verder uitrollen van TREK. De miljoenste bezoeker – in 2018 in Den Bosch – was wel een mijlpaal. Het festival is intussen een begrip geworden, met volgend jaar de tiende editie. De eerste vergunningen voor volgend jaar zijn al aangevraagd. Michiel: ,,Na dit weekend gaan we evalueren en vooruitkijken naar 2024. Eind maart, begin april moet het programma dichtgetimmerd zijn.’’
Trends: vega(n) en gestegen productiekosten
Vega of vegan is de trend, weet ook Michiel. ,,Ik juich het alleen maar toe. Het publiek vraagt er ook om. Wie hamburgers verkoopt, moet nu ook een vega variant aanbieden. We worden steeds bewuster: een lage ecologische footprint, aandacht voor duurzaamheid. Een organisator en cateraar die niet meegaat met die trend prijst zichzelf bovendien uit de markt.’’
Een andere, iets minder leuke trend: de gestegen productiekosten. Die zijn de laatste jaar met 20 à 25 procent gestegen, schat Michiel in. Onder die kosten vallen onder meer hekwerk, geluid en licht, podia, stroomvoorzieningen, beveiliging, toiletten. Maar ook accijnsverhogingen op drank, gestegen personeels- en transportkosten, duurdere producten.
Dat de kosten flink zijn gestegen, staat buiten kijf. En die moeten links- of rechtsom toch worden doorberekend
,,Veel leveranciers hebben te kampen met personeelstekorten, bovendien zijn sommige voorzieningen of producten minder beschikbaar. Je komt niet meer zo makkelijk aan een podium of hekwerk. Gelukkig werk ik al jarenlang samen met dezelfde partijen, dus heb daar nog niet veel last van. Maar dat de kosten flink zijn gestegen, staat buiten kijf. En die moeten links- of rechtsom toch worden doorberekend. Een biertje op TREK kost 3,50 euro, vorig jaar was dat 3,25 euro. We proberen het zo schappelijk mogelijk te houden."
Ideaal festivalweer: graad of 21
De organisatie heeft nagenoeg alles in eigen hand, behalve het weer. ,,Het wordt echt druk bij een temperatuur van 21 graden en zon, afgewisseld met een wolkje en zo weinig mogelijk wind. Bij 27 graden of hoger gaan mensen liever naar een plas, meer of zee. Dit weekend wordt het een graad of dertig. Het is niet anders."
Lees ook: Plantaardig Karma Kebab haalt 2 miljoen groeikapitaal op en zet in op internationale groei
,,Meestal wordt het dan later druk. Ik ga in elk geval niet schuiven met de opstelling of het programma. Dat kunnen we ook niet maken, veel afspraken zijn maanden geleden of nog eerder gemaakt. Er zullen hooguit extra parasols worden neergezet."
Michiel hoopt volgend jaar een negende stad toe te voegen aan het rondreizende festival, al kan hij nog geen naam noemen. ,,Het wordt steeds moeilijker om een nieuwe locatie toe te voegen aan het programma. Er zijn sowieso veel evenementen, bovendien hebben veel gemeenten quota op gewilde locaties: daar mogen dus slechts een paar evenementen per jaar worden gehouden. Dat komt ook door bezwaren van omwonenden die steeds mondiger worden."
Lees ook: Publiek in vuur en vlam van Jord zijn Smokey Goodness Catering: 'Dagomzet van 70.000 euro komt voor'
Met TREK naar het buitenland
Michiel zou graag de stap naar het buitenland willen maken. Hij weet ook al waar: Engeland. ,,Food festivals kennen ze nauwelijks, dus in dat land is veel potentie. Vlak voor corona waren we er al mee bezig, maar pakken het nu waarschijnlijk weer op. En Engelsen zijn gewend om entree te betalen, dat scheelt."
Zo lang TREK de trends en kosten in de gaten houdt en op zoek blijft naar vernieuwingen, zal het festival blijven bestaan. Over twintig jaar heeft TREK nog steeds bestaansrecht, zegt Michiel. ,,Maar eerst het tiende jaar vieren. Net als de een miljoenste bezoeker is dat een mijlpaal om trots op te zijn."