Nieuws Actueel

Zettense ondernemer ruimt huizen leeg

'Ruim je kamer nu eens op.'Hoe vaak moeten kinderen die hartenkreet van moeder niet aanhoren. Jacco van Oord heeft er geen trauma aan overgehouden. Integendeel. Hij heeft zijn beroep gemaakt van opruimen, schrijft De Gelderlander

Rob van der Velden | Foto: William Hoogteyling 17 februari 2017

Zetten opruimbedrijf william hooteyling

Kamer, kelder, zolder, garage, winkel of een complete woning, Zettenaar Jacco van Oord draait er zijn hand niet voor om. In figuurlijke zin dan, want letterlijk is het wel degelijk aanpakken geblazen.

Milieustraat

"Met het opruimen van deze woning hier zijn we met drie man twee volle dagen druk", laat Jacco van Oord tussen de bedrijven door weten. "Maar dan leveren we het huis ook bezemschoon op voor de woningcorporatie. De bewoners zijn overleden en hun kinderen, die in de Randstad wonen, hadden geen tijd om het leeg te halen. Dan schakelen ze mij in.”

“Zo krijg ik verzoeken uit het hele land. Het is niet alleen sjouwwerk, we scheiden de spullen hier ter plekke ook. Een deel hou ik zelf, een deel gaat naar het goede doel en het echte afval gaat naar de milieustraat."

Opruimbedrijf

Het idee voor deze job kreeg Van Oord een jaar of vijf geleden toen een kennis zijn garage opende en zich een grote ravage openbaarde. "Geweldig, riep ik uit, maar de eigenaar begreep daar niets van. Wat je geweldig noemt', zei hij verbaasd. Ik bood aan alles op te ruimen in ruil voor de bruikbare spullen.

Met mijn bedrijf Van Oord Ruimt Op werk ik doorgaans met hetzelfde principe. Sommige spullen verkoop ik in mijn kringloopwinkel in Zetten, andere bied ik te koop aan op Marktplaats. Daar heb ik nu zo'n 300 advertenties op staan. Soms krijgt de opdrachtgever een deel van de opbrengst. Ligt er maar net aan welke afspraak er gemaakt is. Af en toe heb ik een meevaller, soms een tegenvaller.”

Kringloopwinkel

Behalve dat hij er een goede boterham aan verdient, zegt de 42-jarige Zettenaar ook te genieten van het opruimwerk. "Het mooie aan dit werk is dat je feitelijk elke dag aan het schatgraven bent. Je weet nooit wat je tegenkomt. Al is het meeste van weinig waarde." Wat wel van waarde is, maar toch niet geschikt voor plaatsing op Marktplaats is te vinden in zijn kringloopwinkel annex opslagruimte aan de St Walburg in Zetten. Begonnen met een dubbele garage, beschikt Van Oord nu al over 650 vierkante meter opslagruimte.

Er liggen daar wel 200 dozen vol met spullen. Een opkoper bood me 2 euro per doos, maar dat vind ik veel te weinig. Elke doos is minstens 15 tot 20 euro waard. Dat is zeg maar mijn kapitaal. Mijn vriendin houdt zich nu met de winkel bezig, met de bedoeling de spullen wat beter uit te stallen."