Nieuws Actueel

Zeven keer hogere winst voor eigenaar kunstmestfabriek Sluiskil

Kunstmestproducent Yara, bekend van zijn grote complex in het Zeeuwse Sluiskil, heeft vorig jaar afgesloten met een winst die ruim zeven keer zo hoog was als het resultaat in 2021. Het Noorse concern leverde minder kunstmest en andere stikstofproducten, maar kon de prijzen zo sterk opvoeren dat de omzet en het nettoresultaat toch hard stegen.

ANP 8 februari 2023

ANP080223072 1

Kunstmest werd in 2022 in rap tempo duurder, deels door sancties die landen oplegden aan Belarus en Rusland wegens de oorlog in Oekraïne. Hoewel de export van kunstmest zelf niet is geblokkeerd, voeren Belarussen minder van de grondstof potas uit door beperkende maatregelen. Daarnaast werd kunstmest in Europa schaarser doordat de hoge gasprijzen grote fabrikanten, waaronder Yara, noopten de productie te verlagen.

In Europa verkocht Yara daardoor bijna een vijfde minder van zijn producten dan een jaar eerder. In Noord- en Zuid-Amerika daalden de verkopen met een kwart. Toch steeg de jaaromzet van 16 miljard dollar (14,8 miljard euro) in 2021 tot ruim 24 miljard dollar vorig jaar. Daarop boekte het bedrijf een winst van net geen 2,8 miljard dollar, tegenover 384 miljoen dollar een jaar eerder.

Ook in de laatste drie maanden van het jaar bleven de omzet en het nettoresultaat stijgen door hogere prijzen. Maar de hoeveelheid verkochte kunstmest en aanverwante producten daalde met 23 procent, omdat boeren en distributeurs in de nabije toekomst een prijsdaling verwachtten. Daardoor stelde een aanzienlijke groep klanten hun aankopen uit.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws