Nieuws Actueel

Zied'r uit Oele: wijnproductie van een Twentenaar

Het oogstseizoen is in volle gang. Jan Herbrink, wijnimporteur, -agent en cidermaker, wandelt door zijn boomgaard aan het Oelerschoolpad in de buurtschap Oele bij Hengelo. "Als jij straks weg bent, kleed ik me om en ga ik weer appels en peren plukken."

Van onze redactie 17 oktober 2016

Wijnimporteur Jan Herbrink

Herbrink maakt in zijn eigen schuur van de oogst zijn Zied'r. "Met een z omdat er niet alleen appels, maar ook peren in zitten." Het brouwsel moet na het kneuzen en persen ongeveer acht maanden gisten en rijpen. "Het is een tijdrovende hobby die gelukkig ook wat oplevert. Het is fijn dat dit streekproduct gretig aftrek vindt bij een aantal restaurateurs, liefhebbers en op streekmarkten."

Normandië

Als wijnimporteur en bemiddelaar tussen importeurs en Nederlandse restaurants reist Jan veel door Europa om wijngaarden te bezoeken. "Tijdens een van die reizen kwam ik in Normandië een grondsoort tegen die heel erg leek op die rondom mijn erf, en daar bleken deze soorten appels en peren heel goed te gedijen." Niet alleen voor cider, maar ook voor het verbouwen van wijn is dat de enige juiste werkwijze, legt Jan uit.

"Je moet jezelf afvragen: welke gewassen passen bij deze plek? In de wijnproductie wordt vaak vanuit de consument gedacht. Die wil niet te zuur, niet te bitter. Dus alle originele smaken worden eruit gehaald en kilo's suiker worden toegevoegd, waardoor je een soort softijsje overhoudt: prima te eten, iedereen lust het, maar heel bijzonder is het niet."

Wijnspreekuur

Gemiddeld een week per maand is Herbrink op pad om bijzondere, authentieke Duitse, Franse of Italiaanse wijnen te vinden. "Daarnaast houd ik bijna elke zaterdag wijnspreekuur, hier in mijn gerestaureerde varkensschuur. Mensen kunnen langskomen om te proeven en meer te leren over de wijnen. Ik geef mijn kennis graag door."

> Website: janherbrinkwijnen.nl> Adres: Oelerschoolpad 2, Hengelo

Gerelateerde artikelen

> Ondernemerskoppel zet in op 'schone' wijn> Nederlandse wijnfeesten worden feestje voor ondernemers> Al twintig jaar verliefd op de wijnwinkel