Nieuws Actueel

Zo blijft dj en jonge miljonair Martin Garrix rijk en succesvol

Martijn Garritsen aka Martin Garrix is onlangs door het publiek uitgeroepen tot beste dj ter wereld. De jonge dj staat bovenaan in de befaamde DJ Mag Top 100. Daarnaast sprokkelde hij in korte tijd een berg geld bij elkaar. Met managementteam en life-coach.

Floris Visman/ Marc van den Eerenbeemt | Foto: ANP | Illustratie: de Volkskrant 28 februari 2017

Martin Garrix jonge miljonair

De tijd dat je met een draaitafel en een stapel platen onder je arm zorgeloos het land doorreisde en zo je geld verdiende, lijkt verleden tijd. Ook de Volkskrant signaleert de opkomst van dj's met eigen bedrijven. Het Amsterdam Dance Event trekt dit jaar naar verwachting 375 duizend bezoekers, een record, zo meldt de krant. Heldens is een van de 2.200 artiesten die tot en met zondag optreden. Het grootste dance-evenement ter wereld is ook een belangrijke zakelijke bijeenkomst. Achter de schermen krioelt het van de managers, boekingskantoren en platenbazen die lucratieve concert- en platendeals proberen te sluiten en de nieuwste dancetalenten aan zich proberen te binden. Er valt dan ook heel veel te verdienen aan dancemuziek. Nederland behoort tot de absolute top in deze wereld. Zes van de tien beste dj's ter wereld komen volgens DJ Mag uit Nederland. De tien bekendste Nederlandse dj's verdienen volgens onderzoek van ING Bank dit jaar gezamenlijk 247 miljoen euro. De exportwaarde van de Nederlandse dance loopt dit jaar op tot 218 miljoen euro.

Spijt

In die bak met geld zwemmen veel haaien rond. Jonge dj's, vaak tieners nog, tekenen niet zelden deals waarvan zij later spijt krijgen. Een van de geruchtmakendste voorbeelden op dat gebied is de Nederlandse dj Martin Garrix (20) - woensdag verkozen tot de nummer-1-dj van de wereld. Hij tekende als 16-jarige een deal met het Nederlandse Spinnin' Records, een van de grootste dancebedrijven ter wereld. De onderneming maakte misbruik van zijn onervarenheid, vindt hij. Bij de rechter woedt nog steeds een strijd om de laatste lijnen met Spinnin' door te snijden. Zijn zaken heeft Garrix nu ondergebracht in een eigen bedrijf, inclusief een label voor eigen muziek en jong talent.

Eigen bedrijf

Om die reden bouwen nu ook andere dj's liever hun eigen firma's op dan verbonden te blijven aan een groot muziekbedrijf. Met de verzelfstandiging van Heldens hebben alle Nederlanders in de top-10 van DJ Mag nu hun eigen bedrijf.

Garrix

Zo heeft een beetje succesvolle dj heeft tegenwoordig minstens een life-coach en een twaalfkoppig managementteam om zich heen. Voor de jonge Amstelvener Martin Garrix is dat niet anders. Op z’n vijftiende maakte hij al muziek voor anderen, op z’n twintigste reist hij zo’n driehonderd dagen per jaar de wereld rond. Wat zijn, naast een natuurlijke dosis talent, de succesingrediënten?

Life-coach en tourmanager

Natuurlijk is veel geld verdienen erg leuk en ook het wereldje waar je als dj in vertoeft, is niet vervelend, maar het brengt wel een enorme druk met zich mee. Speciaal daarvoor heeft Martin Garrix een life-coach in dienst. Deze is daarnaast ook nog eens tourmanager van de jonge miljonair.

Lees ook: Grootverdiener Martin Garrix pakt Popprijs 2016

Management

Een succesvolle dj als Martin Garrix is gewild. Hij krijgt uit alle hoeken aanbiedingen om voor grof geld reclames te doen, lintjes te knippen en natuurlijk op feesten te draaien. Nee zeggen kan lastig zijn en daar komt het management van de 20-jarige dj in beeld. Zij vormen zijn filter. Lang niet alle aanbiedingen bereiken de superster zelf. Op die manier raakt hij minder snel overwerkt.

Marktconforme prijzen

Je verdient natuurlijk geen 6 miljoen euro in korte tijd als je voor een schijntje optreedt. Martin Garrix vraagt dan ook minstens 80.000 euro voor een optreden. Volgens Forbes verdiende Garrix in een jaar tijd 16 miljoen euro. Hij staat daarmee overigens nog wel in de schaduw van de Schotse dj Calvin Harris die maar liefst 63 miljoen binnenharkte, al loopt Harris wel een stuk langer mee. De inkomsten komen uit liveshows, sponsordeals, merchandise en verkochte muziek.

Lees ook: Zo sleept dj Tiësto zijn miljoenen binnen

Familie

Als je veel geld hebt, is het belangrijk dat je werkt met mensen die je vertrouwt. In het geval van Garrix is dat zijn vader. Die werkt drie dagen in de week voor hem en regelt onder andere zijn belastingzaken. Daarnaast neemt hij zijn familie vaak mee naar zijn shows voor moral support.