Nieuws Actueel

Zo houdt topondernemer Hennie van der Most feeling met zijn personeel

Topondernemer Hennie van der Most (67) uit Lochem bouwt oude bedrijfspanden om tot amusementsparken. In dit interview met het AD geeft hij zijn tips voor de werkvloer.

Alex van der Hulst | Foto Marco De Swart 11 april 2018

Hennie van der most ondernemer

,,Nergens is het ziekteverzuim zo hoog als in de zorg. Toen ik ooit een zaal toesprak met 250 ziekenhuisdirecteuren, wilden ze weten hoe het kon dat het ziekteverzuim in mijn bedrijven maar 2 procent was."

Receptionist

,,Maar wat doen die directeuren? Die parkeren hun auto achter het ziekenhuis op de directieparkeerplaats, gaan door de achteringang naar binnen, lezen de hele dag rapporten, vergaderen en gaan door de achteruitgang weer naar buiten. Zet je auto nu eens op het normale parkeerterrein. Ga door de voordeur naar binnen, praat met de receptionist en het personeel, en je patiënten, dan weet precies wat er gebeurt in het bedrijf. Dat scheelt je gelijk weer heel veel vergaderingen en je krijgt korte lijnen met het personeel."

Lees ook: Waarom topondernemer Hennie van der Most pleit voor meer doorstroming personeel

Hoogstnoodzakelijke

,,Er wordt te veel vergaderd. Vraag een zaal wie er een hekel heeft aan vergaderingen en 75 procent steekt hun hand op. Die overige 25 procent houdt iedereen aan het vergaderen. Ga niet vergaderen om te vergaderen. Bij mij wordt er alleen over het hoogstnoodzakelijke vergaderd en meer niet."

Tegengas

,,Ik krijg mijn informatie door over de werkvloer te lopen zodat ik met personeel kan praten en zij met mij. In de kantine van mijn pretparken weten ze als eerste of het goed of slecht met het bedrijf gaat, eerder dan de mensen die op kantoor zitten en de getallen invullen. Ik houd wel van personeel dat mij tegengas geeft en in discussie wil. Ik zeg mensen zelf ook de waarheid. De mensen op de werkvloer zijn de mensen met de kennis. Zij hebben mijn bedrijven groot gemaakt. Zonder het personeel heb ik geen bedrijf."

Hogerop

,,Zo geef ik mensen ook de kans om hogerop te komen, maar dan wel met de kanttekening dat we het uitproberen. Dat vind ik één van de moeilijkste dingen die er is, als je iemand weer een functie terug moet zetten omdat diegene het toch niet aan blijkt te kunnen."

Sollicitatie

,,Ik neem mensen aan die passie hebben voor hun werk. Dat moeten ze uitstralen. Dat is voor mij belangrijker dan een hele goede opleiding. Als ik in het ziekenhuis lig, heb ik liever een goede en vriendelijke verpleegster dan een vervelende die alle diploma's heeft. Ik wil enthousiasme zien, dat is voor mij ook doorslaggevend bij een sollicitatie."

https://www.youtube.com/watch?v=5pgbv02FqSg

Enthousiasme is voor mij doorslaggevend bij een sollicitatie

Hennie van der Most, serie-ondernemer