Nieuws Actueel
Zo verdienen de 10 rijkste YouTubers miljoenen, en dit kun jij van ze leren
Online video is booming business. Op ‘s werelds grootste videoplatform Youtube wordt dagelijks voor miljarden uren aan video’s bekeken. YouTubers plukken daar de vruchten van, of beter gezegd: ze verdienen er keiharde euro’s mee. Zo verdienen de rijkste YouTubers hun geld, en dit kun jij van ze leren.

Het Amerikaans zakentijdschrift Forbes stelt sinds 2015 een jaarlijkse top tien samen van de best betaalde YouTube-sterren. Het blad berekende dat de tien best verdienende YouTubers in 2017 samen 127 miljoen dollar (108 miljoen euro) verdienden. Vorig jaar was het cumulatieve bedrag niet hoger dan 70,5 miljoen dollar (60 miljoen euro). Wat een stijging van 80 procent in 2017 betekent. “Naarmate YouTube ouder wordt, worden de sterren steeds slimmer in marketing, wat zich vertaalt in grotere tours, betere deals en hogere merchandise-verkopen”, stelt Forbes.
Advertenties
De YouTubers weten dankzij een trouwe achterban van volgers (abonnees) honderdduizenden tot miljoenen views (kijkers) per video te genereren. Inkomsten van reclamefilmpjes die voor, na of tijdens een online video worden afgespeeld gaan deels naar Google (de eigenaar van Youtube) en deels naar de maker van de video. Volgens Quote verdienden grote Amerikaanse YouTubers in 2015 rond de 7 dollar per duizend views. Voor Nederlandse vloggers ligt dit bedrag lager, naar schatting 3 euro per duizend views. Dat komt neer op iets meer dan de helft (55 procent) van de advertentie-inkomsten die naar de videomaker gaan.
Lees ook: Vlogger Enzo Knol: trieste jeugd leidde naar tonnen op de bank
Product placement
Bedrijven kunnen dus via Google op YouTube adverteren met reclamevideo's. Maar merken willen ook rechtstreeks een graantje van de populaire filmmakers meepikken door middel van product placement. YouTubers gebruiken daarbij een product, of prijzen het aan bij hun doelgroep en krijgen daar een afgesproken bedrag voor.
Net als reclamevideo’s is ook product placement geen nieuw fenomeen. Zo past de populaire RTL-soap GTST al jaren product placement toe op televisie. Het toezicht hierop valt onder verantwoordelijkheid van het Commissariaat voor de Media (CvdM) die daar regels voor heeft. Product placement op YouTube valt nog niet onder het toezicht van het CvdM.
In november maakte een groep Nederlandse YouTube-vloggers, vooruitlopend op wetgeving, bekend dat ze voortaan duidelijk melden als ze worden betaald om ergens reclame voor te maken. Ze hebben daarvoor een gedragscode opgesteld. Met de social code willen ze duidelijkheid scheppen voor (jonge) kijkers, hun ouders, bedrijven en adverteerders. Onder de vloggers die zich aan de code gaan houden zijn Teske de Schepper (Teske), Dylan Haegens, Djamila (Meisje Djamila), Rutger Vink (Furtjuh) en Christiaan Heinen (Prankster).
Evenementen
YouTubers stappen steeds vaker uit de digitale wereld om daar de vruchten van hun succes te plukken. Zo deed de Britse YouTuber Daniel Middleton een wereldtournee waarin hij onder meer vier keer het Sydney Opera House uitverkocht. Ook worden YouTube-sterren regelmatig gevraagd voor betaalde optredens op televisie en radio. “Tv en radio benaderen me voor van alles, maar bijna alle dingen houd ik af," zegt de Nederlandse vlogger Dylan Haegens in het AD. "Ik heb al mijn tijd voor mijn eigen kanalen nodig. Ook voor iets als Expeditie Robinson hoeven ze me niet te vragen. Ik zou me op zo'n tropisch eiland zonder mobieltje en computer kapot vervelen. Heel af en toe zet ik mijn telefoon op stand 'maantje' - dat er even niks binnenkomt. Houd ik hooguit een uur vol”.
Merchandise
Het op de markt brengen van merchandise is ook een veel gemaakte logische stap voor vloggers die uitgroeien tot een populair merk. Zo verkoopt vlogger Enzo Knol mokken, dekbedden en kleding via zijn Knolpower-webshop. Via deze webshop verkoopt Knol tevens kaarten (à 15 euro) voor zijn tour door Nederland.
Lees ook: Hoe een jongen uit Terneuzen geld verdient met zijn YouTube-kanaal
Zakenblad Forbes maakt de definitieve lijst met rijkste YouTubers op 26 december bekend. De onderstaande vijf YouTubers behalen in ieder geval een plek in de top 10.
Daniel Middleton (DanTDM) – 16,5 miljoen dollar
De Engelse Daniel Middleton (DanTDM) is volgens Forbes de meest succesvolle YouTuber. Hij heeft bijna 17 miljoen volgers op Youtube. Vorig jaar verdiende hij maar liefst 16,5 miljoen dollar aan reclame-inkomsten. "Wat cool is aan YouTube, in tegenstelling tot tv, is dat er geen concurrentie-element is. Mensen zijn vrij om te kijken wie ze maar willen,” vertelde Middleton vorig jaar in de Britse krant The Guardian.
De twintiger verdient zijn geld door video’s te maken van zijn hobby: gamen. Miljoenen mensen bekijken hoe Middleton games zoals Minecraft speelt. Wil je als ondernemer video’s plaatsen? Dan is het belangrijk dat ze gaan over jouw passie. Hierdoor kun je de juiste dosis enthousiasme over brengen aan de kijker. Bovendien hou je het dan zelf makkelijker vol om regelmatig een video te maken.
Evan Fong (VanossGaming) - 15,5 miljoen dollar
Het YouTube-kanaal VanossGaming is in handen van de Canadees Evan Fong. In de ranglijst van kanalen met de meeste volgers staat zijn kanaal op de twintigste plek. Met een jaaropbrengst van 15,5 miljoen dollar staat Fong tweede in de lijst met rijkste YouTubers. Zijn video’s bestaan uit opnames van computerspellen die Fong met anderen speelt. Ondertussen voorziet hij de video’s van commentaar en grappige opmerkingen. Door samen te werken met andere mensen die soortgelijke activiteiten ondernemen heeft hij een extra groot bereik.
Naast 21 miljoen abonnees op YouTube gebruikt Fong ook andere sociale media om aan zijn merk en merchandising te werken. Op Twitter heeft hij 2,8 miljoen en op Instagram 2,9 miljoen volgers. Lessen die je hieruit kunt trekken zijn dat je niet op één paard moet inzetten en dat je bovendien actief moet zijn op de platforms waarop je doelgroep goed vertegenwoordigd is.
Logan Paul & Jake Paul - 2 x 11,5 miljoen dollar
De Amerikaanse broers Logan Paul en Jake Paul werden beroemd op het opgedoekte videoplatform Vine. Tegenwoordig plaatsen ze beide dagelijks een vlog op YouTube. Daarmee bereiken ze steevast miljoenen kijkers en verdienen ze ieder 11,5 miljoen dollar per jaar. De vlogs waar veel mensen dagelijks naar uitkijken, kunnen dan ook gezien worden als de hedendaagse variant van de realitysoap. Door iedere dag actief te zijn op het videoplatform blijven ze – zoals ze dat in de marketing zouden noemen - top of mind.
Felix Kjellberg (PewDiePie) – 12 miljoen dollar
Felix Kjellberg uit Zweden maakt simpelweg filmpjes van zichzelf wanneer hij games speelt en/of in de microfoon tegen zijn kijkers praat. Hij staat bekend om het hysterische gillen en schreeuwen in de video’s. Een aantal keer bleek hij daarin te ver te gaan. Hij kwam in opspraak na racistische en antisemitische uitspraken. Google ontnam hem naar verluid zijn lidmaatschap het tot lucratieve advertentienetwerk, en bij veel marketeers kwam hij op de zwarte lijst. Financieel was zijn daling in reputatie ook voelbaar. Hij ging van 15 miljoen vorig jaar, naar 12 miljoen dollar dit jaar. Naast de waarde en kansen van de grote getallen, moet je dus ook zeker niet de bedreigingen van een groot bereik onderschatten. Meer dan ooit geldt: een goed reputatie komt te voet en gaat te paard.
Ryan Toys Review – 11 miljoen dollar
De jongste op de lijst van stinkend rijke YouTubers is de 6-jarige Ryan uit Amerika. Op zijn YouTube-kanaal ‘Ryan ToysReview’ maakt hij dagelijks nieuw speelgoed open en probeert het uit, waarna hij zijn deskundige mening over het speelgoed geeft. De video’s zijn erg toegankelijk en voorspelbaar voor de doelgroep (kinderen). Zijn kanaal is met ruim tien miljoen abonnees bijzonder populair. Het kanaal wordt onderhouden door de moeder van Ryan. Naar verluid brengt het 11 miljoen dollar per jaar op.
YouTubers in Nederland
Wie denkt dat er alleen in het buitenland veel geld wordt verdiend met YouTube, heeft het mis. Quote berekende hoeveel de onderstaande poldervloggers in 2016 verdiend zouden hebben:
- Jordi van den Bussche (Kwebbelkop | 7,6 miljoen abonnees | 1,3 miljoen euro in 2016)
- Jelle van Vucht (Jelly | 7,2 miljoen abonnees | 1,1 miljoen in 2016)
- Enzo Knol (EnzoKnol | 1,7 miljoen abonnees | 600.000 euro in 2016)
- Saskia van Dijk (saskiadansschool | 2,8 miljoen abonnees | 0 euro ivm auteursrechten muziek)
- Nikki de Jager (Nikkie Tutorials | 8,1 miljoen abonnees | 250.000 euro in 2016)
Lees ook: Dit zijn de 10 rijkste mensen ter wereld
Tv en radio benaderen me voor van alles, maar bijna alle dingen houd ik af. Ik heb al mijn tijd voor mijn eigen kanalen nodig