Nieuws Actueel
Zo wil hotelketen Accor (324.000 hotelkamers) de groei opvoeren
Terwijl Amsterdam de bezoekersstroom verder wil inperken, denkt topman Sébastien Bazin van Accor, de grootste hotelier van de stad en de wereld, aan groei. "Bezoek gaan verbieden is zinloos", zegt hij in Het Parool.

"Ik heb veel fouten gemaakt," zegt de 56-jarige Fransman Sébastien Bazin, topman van Accor, grootmoedig. "Eentje daarvan is dat ik Accor de laatste vijf jaar heb gepusht om buiten Europa uit te breiden, richting Latijns-Amerika, Azië, Midden Oosten en de Pacific. Dat is ontzettend succesvol: 50 procent van Accor is nu-niet Europees, terwijl tien jaar geleden 75 procent van onze activiteiten in Europa zat."
"Ik had veel duidelijker moeten zijn tegen mijn Europese mensen. Die hebben mijn boodschap opgevat als: Europa is niet belangrijk meer. Ik had moeten zeggen: je moet ook hier verder ontwikkelen, binnen de mogelijkheden."
Lees ook: Waarom Rotterdam zo snel mogelijk meer hotels nodig heeft
"We hebben een enorme luxepositie op het spel gezet. Accor heeft in Europa 324.000 hotelkamers. Onze drie grootste concurrenten hebben er bij elkaar 300.000. Door niet te groeien, hebben we de deur voor hen open gezet. Die gooien we nu dicht."
"We gaan onze groei in Europa opvoeren en onze voorsprong weer uitbouwen. In de komende drie jaar bouwen we er 15.000 kamers bij."
Bazin, sinds 2013 topman van het grootste hotelconcern ter wereld, is op bliksembezoek in Amsterdam. Tenminste, hij bezoekt het nieuwste Novotel dat weliswaar de naam van de hoofdstad draagt maar toch echt diep in Hoofddorp ligt.
Lees ook: Dit zijn de succesgeheimen van een van Nederlands duurste hotels ooit
Pal naast het NS-station van het polderdorp, op een steenworp van Schiphol en 20 treinminuten van de Amsterdamse binnenstad vormt het met 314 viersterrenkamers een prima uitvalsbasis voor bezoekers aan de met drukte worstelende hoofdstad.
De Franse gigant was ver voordat de gemeentepolitiek zijn bezoekersproblemen over de stadsgrenzen gooide al aan het spreiden.
Zo opende het ruim een jaar geleden een van zijn grootste hotels in Nederland, Ibis Budget, niet in het hotelfobe Amsterdam maar 200 meter over diens stadsgrens in Amstelveen-Noord.
Daar slapen dagelijks tot 1200 budgetgasten, gelokt door kamers met drie of zelfs acht bedden en prijzen vanaf 60 euro. Met de naastgelegen tramlijnen zijn ze in een kwartier in de binnenstad.
Lees ook: Won Yip: de meesterzetten van de horecakoning van de Dam
Hotelstop geen obstakel
Een hotelstop zoals in de hoofdstad is voor Bazin geen obstakel. "Dan zullen we simpelweg kijken naar mogelijkheden in de regio of in secundaire hotelsteden die ons nog wel graag zien komen. Wij kunnen dat bij uitstek, omdat we ons in tegenstelling tot sommige concurrenten niet alleen op de grote steden richten."
"De bezoekersstroom houd je daar niet mee tegen. Er reizen in de wereld nu jaarlijks 1,4 miljard mensen. Over tien jaar zijn dat er twee miljard. 70 procent daarvan gaat naar 300 steden.
Om problemen in die steden te voorkomen, zal je voor alternatieven moeten zorgen in die landen en gebieden waar deze bezoekers vandaan komen. Met onze groei in Azië, Afrika en Latijns-Amerika doen we daaraan mee."
Bazin geeft Amsterdam niet op. "We kunnen in steden met beperkte ontwikkelingsmogelijkheden bestaande hotels overnemen of kijken of we bestaande hotels moeten omvormen tot nieuwe merken."
"We hebben veel vestigingen met merken uit onze historie: Ibis, Mercure, Novotel. Maar Accor heeft er de afgelopen jaren veel nieuwe hotelmerken bijgekregen die wellicht beter aansluiten bij een stad als Amsterdam. Zowel voor onze lifestylemerken als Mama Shelter, Jo&Joe en 25Hours als voor een superluxemerk als Raffles zie ik in Amsterdam ruimte."
Last van drukte
Hij ziet geen invloed van de Europese volksbeweging tegen toerisme op zijn hotelbedrijf.
Lees ook: Zo draait deze hotelfamilie met WestCord Hotels een omzet van ruim 100 miljoen
"Je ziet dat in steden als Amsterdam, Barcelona maar ook in Parijs problemen worden gevoeld. Gisteren nog hebben we overlegd met de burgemeesters van Parijs. Die vragen zich af of hun stad daarmee kan omgaan. Terecht."
"Het is een misverstand dat dat niet ook onze zorg is. Onze hotelgasten hebben net zo goed last van te grote drukte. Hun bezoek in het water als ze steeds anderhalf uur in de rij moeten staan bij een museum of een restaurant. We moeten met steden overleggen hoe we dat samen in goede banen kunnen leiden."
Volgens Bazin voelt vooral Airbnb de gevolgen van de tegenbeweging. "In Barcelona, Parijs en New York zie je de boekingen nu dalen vanwege de maatregelen die er worden genomen. Dus schuift Airbnb naar steden met minder regulering. Vervolgens zie je de bezoekersaantallen voor Airbnb in secundaire steden stijgen."
"Wij worden daar veel minder door getroffen. Onze bezettingsgraden zijn onveranderd hoog. En als onze ontwikkeling wordt beïnvloed, dan trekken wij nog meer naar die secundaire steden die ons nog graag zien komen."
We kunnen bestaande hotels overnemen of kijken of we ze moeten omvormen tot nieuwe merken