Nieuws Actueel

Zonder Hebo Zwartsluis lag Kogge nog altijd op de bodem

Wat als bergingsspecialist Hebo Maritiem uit Zwartsluis er niet was? Dan lag het koggewrak nog steeds op de IJsselbodem bij Kampen.

Jaap Selles (De Stentor) 12 februari 2016

Wrak stockpixabay

Hebo Maritiem uit Zwartsluis maakte de speciale hijsmand en leverde de bok die het wrak van de kogge uit de rivier tilde. "Hierdoor staan we op de kaart", weet projectleider Jaap Scheffer.

Dus: koffie en gebak voor de medewerkers?"Woensdagavond was dat het geval. We zijn er trots op dat de berging goed is gelukt. De voorbereiding was lang en het resultaat is bevredigend."

Wat vond u van de IJsselkogge?"Het viel mij erg mee hoe het wrak uit de rivier is gekomen. De duikers gaven een indicatie van hoe het wrak er uit zag, maar toch: het schip heeft 600 jaar onder het zand gezeten."

Hoe heeft u de afgelopen maanden beleefd?"Het was geen dagelijkse klus. Normaal voeren we bergingsklussen uit die we alleen kunnen klaren. Bij de IJsselkogge was er de samenwerking met archeologie. We waren afhankelijk van anderen."

U wilt het wrak snel uit het water hebben, de archeologen willen het behouden. Zorgde dat voor conflicterende belangen?"De voorbereidingstijd was lang en de uitdaging was groot. Maar vooraf zijn duidelijke afspraken gemaakt over de uitvoering van het project. De sfeer was gedurende het half jaar continu positief."

Wat betekent deze succesvolle berging voor Hebo?"Dat moet blijken. Als in de toekomst weer een wrak onder water geborgen moet worden, staan we nu in ieder geval op de kaart."

De 50 ton zware hijsmand is speciaal voor het lichten van de IJsselkogge gebouwd. Wat gebeurt er nu mee?"We willen hem intact houden en bij toekomstige projecten inzetten. Maar dat is natuurlijk sterk afhankelijk van de grootte. Deze mand is op maat gemaakt."

Dus de mand gaat niet naar de schroothoop of op Marktplaats?"Zeker niet. De hijsmand is wel te huur."

Wie wil hem gebruiken?"Dat weet je nooit. Als ergens een wrak van deze afmetingen (20 bij 8 meter) wordt gevonden, is de hijsmand er in ieder geval. Hij heeft zijn nut bewezen: het beschermde duikers tegen de stroming en haalde een complete kogge uit de rivier."

En nu?"Er moeten schepen geborgen worden bij Antwerpen en ergens in Duitsland. Dat zijn de volgende klussen."

O ja, hebben jullie nog koggies gemaakt op het ponton?"Een koggie? Die ken ik niet. Wel is er een groepsfoto gemaakt van medewerkers bij het wrak."