Actueel

Zuster Margaux krijgt nieuwe rol in de Mariënhof

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Pieter Aalberts is met Adriaan Derksen deze week precies twee jaar exploitant van de Mariënhof in Amersfoort, zo schrijft het AD.

Lees verder onder de advertentie

Aalberts had vanaf dag één het plan het voormalige weeshuis en klooster aan de Kleine Haag 2 'terug te geven aan de stad'. Met de opening van een wijnbar lost hij weer een stukje van die belofte in.

WaardeIn de voormalige regentenkamer, waar het bestuur zetelde toen de Mariënhof nog een weeshuis was, opende zaterdag wijnbar Zuster Margaux. "We willen vooruit met het bedrijf. We denken steeds na over nieuwe manieren waarop we waarde kunnen toevoegen aan het pand'', vertelt Aalberts.

Waarde is meer dan geld alleen, vervolgt hij zijn verhaal. "Begin 2015 schreven we de Hart & Zielprijsvraag uit. De bedenker van het beste horecaconcept won een plek in de serre van de Mariënhof. Nu zit daar sinds de zomer Buuf in de Serre. Twee frisse, jonge meiden runnen er hun taartenbakkerij.''

Lees verder onder de advertentie

VermenigvuldigenBuuf in de Serre hoeft geen huur te betalen. Aalberts verdient er geen geld aan. "Ik krijg ervoor terug dat mijn gang heerlijk naar versgebakken taart ruikt. Door te delen kom je sneller tot vermenigvuldigen.''

Die filosofie sijpelt door in het hele bedrijf. De eerste etage van het historische pand is in gebruik als atelier van de Amersfoortse kunstschilder Nobertus. "Als tegenprestatie verzorgt hij de beeldende kunst in de Mariënhof.''

Met de wijnbar wil Aalberts weer een stukje van het congres- en evenementencentrum teruggeven aan Amersfoort. "Voorheen kon je hier een kopje koffie drinken, maar de ruimte werd enkel zakelijk gebruikt. Nu wordt het weer voor de consument.''

Lees verder onder de advertentie

VinoloogVan donderdag tot en met zondag is Zuster Margaux geopend. "We hebben wijnen in drie prijsklassen, maar beschikken niet over een wijnlijst.''

In plaats daarvan gebruikt de wijnbar proefnotities. "Er is een vinoloog die in een boekje noteert hoe zij de wijn vindt smaken. Alle andere gasten die daarna de wijn proeven, mogen in hetzelfde boekje hun proefnotitie achterlaten.''

Het is de locatie die de wijnbar moet doen onderscheiden van de andere wijnbarren in Amersfoort, zegt Aalberts. "En daarnaast is het meer dan enkel een bar. We gaan cursussen houden en organiseren wijnevenementen als een proeverij en een wijnreis.''

Lees verder onder de advertentie