Nieuws Actueel

Zwaargewicht ASML helpt Amsterdamse hoofdindex aan dagwinst

Chipmachinefabrikant ASML was woensdag de grote winnaar op de beurs in Amsterdam. Beleggers reageerden verheugd op het kwartaalbericht van het zwaargewicht in de AEX. De Amsterdamse hoofdindex ging dankzij die koerssprong ook met een winst de handel uit. Andere beursgraadmeters in Europa leverden juist iets in.

ANP 19 oktober 2022

ANP191022208 1

De beurswaarde van ASML steeg ruim 8 procent. De chipmachinemaker boekte meer omzet dan het bedrijf zelf had verwacht. Ook denkt de onderneming weinig last te krijgen van de aangescherpte Amerikaanse regels voor de export van chiptechnologie naar China. Voor het huidige kwartaal rekent ASML op een verdere stijging van de omzet.

In het kielzog van ASML werd branchegenoot ASMI ruim 6 procent hoger gezet. Chiptoeleverancier Besi, die donderdag met resultaten komt, bleef achter met een verlies van 2,5 procent. Techinvesteerder Prosus kampte met flinke koersverliezen in de Chinese techsector en was hekkensluiter in de AEX met een min van bijna 6 procent.

Just Eat Takeaway

Bij de hoofdfondsen aan het Damrak kwam Just Eat Takeaway eveneens met resultaten. Die werden beloond met een plus van 1 procent. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl is eerder winstgevend geworden dan verwacht. Just Eat Takeaway mikte op een positief resultaat in 2023, maar wist dat in het derde kwartaal al te bereiken. Het bedrijf is daardoor ook wat positiever geworden over de verwachtingen voor de rest van het jaar. Het aantal bestellingen nam in de voorbije periode wel af.

Uiteindelijk sloot de AEX 0,5 procent hoger op 645,39 punten. De MidKap, de index voor de middelgrote fondsen op Beursplein 5, leverde 0,6 procent in tot 878,74 punten. Hier eindigde Air France-KLM in de kopgroep met een winst van bijna 3 procent nadat analisten van Kepler Cheuvreux hun advies voor de luchtvaartcombinatie verhoogden naar kopen. Fitnessketen Basic-Fit sloot de rij juist met een verlies van dik 7 procent na een negatief analistenrapport van Morgan Stanley.

Bierbrouwers

De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 0,4 procent. In heel Europa moesten bierbrouwers het ontgelden na een winstalarm van de Deense brouwer Royal Unibrew. Het aandeel Royal Unibrew kelderde bijna 15 procent in Kopenhagen. Ook zijn grotere Deense concurrent Carlsberg (min 1,4 procent) moest het ontgelden. AB InBev, de grootste brouwer ter wereld, verloor dik 2 procent in Brussel. In Nederland leverde Heineken ruim 3 procent in.

De euro was 0,9787 dollar waard, tegen 0,9827 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent meer op 83,63 dollar. Brentolie werd 1,3 procent duurder op 91,14 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws