Nieuws Actueel

Zwolse winkeliers schakelen bewoners in tegen leegstand

Leegstaande winkelpanden zijn een landelijke probleem. In Zwolle kampen veel winkelcentra met leegstand. Op Facebook roepen de winkeliers van winkelcentrum Holtenbroek hun klanten op om landelijke ketens te vragen om zich te vestigen in de lege panden, zo meldt De Stentor.

Laura Cuijpers | Foto:Frans Paalman 9 februari 2017

Holtenbroekgoed

De leegstaande panden in winkelcentrum Holtenbroek moeten zo snel mogelijk nieuwe huurders krijgen. ,,We zitten liever vandaag dan morgen weer helemaal vol'', aldus voorzitter Rob van Schubert van de winkeliersvereniging. Daarom zet hij samen met Holtenbroekse ondernemers Pascal Kamp en Peter Maat een actie op Facebook op waarin ze om de hulp van het winkelend publiek vragen.

In de oproep wordt aangespoord om e-mails te sturen naar bedrijven die zich zouden kunnen vestigen in de leegstaande panden, zoals Big Bazar en Euroland. ,,De verhuurder zegt ook bezig te zijn, maar wij horen het pas als we er een handtekening is gezet. Van eventuele onderhandelingen zijn we dus niet op de hoogte. Daarom besloten we zelf tot actie over te gaan."

Kant-en-klaar verzoekje

Fietsenmaker Pascal Kamp kwam met het idee om het publiek in te schakelen. Afgelopen maandag publiceerde het trio een oproep op Facebook. ,,Wij vragen om uw hulp!", staat erboven. In het bericht staat een lijstje met e-mailadressen en een kant-en-klaar verzoekje voor een aantal winkelketens die zomaar brood zouden kunnen zien in een filiaal op het Bachplein.

Want, plek is er genoeg. Ondernemers die zich willen vestigen komen niet meer makkelijk aanwaaien. Peter Maat, beheerder van de Facebook-site denk dat het effect kan hebben. ,,Een winkel zal toch willen weten of er voldoende vraag is. Dat heeft meer effect dan een mailtje van een winkelier. We hopen dat het wat oplevert, ook met de aandacht die we hiermee krijgen."

Vier lege panden

Vier panden staan leeg in het winkelcentrum. Twee jaar geleden waren dat er nog nul. De laatste nieuwe verhuur was een verhuizing van Kruidvat naar een groter pand in het winkelcentrum. ,,Dit is voor niemand wenselijk. Niet voor de winkeliers, en niet voor het publiek'', zegt van Schubert over de leegstand. ,,Maar het is een landelijk probleem.'' In 2015 vielen een paar filialen van grote ketens weg op het Bachplein, de Blokker en Ter Stal.

Andere winkelgebieden in Zwolle kampen ook met leegstand. Op basis van eigen waarneming van de gemeente stonden op 1 december 53 winkelpanden leeg, waarvan iets meer dan de helft in de binnenstad. Maar ondanks dat ligt het leegstandspercentage in Zwolle beneden het landelijk gemiddelde. Volgens cijfers van onderzoeksbureau Locatus kwam Zwolle in januari op 6,3 procent leegstand, tegenover 7,2 procent landelijk. Apeldoorn en Deventer bijvoorbeeld komen daar zelfs nog bovenuit met respectievelijk 8,6 en 9,4 procent.