Nieuws Actueel

ZZP'er voor de NASA

Daniëlle Futselaar (43) woont in Arnhem en werkt als grafisch vormgever en illustrator. Voor NASA maakte ze een artist's impression van de pas ontdekte planeet Kepler 452b.

Tekst en foto Michèle Giebing 21 maart 2016

Daan 8

1. Eigen baas

,,Een reorganisatie bij het bedrijf waar ik werkte, zette me noodgedwongen aan het denken over de toekomst. Mijn man vroeg: 'Waarom begin je niet voor jezelf?' Omdat ik niet zo zakelijk ben, leek dat me eerst niks. Inmiddels ben ik vijftien jaar ondernemer en zou ik niet anders meer willen."

2. Illustreren

,,In de eerste tien jaar als zelfstandig grafisch vormgever ontwierp ik voornamelijk verpakkingen, maar ik wilde meer variatie. Het illustreren trok enorm. Omdat ik vind dat het SETI Institute (Search for Extraterrestial Intelligence, red.) fantastisch werk doet en de organisatie van donaties afhankelijk is, ging ik vijf jaar geleden vrijwillig als vormgever en illustrator voor ze aan de slag."

3. Kepler 452b

,,SETI en NASA vroegen me een impressie te maken van Kepler 452b. De ontdekking van deze planeet was niet alleen voor de wetenschap een grote doorbraak, maar ook voor mij. In eerste instantie was het niet zeker of mijn illustratie zou worden gebruikt. Uiteindelijk verscheen ze onder meer in de National Geographic, Nature en de Washington Post. Ik werd door vier radiostations gebeld en er stond een filmploeg voor mijn deur."