Op één vlak doen de Britten het erg goed deze pandemie en dat is het zetten van de eerste dosis in het vaccinatieproces. Zie het als een soort revanche. Eind vorig jaar stonden ze 2-0 achter met negen man op het veld. Onderaan in Europa zowel qua impact van de pandemie op de volksgezondheid als op de economie en na twee kapitale blunders. Vorig jaar een paar cruciale weken te laat de lockdown in en nu bijna een jaar te laat inreisrestricties invoeren. Terwijl dat laatste voor een eiland toch best een effectieve strategie kan zijn.
Lees ook: Engelsen hebben Brexit slecht voorbereid: Nederlandse vrachtwagens onnodig in wachtrijen
Toen kwam het vaccinatieprogramma. Voor de show zetten ze rond de Kerst een paar injecties maar de feitelijke vaccinatiecampagne begon pas in januari. En dat is erg voortvarend aangepakt. Als we kijken naar het percentage mensen dat de eerste dosis heeft gekregen dan zit het Verenigd Koninkrijk nu bij de Europese kopgroep.
De organisatorische kracht van de Britse National Health Service
Om eerlijk te zijn, als je mij drie maanden geleden had gevraagd wie het het beste zou doen qua vaccineren, dan had ik Nederland ergens bovenin en het Verenigd Koninkrijk ergens onderin verwacht. Niets bleek minder waar. De Britse National Health Service bleek een organisatorische kracht te hebben die in dit land normaal vaak ver te zoeken is.
Johnson wil vooral hoop bieden
Boris Johnson zou Boris Johnson niet zijn als hij hier niet bovenop zou springen om hoop te bieden. Hoop aan ondernemers die verlangen naar de tijd dat het vinden van goed personeel hun grootste probleem was. Hoop aan mensen die nu al zo lang thuis zitten dat ze maar wat graag weer eens in de file zouden staan, of het keukentje delen met die vervelende collega die nooit z’n koffiekopjes afwast. Hoop aan mensen die wel weer eens willen dringen voor festivalbier bij een onderbezette bar langs op modderig veld.
Een aankondiging dat de Britse regering hoopt dat half april winkels, kappers, sportscholen en buitenhoreca weer open kunnen, en dan gaat kijken of andere maatregelen per juni versoepeld kunnen worden, is met veel enthousiasme ontvangen.
Het gevaar van Johnson, de basis van zijn succes en zijn falen, is zijn 'boosterism'. Als je ergens maar genoeg in gelooft, komt het vanzelf wel goed. Het past bij iemand die graag leuk gevonden wordt
Lennard van Otterloo, Brexit-expert en ondernemer in Londen
Teveel 'boosterism' als het gevaar van Johnson
Twee popfestivals hebben nu aangekondigd deze zomer door te zullen gaan 'omdat de regering beloofd heeft dat iedereen tegen die tijd de eerste vaccinatiedosis heeft gekregen'. Niet omdat die festivals Johnson op z’n woord geloven – de geschiedenis leert dat dat niet verstandig is – maar als middel om de regering onder druk te zetten die doelstelling te halen.
De vakantieboekingen reizen de pan uit, de aandelen van bedrijven in de reisbranche schoten omhoog. En dat allemaal op basis van een aankondiging dat er in april gekeken gaat worden of eind juni maatregelen versoepeld kunnen worden. In zekere zin is de geest nu uit de fles en is er geen realistische weg terug als dat nodig blijkt.
Het gevaar van Johnson, de basis van zijn succes en zijn falen, is zijn 'boosterism'. Als je ergens maar genoeg in gelooft, komt het vanzelf wel goed. Het past bij iemand die graag leuk gevonden wordt. Ik ben zelf van mening dat pessimisme zelden een goeie basis is, maar grenzeloos optimisme dat de realiteit ontkent is dat ook niet. Helemaal als je te maken hebt met een virus dat zich niets aantrekt van optimisme, of in het geval van de Brexit met wetten en regels in internationale verdragen.
Lees ook: Britse vrijhavens vormen de trots van Brexiteers
Stoppen met exporteren naar EU
Uit een onderzoek van de British Chambers of Commerce bleek vorige maand dat de helft van de Britse exporterende bedrijven de negatieve impact van de Brexit voelt. Bijna de helft wil hun aanwezigheid in de EU vergroten om import en exportproblemen te omzeilen, bijna een kwart wil helemaal stoppen met exporteren naar de EU.
De oplossing? Britse voedselproducenten moeten maar gaan verkopen aan consumenten in Azië en Britten moeten maar meer vis gaan eten. Dan komt alles vanzelf weer goed.
Optimisme is prima. De kern van ondernemen is vaak een kans zien die weinig anderen zien. De grote vraag is waar optimisme stopt en dwaasheid begint? Optimisme helpt je in de idee fase, voorzichtigheid helpt je in de uitvoeringsfase. En dat uitvoeren blijft hier een probleem.
Lennard van Otterloo
Brexit-expert en ondernemer in Londen
Lennard van Otterloo is medeoprichter van het De Ruyter Netwerk (voor Nederlanders in de creatieve, media of startup-sector in Londen), lid van het Startup Mentoren Netwerk van de Nederlandse Ambassade en werkt als strategie consultant voor technologiebedrijven.
Lennard schrijft intussen ruim twee jaar Brexit-blogs voor De Ondernemer, is regelmatig bij ons te horen in de podcastserie 'Onze Man in Londen' en op New Business Radio.
Alle expertblogs op deondernemer.nl worden op persoonlijke titel gepubliceerd. De standpunten en meningen van de expertbloggers komen niet noodzakelijk overeen met die van De Ondernemer.