BlogCor Molenaar

Cor Molenaar: 'Waarom moeten de retail en het mkb kapot?'

Retail-expert Cor Molenaar ziet met lede ogen aan dat steeds meer retailbedrijven failliet gaan of ermee stoppen. Foto: ANP
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

De noodklokken luiden hard en duidelijk. Jan Meerman (INretaill) schat dat 40 procent van de retail en het mkb geen zin meer heeft om door te gaan. Steeds meer retailbedrijven gaan failliet of sluiten gewoon hun deuren en websites. Steeds meer administratieve rompslomp, steeds meer belastingen, het terugbetalen van coronaschulden en daarbovenop nog eens afnemende koopkracht bij klanten en bedrijven. Ga er maar eens aanstaan.

De politiek roept dat er gewerkt moet worden aan een bestaansminimum. Terecht, denk ik. Al worden zelfstandigen en ondernemers daar vaak niet bij betrokken. Ook ondernemers hebben te maken met afnemende draagkracht, maar daar is geen oog voor. Is er nog wel een toekomst voor het mkb en de retail?

Lees ook: Jan Meerman (INretail): ‘Schandalig dat overheid met minimumloonverhoging geen boodschap heeft aan ondernemers’

Lees verder onder de advertentie

'Meer belasting voor bedrijven geeft inflatie als gevolg'

De motor van ons bestaan zijn de bedrijven die zorgen voor de werkgelegenheid, die winst maken en daar belastingen over betalen. Deze belastingen bepalen onze welvaart. Daar worden alle uitgaven van de overheid mee gedaan en daar worden ook lonen van betaald. De overheid geeft dus het geld uit dat bedrijven verdienen. Maar het spreekwoord luidt toch: bijt niet in de hand die je voedt?

Daar is echter wel flink in gebeten. En dat wordt nog meer gedaan. Als zuinige burgers is ons geleerd eerst het geld te verdienen en dan pas uit te geven. De overheid lijkt andere spelregels te hanteren. De te hoge uitgaven van vorig jaar (18 miljard) moeten terugbetaald worden. Daarom kiest de overheid ervoor om te hoge uitgaven te financieren met belastingverhogingen en denkt het daarbij het eerste aan de bedrijven. Dan kom je natuurlijk in een vicieuze cirkel. Meer belastingen voor bedrijven, die doorgerekend zullen worden naar de eindprijzen, heeft inflatie als een van de gevolgen. Maar ook consumenten krijgen te maken met extra belastingen, dus kunnen zij minder geld uitgeven door de lagere nettolonen en de stijgende inflatie.

Lees ook: Plan Cor Molenaar: alternatief terugbetalingssysteem voor coronaschulden

Lees verder onder de advertentie

Help de bedrijven overleven

De problemen voor de regering zijn duidelijk: er zijn steeds meer wensen vanuit de maatschappij (immigratiekosten, scholing, armoedebestrijding, ov) en er is de wens voor bestaanszekerheid om armoede te bestrijden. Om al deze, vaak terechte, wensen te betalen worden belastingverhogingen voorgesteld. Door het geld te halen bij het bedrijfsleven wordt natuurlijk de inkomstenbron uitgeput. De problemen bij het mkb en de retail zijn het gevolg.

Ook de toekomst geeft ons weinig hoop. Denk aan toenemende kosten voor het klimaat, kosten voor de oorlog in Oekraïne en een sterke stijging van de kosten voor de zorg door vergrijzing. Er is dus nog veel meer geld nodig voor het huidige beleid.

Maar waarom wordt niet gekeken naar een herijking van de uitgaven? Naar bezuinigen of een hertoetsing waar het geld aan besteed wordt? Een plafond voor het totaal aan uitgaven en een plafond voor belastinginkomsten? Waarom moeten de belastingen steeds maar weer verhoogd worden om nieuwe wensen te betalen? Consumenten moeten ook de tering naar de nering zetten. En als de tering minder wordt, zal ook de nering dalen.

Lees verder onder de advertentie

Het mkb en de retail zijn geen melkkoeien, maar banengeneratoren die voor welvaart zorgen en die ook de leefbaarheid in steden en dorpen bevorderen

Geen alternatieve geldbronnen aangeboord

Al met al overziend is er de laatste jaren aardig potverteerd, zijn er geen alternatieve geldbronnen aangeboord - zoals meer export - en zorgen de huidige ontwikkelingen vanuit Europa, zoals de noodzakelijke immigrantenopvang, voor een geweldige claim op de toekomst. Dat wetende moeten wij er alles aan doen om het mkb en de retail gezond te houden. Opnieuw moet gekeken worden welke uitgaven echt noodzakelijk zijn en hoe inkomsten eerlijk verdeeld worden in de maatschappij. Dat de wortels van ons bestaan extra zorg vereisen is essentieel: het mkb en de retail zijn geen melkkoeien, maar banengeneratoren die voor welvaart zorgen en die ook de leefbaarheid in steden en dorpen bevorderen.

Nu wordt er gesproken over een bankentax, maar de banken zijn juist essentieel voor het bedrijfsleven vanwege een gezonde kredietverlening. De bankentax kan bij uitstek gebruikt worden om het bedrijfsleven (mkb en retail) weer gezond te maken door gerichte investeringen.

Ook grotere aandacht voor de gevolgen van de maatregelen van de laatste jaren en een grotere aandacht voor de economie als basis voor ons bestaan, is essentieel. Daarnaast verdienen de retail en het mkb, online en offline, meer aandacht. Voor vrijwel alle Nederlanders geldt immers dat de start van hun werkzame leven lag bij dat eerste baantje in de winkelstraat.

Lees verder onder de advertentie

Cor Molanaar

Consultant/hoogleraar

Adviseur van veel bedrijven op het gebied van marketing en technologie. Onderzoekt de reden van veranderingen en de invloed op het koopgedrag. Technologieën zijn hulpmiddelen om beter in te spelen op wensen van klanten. Visie en onderzoeken worden gedeeld bij lezingen, in de blogs en artikelen op De Ondernemer en op het nieuwe platform Retailwereld.nl.

Lees ook: Online retailers veranderen hun strategie: lagere omzetten en hogere winsten