Blog Cristel van de Ven (VZN)

Cristel van de Ven: 'Ik blijf hameren op plek voor zelfstandigen aan de maatschappelijke overlegtafels'

Cristel van de Ven kan heel goed trots zijn. Op anderen vooral, zo schrijft ze in haar blog voor de Week van De Ondernemer. Op haar kinderen bijvoorbeeld, na het behalen van hun zwemdiploma. Of haar man, toen hij een prijs kreeg voor social ondernemerschap. En natuurlijk is zij trots op de Vereniging Zelfstandigen Nederland, waar zij voorzitter van is en op wat zij met VZN allemaal heeft weten te bewerkstelligen.

Cristel van de Ven 15 november 2021

Cristel van de Ven zzp zelfstandigen ondernemers VZN

Cristel van de Ven van VZN noemt zelfstandig ondernemers 'een heerlijk enthousiast volkje op onze arbeidsmarkt'. Meer dan de moeite waard om voor te strijden. Foto: Shutterstock

In ons eerste jaar hebben we al heel wat bereikt. We namen een podcastreeks op met Tweede Kamerleden, we sloten een sociaal akkoord met ONL en AVV (vakbond, red.), we waren bijna honderd keer in de media, we spraken (en spreken) veelvuldig met politici en ambtenaren over zaken die zelfstandigen raken én we kregen in april van dit jaar de koning op bezoek.

Lees ook: 'Wat extra steun voor zelfstandigen vanuit Zijne Majesteit de Koning kan geen kwaad'

Trots op de zelfstandigen die zich door de ellendige coronacrisis hebben geknokt

Het gaat me ook goed af om trots te zijn op alle mensen die de stap zetten naar een zelfstandig werkend bestaan. Dat is niet altijd vanzelfsprekend en het vraagt om lef en doorzettingsvermogen. En natuurlijk ben ik trots op de zelfstandigen die zich door de ellendige coronacrisis hebben geknokt of nog steeds knokken. Met veel veerkracht, soms met de moed der wanhoop, maar steevast met een enorme dosis creativiteit en ondernemerschap.

Trots ben je niet zomaar. Ik niet althans. Om ergens trots op te kunnen zijn, moet je eerst iets realiseren. Trots volgt op trotseren. Dat betekent ‘niet vluchten, maar iets moedig ondergaan’, aldus de Van Dale.

,,Zelfstandig ondernemers zijn trotseerkunstenaars. Ze laten vertrouwde banen en gegarandeerde zekerheden achter zich. Ze zoeken gaten in de markt en duiken er onverschrokken in"

Cristel van de Ven

Zet tien zelfstandigen in één ruimte en het duizelt je van de energie en ideeën

Zelfstandig ondernemers zijn trotseerkunstenaars. Ze laten vertrouwde banen en gegarandeerde zekerheden achter zich. Ze zoeken gaten in de markt en duiken er onverschrokken in. Ze bouwen hun eigen werkweek met eigen werktijden. Ze volgen misschien niet altijd het rechte, maar wel het echte pad.

Voor hen is deze week. De Week van de Ondernemer. Een week waarin we ondernemers en ondernemerschap in het zonnetje zetten. Stilstaan bij alles wat je moet overwinnen om te ondernemen. Maar ook, of met name, stilstaan bij de lol die ondernemerschap je brengt. Want dat is toch vooral wat mij opvalt wanneer ik spreek met zelfstandigen. De passie en het plezier voor hun beroep en bedrijf spat er meestal vanaf. Zet tien zelfstandig ondernemers in één ruimte en je hebt de tijd van je leven. Na een uur duizelt het je van de energie en de goede ideeën. Dat kan ik je garanderen.

Lees ook: Cristel van de Ven (VZN): 'Dit corona jojo-beleid raakt zelfstandig ondernemers hard'

Zelfstandig ondernemers: een heerlijk enthousiast volkje op onze arbeidsmarkt. Meer dan de moeite waard om voor te strijden, als je het mij vraagt. Dus blijf ik hameren op een volwaardige plek voor hen aan de maatschappelijke overlegtafels. Want zelfstandigen laten vertegenwoordigen door de klassieke polderpartijen, zoals nu vaak het geval is? Daar ben ik, vrees ik, net een ietsiepietsie beetje te trots voor.

Cristel van de Ven

Voorzitter Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) en mede-eigenaar van Factor Vijf Organisatieontwikkeling

Als voorzitter van VZN schrijft Cristel van den Ven maandelijks een expertblog op deze website en duidt zij er regelmatig ontwikkelingen rondom zelfstandigen.

Wil je meer weten over VZN; wie we zijn, waar we voor gaan en staan? Bezoek de website en download het manifest ‘Naar een volwaardige rechtspositie voor zelfstandigen in een toekomstbestendige arbeidsmarkt’ via: www.zelfstandigennederland.nl

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws