Blog Devin Schoor

Cryptocurrencies, coins, tokens: wat zijn de verschillen?

De ontwikkeling van Bitcoin en blockchain heeft ervoor gezorgd dat er een veelvoud aan nieuwe woorden en termen zijn bijgekomen. Voor diegenen die niet in de cryptowereld thuis zijn kan dit soms als lastig worden ervaren. Er worden regelmatig verkeerde woorden en termen gebruikt wanneer er over crypto wordt gesproken. Dit is mede te verklaren door de snelle ontwikkeling, zo schrijft crypto-expert Devin Schoor in deze blog.

Devin Schoor 4 juli 2022

Blog devin schoor uitleg termen crypto coins tokens bitcoin ethereum

De cryptotechnologie heeft zich zo snel ontwikkeld dat veel woorden alweer achterhaald zijn. Vaak ontbreekt het echter ook aan de juiste kennis. Binnen de cryptogemeenschap is de roep om nieuwe woorden erg groot. Daarnaast is het van belang om de bestaande woorden correct te gebruiken.

Cryptocurrencies en coins

In de begintijd van crypto was er slechts een beperkt aantal crypto´s. Bitcoin was de eerste in 2009 en al snel kwamen er nieuwe projecten bij zoals Litecoin en Dogecoin. In die tijd bestond het gros van de crypto’s uit zogeheten valuta’s. Uit die tijd stamt het woord cryptocurrency, oftewel cryptovaluta in het Nederlands. Cryptocurrency, coins of munten worden tegenwoordig nog steeds gebruikt voor alle crypto’s. Echter vertegenwoordigen crypto’s in de huidige tijd niet alleen valuta’s. Een crypto kan ook iets anders vertegenwoordigen. Hoe het precies in elkaar zit is vrij complex, maar het kan als volgt worden omschreven:

Elke blockchain heeft een bijbehorende eenheid, dit hebben we een coin genoemd. Zo heeft de “Bitcoin blockchain” de “bitcoin coin” en de “Ethereum blockchain” de “ethereum coin”. Wanneer we praten over de blockchain zelf gebruiken we een hoofdletter en wanneer we praten over de coin (de eenheid) gebruiken we een kleine letter. In het geval van Bitcoin volstaat de term coin voor de bitcoin eenheid, immers stelt het een valuta voor.

Lees ook: Cryptobetalingen in retail een goed idee? Experts geven advies aan ondernemers

In het geval van Ethereum wordt het ingewikkelder. Bij de Ethereum blockchain stelt de bijbehorende coin namelijk geen valuta voor. In tegenstelling tot Bitcoin is Ethereum een platform waar men op kan bouwen. Ontwikkelaars kunnen applicaties ontwikkelen die gebruik maken van de Ethereum smart-contracts. Dit zijn een soort slimme zelf uitvoerende contracten die automatisch worden uitgevoerd wanneer er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Zo is het mogelijk om de verkiezingen voor bijvoorbeeld de Tweede Kamer te laten verlopen op de blockchain.

Via de smart-contracts kunnen stemgerechtigden een stem uitbrengen op hun kandidaat. Het gebruik van deze technologie maakt de verkiezingen ook minder vatbaar voor fraude. Omdat Ethereum een platform is waar dit soort projecten op worden ontwikkeld is de term “coin” achterhaald. Een ethereum eenheid (coin) kan het best worden gezien als een onderdeel van het platform. Met de eenheid draag je bij aan de werking van de Ethereum blockchain. Omdat er veel blockchains zijn waarbij de coin geen valuta voorstelt, zijn de termen cryptocurrencies, coins of munten dus achterhaald. Er is echter nog geen alternatief beschikbaar.

Tokens

Weinig mensen weten dat de meeste crypto’s feitelijk tokens zijn. Dit is een woord dat in de toekomst vaker zal terugkomen, omdat tokens een grotere rol zullen gaan spelen. Blockchains kunnen namelijk bestaan uit verschillende lagen. Zoals hiervoor uitgelegd is het mogelijk om op verschillende blockchains zoals onder andere Ethereum applicaties te bouwen. Deze applicaties noem je met een fancy woord “Dapps” (decentralized applications). Omdat de Dapps gebruik maken van een bestaande blockchain noemen we dat een “Layer 2” (tweede laag). De bijbehorende eenheid daarvan is een token.

In het geval van Ethereum noem je de blockchain zelf dan een “Layer 1” (eerste laag). De bijbehorende eenheid is zoals eerder uitgelegd vooralsnog nog steeds een “coin”.

Lees ook: Moeten ondernemers willen investeren in crypto?

NFT's

Naast het voorbeeld van de verkiezingen waarmee je met tokens kunt stemmen, kunnen tokens ook andere zaken voorstellen. Zo kun je een token ook aanwenden om gebruik te maken van een service. Met de Arweave token kun je bijvoorbeeld decentraal je documenten opslaan op de blockchain. Maar een token kan bijvoorbeeld ook een goudstaaf of een vat olie vertegenwoordigen. NFT’s zijn ook tokens.

In het geval van een NFT vertegenwoordigt de token een uniek item, zoals bijvoorbeeld een paar exclusieve sneakers. Het bedrijf StockX heeft al inwisselbare NFT’s gemaakt van verschillende schoenen. Het proces van het migreren van activa naar een blockchain noem je daarom ook wel tokeniseren.

Omdat de blockchaintechnologie zich snel ontwikkelt is de roep naar nieuwe woorden groot. Veel woorden zijn achterhaald waardoor er verwarring ontstaat en het vaak niet duidelijk is wat crypto’s nu daadwerkelijk zijn. Termen als cryptocurrencies en munten dekken de lading niet goed. Ze geven een verkeerd beeld van de aard van de verschillende crypto’s. Feitelijk zijn veel crypto’s tokens. Wanneer het voor mensen duidelijk is wat de crypto’s exact zijn, zal hoogstwaarschijnlijk ook het begrip toenemen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws