Blog Devin Schoor

Het zou zomaar kunnen, een ecosysteem aangedreven door tokens, zegt Devin (24)

Blockchain, cryptocurrency, tokens. De eerste expertblog van de hand van de 24-jarige Devin Schoor van Token Investment Advisory leest als een college, een vooral begrijpelijk college. Boodschap: er kan een totaal nieuw ecosysteem worden ontwikkeld die aangedreven wordt door tokens.

Devin Schoor 9 oktober 2021

Devin Schoor bitcoin ethereum cryptocurrency

,,Tokens kunnen ook worden gebruikt om het verdienmodel van bestaande bedrijven uit te breiden", stelt Devin Schoor. Foto's: Ruud Voest.

Sinds afgelopen jaar is de interesse in crypto volledig terug van weggeweest. Bitcoins en crypto’s zijn het onderwerp van het gesprek. Volgens het Global Startup Ecosystem rapport zijn blockchain startups goed voor 10 procent van alle startups wereldwijd (Global Startup Ecosystem rapport, 2021). Hieruit blijkt dat veel nieuwe bedrijven deze technologie gebruiken. Voor ondernemers kan het essentieel zijn om op tijd in te spelen op deze ontwikkeling. Het vermogen om je aan te passen is immers belangrijk om succesvol te zijn en te blijven.

Lees via deze link het eerdere interview met Devin: Devin maakt mensen wegwijs in wereld van cryptomunten: ‘Niet te veel beloven, dat vind ik onethisch’

Verschil tussen blockchain en het internet

Blockchain is goed te begrijpen wanneer je het vergelijkt met het internet. Het internet is een open vorm van technologie waarop iedereen applicaties en websites kan bouwen. Alle huidige bedrijven zoals Facebook, Google en bijvoorbeeld bol.com hebben dit gedaan. Zij hebben echter gesloten ecosystemen gebouwd. Dit wil zeggen dat het bedrijf centraal staat voor het dataverkeer binnen het ecosysteem. De gebruikers zijn daarom altijd afhankelijk van het bedrijf. Bedenk maar eens wat er met Facebook zou gebeuren zonder servers of medewerkers. Er zal simpelweg geen werkende service beschikbaar zijn.

Bij blockchain ligt dat anders, daarom wordt het ook wel Internet 3.0 genoemd. Eigenlijk vervult het het originele doel van 'het open internet'. De blockchain-technologie en de applicaties die erop ontwikkelt zijn zorgen ervoor dat diensten kunnen worden vervuld zonder een 'centrale spil'. De macht ligt daardoor niet langer bij een bedrijf maar is verplaatst naar het individu zelf. De technologie kun je daarbij zien als een service waar mensen onderling gebruik van maken.

Ondernemers die vooruit kijken zijn actief bezig om de 'gesloten ecosystemen' om te zetten naar een decentrale blockchain variant. Hierbij zullen tokens een belangrijke rol spelen.

Hoe zou dat dan werken in de praktijk?

Laat ik als voorbeeld bol.com gebruiken. In de basis biedt bol.com een platform waar kopers en leveranciers van producten samenkomen. Aanbieders betalen een commissie aan bol.com om toegang te krijgen tot hun platform. Door blockchain zal een tussenpersoon als bol.com dus niet meer nodig zijn. Aanbieders van producten kunnen klanten direct bereiken via de blockchain. Deze klanten kunnen zich overal in de wereld bevinden en het is gemakkelijk om hiermee transacties af te sluiten.

Wat kunnen ondernemers de komende jaren verwachten van blockchain-technologie?

Deze technologie zal een verdere opmars maken in de maatschappij. Zoals bij elke nieuwe vorm van technologie kunnen er kansen en bedreigingen ontstaan, afhankelijk van de sector. Hierbij is een nadere uitleg nodig.
Blockchain biedt de mogelijkheid om veel huidige digitale diensten volledig te vervangen. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld iCloud, Facebook en Youtube. Maar bijvoorbeeld ook verzekeraars of aanbieders van leningen. Sterker nog, het is al mogelijk om je te verzekeren of een lening aan te gaan via de blockchain.

Ondernemers die vooruit kijken zijn actief bezig om de 'gesloten ecosystemen' om te zetten naar een decentrale blockchain variant. Hierbij zullen tokens een belangrijke rol spelen. Een token (niet te verwarren met een coin zoals Bitcoin) is een crypto die een bepaald product of service kan representeren.

Lees ook: In jaar tijd bijna vijfduizend nieuwe cryptomunten gelanceerd

Leven in een 'Token Economy'

Er kan een totaal nieuw ecosysteem worden ontwikkeld dat aangedreven wordt door tokens.

Een ander voorbeeld om dit uit te leggen is de digitale service iCloud. Het is mogelijk om door middel van tokens toegang te krijgen tot een blockchain variant van deze service. De tokens gebruik je dan om je documenten in de decentrale cloud plaatsen. De tokens kun je verder ook tijdelijk 'stallen' om zo het netwerk te ondersteunen en te versterken. Dit wordt ook wel 'staken' genoemd. Hier ontvang je een beloning voor, een soort rente. Dit moedigt mensen aan om deel te nemen.

Achter deze tokens zit voor ook de ontwikkelaars het verdienmodel. De ontwikkelaars krijgen een klein percentage van de tokens die ze vervolgens kunnen staken of verkopen. De tokens zijn in feite de stuwende kracht achter het gehele ecosysteem. Misschien krijgt de wereld in de toekomst een werkelijke 'Token Economy'?

,,Door de toepassing van blockchain kunnen klanten wereldwijd eenvoudig bereikt worden, het kan kosten besparen, de kans op fraude verlagen en het gehele bedrijfsproces verbeteren"

Welke kansen ontstaan er voor ondernemers?

Tokens kunnen ook worden gebruikt om het verdienmodel van bestaande bedrijven uit te breiden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om tokens te kopen van je favoriete voetbalclub. Via deze tokens kun je stemmen welk nieuw clubtenue het team volgend jaar zal gaan dragen. Of welk muzieknummer er wordt gespeeld in het stadion. De tokens van de voetbalclubs stellen dus een soort stemrecht en lidmaatschap voor. Dit kan op veel manieren worden uitgebreid. Tokenhouders zouden bijvoorbeeld in aanmerking kunnen komen voor exclusieve beloningen. De tokens kunnen vervolgens ook op de cryptomarkt worden verhandeld. Dit alles biedt nieuwe kansen voor bedrijven en ondernemers.

Kans op fraude verlagen

Naast tokens kan de blockchain-technologie zelf ook ondersteunend werken voor een bedrijf. Door de toepassing van blockchain kunnen klanten wereldwijd eenvoudig bereikt worden, het kan kosten besparen, de kans op fraude verlagen en het gehele bedrijfsproces verbeteren. Onderdelen zoals betalingen en inventarisbeheer kunnen worden bijvoorbeeld worden gecombineerd. Het is ook mogelijk om producten te volgen en monitoren vanaf het begin van het productieproces tot aan de klant. Deze voorbeelden zijn nog maar het topje van de ijsberg van wat de mogelijkheden zullen zijn.

De tip die ik aan ondernemers wil meegeven is: denk na over welke gevolgen die blockchain kan hebben voor de sector waarin jij actief bent. Hoe kn je de technologie in je voordeel gebruiken? Hierbij hoef je niet een 'first-mover' te zijn, maar een 'Late Mover Must Play Catch-up'.

Devin Schoor

Founder Token Investment Advisory

De jonge ondernemer Devin Schoor (24) is een van de nieuwe expertbloggers van De Ondernemer.

Met zijn Token Investment Advisory biedt Devin cursussen voor particuliere, professionele en institutionele beleggers over alle relevante onderwerpen met betrekking tot de implementatie van blockchain in het financiële systeem. Devin studeerde bestuurs- en organisatiewetenschappen aan de VU en werkte bij Circle Partners, een administratiekantoor voor beleggingsfondsen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws