Blog Dirk Beljaarts
Waarom Dirk Beljaarts (KHN) deze 'feestdagen' twee verschillende werelden ziet
Alle woorden zijn al gezegd, alle zorgen al gedeeld. Terneergeslagen gaan horecaondernemers, hun gezinnen en medewerkers opnieuw de ‘feestdagen’ tegemoet. Dirk Beljaarts, algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), gebruikt dit moment van het jaar om te reflecteren: wat is het verschil tussen de papieren werkelijkheid van Den Haag en de werkelijkheid van ondernemers op de werkvloer?

Dirk Beljaarts
Teleurstelling, ongeloof, verdriet, boosheid, wanhoop: woorden die al 20 maanden vanuit de horeca de maatschappij in galmen. Woorden die het menselijke leed achter de façades van prachtige horecazaken vertolken. De horeca gaat er soms met een gestrekt been in. Niet omdat we het fijn vinden, maar omdat onze prachtige branche keer op keer wordt getroffen door de coronabeperkingen.
Lees ook: Robèr Willlemsen (KHN): 'Horeca wacht nog op koelkastvergoeding'
Horecaondernemers willen echter niets liever dan positief zijn, zélf in hun levensonderhoud voorzien, hun medewerkers aan het werk houden én gasten blij maken. Al bijna 22 maanden lang laten we zien dat de horeca - met een gering aantal besmettingen - een veilige plek is om uit te gaan, maar toch ging dit weekend opnieuw het licht uit.
Twee verschillende werelden
Het verschil tussen de werkelijkheid van ondernemers en de werkelijkheid van bewindspersonen en politici is te groot. Te vaak merk ik ook zelf bij gesprekken met ministers of Kamerleden dat macro-economisch denken de focus heeft. Men praat over werkgelegenheid, de toegevoegde waarde van ondernemingen en de impact op het bruto nationaal product ervan op de totale economie. Uitspraken als 'ondernemingen moeten hun business model maar aanpassen aan deze situatie' en 'als een onderneming omvalt, volgt overname en blijft de werkgelegenheid behouden' zijn eerder regel dan uitzondering.
Lees ook: Wat betekent coalitieakkoord kabinet-Rutte IV voor ondernemers?
De ondervertegenwoordiging van (oud) ondernemers in de politiek maakt de kloof groter in plaats van kleiner en zorgt voor een historisch laag draagvlak. Als het nieuwe kabinet die kloof wil verkleinen, dan is het cruciaal om ondernemers te betrekken bij de politieke besluitvorming. De kennis is er. Haal dit dan ook proactief op bij ondernemers uit verschillende sectoren. Alleen zo kan er worden gewerkt aan het herstel van Nederland én het vertrouwen bij ondernemers.
Denken als een ondernemer
De macro-economische beschouwingen mogen dan weliswaar kloppen, maar we moeten wel oog blijven houden voor de mens: de ondernemer! Zij hebben de keuze gemaakt om impact te maken op de maatschappij met lef en bovenal doorzettingsvermogen. Zij creëren werkgelegenheid en economische groei. In ruil daarvoor worden ze op dit moment enorm uitgedaagd: ondernemers van vlees en bloed dragen de lasten van de crisis. Hun gezinnen maar ook hun medewerkers met wie ze vaak een hechte band hebben, voelen de enorme druk. Ondernemers zien dromen in duigen vallen en meerdere familiebedrijven die van generatie op generatie overgaan, redden het niet meer.
Lees ook: Lockdown-liveblog: Ondernemers verbijsterd over langetermijnplan corona, topdrukte bij groothandels
Waar ondernemers soms hun trots moeten laten varen als ze om hulp vragen, zou het de overheid sieren zich nederig op te stellen en te erkennen dat het nodig is om hulp te vragen. Denken als een ondernemer kan je immers ver(der) brengen. De juiste vragen stellen, die stip op de horizon zetten en samen ‘winnen’.
‘Twinning is winning’
Denk je als een ondernemer, dan zie je kansen genoeg. Dat zien we wel aan de veerkracht die ondernemers de afgelopen 21 maanden hebben getoond. Laten we dan ook de twee werelden samen brengen om sámen te werken aan het herstel van de horeca.
Ze zeggen niet voor niets: ‘twinning is winning’. Want alleen samen kunnen we toewerken naar een economisch gezond post-Covid tijdperk. Nu we 2022 beginnen met nieuwe bewindspersonen met frisse energie en inzichten, is het moment daar om écht samen te zorgen dat ondernemen weer loont. De uitnodiging van de horeca om constructief mee te denken was er altijd al, maar bij deze nog een keer: de koffie staat klaar!