Blog Elske Doets

Elske Doets kijkt naar wat corona voor positiefs heeft gebracht

Nu de coronacrisis op zijn einde lijkt te lopen, blikt Elske Doets terug. Haar observatie: heeft corona niet veel ondernemers naar een hoger niveau getild?

Elske Doets | Doets Reizen 21 februari 2022

Elske doets buddybold reizen

Elske Doets

ceo/eigenaar Doets Reizen/ BuddyBold

Elske Doets is eigenaar van Doets Reizen, initiator van de sociaal geëngageerde startup BuddyBold en oprichter van de Young Lady Business Academy (YLBA). Met haar spraakmakende visie op de toekomst van samenleving en economie is ze een graag geziene gast in programma’s als Op1, WNL op Zondag en Nieuwsuur. Tweewekelijks schrijft ze een expertblog voor De Ondernemer.

Kernboodschap van Elske is dat we collectief moeten loskomen van oude denkpatronen en -reflexen. Waar Elske verschijnt, ontstaat beweging. En verlegt ze op charmante en lichtvoetige wijze de aandacht van het meningsverschil naar de structurele oplossing. Haar laatste boek Bloei (‘een nieuw scenario voor groei’) heeft al vele mensen geïnspireerd een omslag in hun leven te maken.

Aan het begin van de coronacrisis heb ik voor Doets Reizen een hele waaier aan scenario’s opgesteld, van optimistisch tot diep pessimistisch. De honger om die scenario’s te maken, komt voort uit mijn afkeer verrast te worden en, zodra het weer kan, op maximale snelheid uit de startblokken te kunnen schieten.

Scenario's pandemie

Natuurlijk wilde een deel van mij dat de pandemie zo snel mogelijk afgelopen zou zijn en ik het meest optimistische scenario kon volgen, maar een ander deel vond de stilstand waarin de coronacrisis mijn bedrijf stortte, echt waar, buitengewoon interessant. Niet alleen ontstond er tijd om na de denken over nieuwe reisconcepten die post corona succesvol zouden kunnen zijn, ook de mogelijkheid helemaal met het bedrijf te stoppen en me op hele andere zaken te richten, kwam voorbij.

Lees ook: Waar het Elske Doets níet lukte haar reisbedrijf te hervormen

Net als bij de meerderheid van de Nederlanders werd mijn wereld door corona fysiek dus weliswaar kleiner, maar in geestelijk opzicht was diezelfde crisis, juist door de vele opties, ook verrijkend. Dat zoveel mensen, inclusief mezelf, zich vanwege corona gingen afvragen waar ze nu eigenlijk mee bezig waren, heb ik als pure winst ervaren.

Verandering als kracht van de ondernemer

En hoe hard het misschien ook klinkt: ik kijk met buitengewone interesse naar de bedrijven die door corona versneld zullen sneuvelen (wat is hun faalfactor?), net zo goed als ik bijzonder geïnteresseerd ben in de startups en scale-ups die door corona sterk gaan groeien of al gegroeid zijn (wat doen zij goed?). Per saldo, wil ik maar zeggen, is corona voor elke ondernemer een soort ‘test’: ben je in staat, en stressbestendig en creatief genoeg, om je aan te passen aan omstandigheden die razendsnel kunnen veranderen, ja of nee?

Lees ook: Elske Doets: 'Reisbranche, wacht even met weer roepen dat het "fantastisch" gaat'

Nu de persconferenties positiever van toon zijn en de durf om te reizen merkbaar toeneemt, schakel ik met Doets Reizen door naar de hoogste versnelling. Daar ben ik ontzettend blij en dankbaar voor. Mensen blijken het reizen ontzettend te hebben gemist. Maar de euforie is kwetsbaar. Het denken in scenario’s gooi ik dan ook niet weg, want een slecht bericht over een nieuwe variant, plus een sombere persconferentie, en alles kan weer stilvallen.

Scenario denken

Sterker nog: ik vraag me af of ik die scenario’s ooit ga weggooien. Is het sowieso niet slim altijd rekening te houden met verschillende versies van de toekomst? En raakte de manier waarop zoveel bedrijven, onder druk van corona, nieuwe producten bedachten en distributiekanalen uit de grond stampten, niet de kern van ondernemerschap? Heeft corona ons, kortom, niet herinnerd aan de veerkracht waarop elke onderneming gebouwd zou moeten zijn?

Het gaat mij er niet om dwangmatig positief te zijn en de ellende van de afgelopen twee jaar weg te poetsen, maar ik sluit niet uit dat corona veel ondernemers stevig heeft ‘wakker geschud’. En ze op een hoger niveau heeft getild!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws