Blog Fred Rutgers

'Deze fout maken te veel ondernemers door het personeelstekort. Zo voorkom je 'm'

In zekere zin hebben zzp'ers het maar gemakkelijk, ze doen alles zelf. Nooit zorgen over personeel. Maar als jij een ondernemer bent die de zaken wat groter aan wil pakken of die een duidelijke groeiambitie heeft, dan kun je eigenlijk niet zonder medewerkers. En juist dat is in deze tijd niet eenvoudig. Er is vrijwel geen personeel te vinden.

Fred Rutgers 11 januari 2023

Juiste medewerkers succes factor personeelstekort

Afbeelding: Shutterstock.

Fred Rutgers

Retailtrendwatcher/groeicoach

,,Ik ben in 1960 geboren in een winkel. Dat wil zeggen, mijn ouders hadden een boek- en kantoorboekhandel en ik ben bijna letterlijk geboren achter de kassa. Die winkel bepaalde het leven binnen ons gezin. De hele dag was iedereen ermee bezig en de gesprekken gingen altijd over de winkel, de klanten, de zorgen, de kansen en de dromen voor de toekomst. Het ondernemen is mij dus met de paplepel ingegeven."

Regelmatig hoor ik ondernemers onder elkaar mopperen over hun personeel. In mijn dagelijkse praktijk gaat hier ook vaak over. Als ik ondernemers dan hoor mopperen stel ik doorgaans als eerste de vraag: ”wie heeft ze eigenlijk aangenomen en wie heeft ze opgeleid?”. Meestal hoor ik dan een soort grommend antwoord als: “ik”. Meestal direct gevolgd door een opmerking over de krapte op de arbeidsmarkt en opmerkingen als: “ik mag al blij zijn dat ik iemand kon vinden!”

Lees ook: Experts over personeelstekorten: 'Alarmfase voor de arbeidsmarkt'

Ook bij krappe arbeidsmarkt kritisch blijven op sollicitanten

Toch kun je zelf veel doen om de juiste mensen te vinden en te behouden. Het begint al bij de selectie. Neem niet te snel genoegen met de eerste de beste kandidaat. Al zit je nog zo te springen om hulp, beter geen medewerker dan de verkeerde medewerker. De juiste medewerker moet passen bij jou én bij jouw bedrijf. Je moet samen een klik hebben, maar mogelijk nog belangrijker jouw klanten moeten ook de juiste klik hebben met die medewerker.

Je kunt niet altijd alles zelf doen dus jouw team moet namens jou waarmaken wat jij met jouw bedrijf voor jouw klanten wilt betekenen. Zij zijn in hoge mate bepalend voor jouw succes en bepalen hoe jouw klanten over jouw bedrijf zullen praten tegen anderen. En vergeet niet, mond tot mond reclame is nog altijd de meest waardevolle manier om jouw bedrijf te promoten!

Passend bij imago van je bedrijf

Kies dus vooral medewerkers die passen bij het imago van jouw bedrijf, de uitstraling van jouw bedrijf en die passen bij het type klanten dat jij hebt. Heb jij een luxe winkel in maatkleding voor heren, dan zullen die geen klik hebben met een punker van 18 die jij hebt aangenomen. Net zo min als een heer in een strak pak succesvol kan weken in een winkel voor biker-outfits.

Investeer ook voldoende tijd en geld in het opleiden van jouw medewerkers. Niet alleen blijkt uit onderzoek dat medewerkers hun eigen ontwikkeling vaak belangrijker vinden dan een hoger salaris. Het maakt jouw leven ook een stuk gemakkelijker! Hoe kun je nu van een medewerker verwachten dat hij alles precies zo doet als jij zou willen, als je nooit de tijd en moeite hebt genomen om die medewerker te trainen en te informeren over wat jij van hem of haar verwacht? En nee, het is echt niet vanzelfsprekend dat een nieuwe topmedewerker dat allemaal vanzelf al hoort te snappen.

Lees ook: Beter werkgeverschap? Dit is de sleutel voor nieuw leiderschap

Personeel is meestal ook één van jouw grootste kostenposten en uit ervaring weet ik dat bij de jaarlijkse bespreking van de jaarcijfers de accountant vaak zal vragen of daar niet nog wat op te bezuinigen valt. En de verleiding om daarmee aan de slag te gaan in dan ook vaak groot. Het gaat om veel geld!

Maar wie kent niet het spreekwoord; “when you pay them peanuts you get monkeys!”. Kiezen voor jonge medewerkers is verleidelijk, want ze zijn lekker goedkoop, maar is dat nu wel zo slim? Hoeveel plichtsbesef en verantwoordelijkheidsgevoel kun je eigenlijk verwachten van iemand van 16? En, klanten zijn doorgaan jouw grootste asset als ondernemer. Wil jij de verantwoordelijkheid om jouw klanten optimaal te bedienen neerleggen bij een 16 jarige met nog bijna geen ervaring? Hoeveel klanten zou je dat kunnen kosten en hoeveel potentiële omzet zou je dan kunnen mislopen?

Potentieel van 55 plus medewerkers

Tegenwoordig is er nog wel een redelijk aanbod van mensen van 55 plus. Die willen meestal nog heel graag werken en brengen vaak een hoop ervaring met zich mee. Natuurlijk zullen dergelijke medewerkers vaak wat duurder zijn. Daarom geef ik je graag nog even het volgende voorbeeld uit de praktijk.

Ooit was ik het zelf zat om telkens weer te werken met jonkies. Ziek op maandag na een zwaar weekend, telkens bellen met vriendjes en vriendinnetjes tijdens het werk en toch eigenlijk nog te speels om met aandacht en toewijding te werken. Ik koos er toen voor om oudere en duurdere medewerkers aan te nemen, mijn loonsom steeg met bijna 20 procent! Ik was in die tijd aangesloten bij de IMK-bedrijfsvergelijking. Mijn cijfers werden maandelijks bekeken en vergeleken met andere soortgelijke bedrijven. Wat bleek? Mijn omzet steeg opeens veel harder dan bij vergelijkbare bedrijven in mijn branche van vergelijkbare omvang. Mijn rendement hoorde bij de top 3 procent en steeg bijna twee keer sneller dan gemiddeld!

"Kiezen voor jonge medewerkers is verleidelijk, want ze zijn lekker goedkoop, maar is dat nu wel zo slim?"

Verantwoordelijkheid aan personeel geven

En bovenal ik had minder stress en zorgen en kreeg steeds meer plezier in het werken in mijn bedrijf. Volgens mij reden genoeg om hier ook eens over na te denken. Tenslotte, zelfs de meest ervaren en gedreven ondernemer kan het niet alleen. Je kunt er niet altijd zijn om de fouten van onervarenheid op te vangen, Je zult jouw kostbare klanten in handen moeten geven van medewerkers. Zorg dan dat je ook mensen hebt die die verantwoordelijkheid aankunnen.

En dan nog een laatste tip, Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw medewerkers en jouw klanten tegen andere mensen op verjaardagen en feestjes positief spreken over jouw bedrijf en jou als werkgever. Want medewerkers willen nu eenmaal graag trots zijn op het bedrijf waarvoor ze werken en kandidaten zullen echt om zich heen vragen of jij een leuk bedrijf hebt om voor te gaan werken. Kortom het managen van jouw reputatie als leuk bedrijf om voor te werken zal ook bijdragen aan het gemakkelijker vinden van de juiste medewerkers!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws