BlogEdwin van der Geest

'Ga niet voor Dry, maar voor Try January'

 
Bron: Shutterstock
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Laten we eerlijk zijn. Nieuwjaarsvoornemens slagen eerder niet dan wel. Het is al knap als je aanstaande maandag (Blue Monday) haalt. Daar is natuurlijk al genoeg over geschreven. De druk die we er met z’n allen ook op leggen is ondraaglijk. Dus Edwin van der Geest lanceert in deze blog een wat vrijer alternatief.

Lees verder onder de advertentie

Edwin van der Geest

Innovator bij Prototyping Work

Edwin van der Geest is oprichter van Prototyping Work en helpt ondernemers en organisaties hun werk te innoveren. Hij heeft jarenlang gewerkt bij vooruitstrevende organisaties die werkgeluk vooropstellen. Met innovatieve methodes helpt hij teams hun eigen potentie te ontdekken en zo beweging in organisaties te creëren.

Edwin is ook expertblogger bij De Ondernemer en schrijft regelmatig voor deze website.

Vergeet dit jaar Dry January' en zet hem om naar Try January. En begin 2023 goed door met je collega’s dingen gewoon weer eens te proberen. Geen grote veranderingen die eerst een pilot, mvp (minimum viable product), of een trial-periode nodig hebben. Maar gewoon ouderwets proberen. Ga experimenteren, haal successen en ga falen. Maar ga vooral onderweg leren. Lanceer dus Try January in jouw organisatie.

Het klinkt natuurlijk lekker makkelijk: ga maar gewoon proberen. Maar iedere grote verandering begint klein. Het zorgt er ook voor dat de druk er een beetje vanaf is. Je kunt datgene proberen waar je ook energie van krijgt. En dat zorgt er dan weer voor dat de kans van slagen groter wordt.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Drie experimenten om met energie terug te komen op werk (waaronder het deleten van je inbox)

Dus start klein. Gooi je voornemens overboord en start met Try January. Voor je het weet inspireer jij anderen met de meest geniale experimenten.

Zo ga je van start met Try January

Nu beloof ik een vrijer alternatief voor die zware nieuwjaarsvoornemens. Dan moet ik ook niet met een zware aanpak aankomen. En dat is het ook niet. De kracht is juist de laagdrempeligheid. Drie simpele stappen:

Lees verder onder de advertentie

1. Schrijf op waarom je iets wilt proberen

Je kunt niet zomaar iets proberen zonder dat je weet waarom je dat doet, wat je wil oplossen. Dus begin met opschrijven waar je tegenaan loopt. Of sterker nog: wat houdt jou (of je organisatie) tegen. Vul daarbij aan hoe jij denkt dat het eruit ziet als jij (of het bedrijf) niet meer tegengehouden wordt door datgene.

Beide punten gaan jou helpen als je straks bezig bent met proberen en het blijkt toch lastiger dan gedacht. Dan is het goed even terug te kijken naar wat je hier hebt opgeschreven.

2. Bedenk wat je wil proberen

Oké. Nu is het tijd om je creativiteit in gang te zetten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar ook dit moet je niet groter maken dan het is. Maak even je hoofd leeg op de manier die voor jou werkt. En zet dan een timer voor 5 minuten. Forceer jezelf minimaal 5 ideeën op te schrijven wat je deze maand zou willen proberen.

Lees verder onder de advertentie

Geheime tip voor als je vastloopt met ideeën genereren: vraag onze grote vriend ChatGPT of hij tips en ideeën heeft om jouw uitdaging op te lossen. Gegarandeerd dat hij met een aantal ideeën komt. Aan jou om die door te vertalen.

Lees ook: ChatGPT: hoe AI de komende jaren het ondernemerschap zal veranderen

Kies vervolgens een van die ideeën. Je wil iets proberen dat iets radicaal verandert op een niet-radicale schaal. Daarmee is het veilig genoeg om het te proberen. Dus neem nog eens 5 minuten om jouw gekozen idee iets concreter te maken, of juist radicaler.

Lees verder onder de advertentie

3. Hup! En proberen nu

Jouw probeersel moet zo concreet zijn dat je direct aan de slag kunt. Is dat niet zo, ga dan een stap terug om het alsnog kleiner of concreter te maken.

Nog drie extra tips om dat proberen nog waardevoller en makkelijker te maken:

  • Plan over een maandje een reflectiemoment in. Op die manier kun je terugkijken, ervan leren. En datgene wat je geleerd hebt meenemen naar de volgende maand.

  • Doe het niet alleen, vind een accountability partner, want dan kun je elkaar in de race houden om ook de eindstreep te halen. En als je dit doet met een aantal collega's maak je er ook nog eens een grotere impact mee in het bedrijf.

  • Lees de blog van collega-auteur bij De Ondernemer, Patrick Wessels: voor extra tips om voornemens succesvoller te maken.

Lees verder onder de advertentie

En nu Try february, and march, and…

Als je merkt dat het lekker werkt, houd er dan nooit meer mee op. Houd ruimte in je agenda vrij om te ‘proberen’. Ga elke keer op zoek naar datgene wat jou tegenhoudt en bedenk wat je gaat proberen om dat op te lossen. Voor je het weet heb je een jaarboek vol succesvolle en gefaalde experimenten.

Deze drie stappen zijn een sterk versimpelde versie van onze prototyping work-methodiek, maar de kern raak je er wel degelijk mee. Ga snel aan de slag met jouw probeersels. Ik ben benieuwd wat je als eerste gaat aanpakken.