Blog Hans van Tellingen

'Burgemeesters, sta opening winkels en horeca toe en handhaaf niet'

Het pleidooi van Hans van Tellingen naar de ook kritische burgemeesters: sta opening van winkels en horeca toe en handhaaf niet. 'Doe dit voorlopig, de eerste maand nog, ‘coronaproof’. Met een beetje afstand. En een beperkt aantal mensen tegelijkertijd in de binnenruimten. Om vertrouwen terug te winnen bij de burgers'.
Het verdere hoe en waarom licht hij toe in deze blog.

Hans van Tellingen 17 april 2021

Vantellingen strabo borrel terras

De ‘Straborrel’ van Strabo BV in 2015 op het terras van Brug 34, onze stamkroeg. Foto: Hans van Tellingen.

Er zijn veel burgemeesters die het coronabeleid niet meer steunen. Zoals bijvoorbeeld die van Breda, Hilversum en Heerhugowaard. Laatstgenoemde burgervader heeft ook getuigd voor de buitenparlementaire onderzoekscommissie. Maar niet alleen deze drie burgemeesters zijn kritisch. Ook vanuit het ‘Veiligheidsberaad’ komen dit soort geluiden. De burgemeesters van de vier grote steden willen inmiddels óók versoepelen. En niet alleen zij. Er zijn veel meer burgervaders en -moeders te vinden die er óók zo over denken. Waaronder de heer Bruls, de burgemeester van Nijmegen. Maar óók de voorzitter van dat Veiligheidsberaad.

Lees hier ook de eerdere blog van Hans van Tellingen: 'Kabinet neigt naar onbehoorlijk bestuur, winkels en horeca moeten nú open'

Lockdowns werken niet en leiden juist tot veel meer schade

Nu ben ik in mijn blogs sinds maart 2020 (!) kritisch geweest op het beleid. En waar er in maart en april 2020 nog enig begrip was voor de ‘intelligente lockdown’, is dat begrip inmiddels echt wel weg. Sterker nog: met de continuering en de steeds verdere verzwaring van de lockdown én het niet versoepelen van de maatregelen, wordt de situatie alleen maar nijpender. Niet alleen qua schade aan de maatschappij. Maar ook qua schade aan de gezondheid van de mensen. Lockdowns leiden tot méér gezondheidsschade, tot méér overlijdens en tot overvolle ziekenhuizen. Een grote versoepeling, of zelfs het volledig opheffen van de lockdown, leidt dus tot minder positief getesten, minder ziekenhuisopnamen en minder overlijdens. Onder andere in dit blog op de site van De Ondernemer worden deze stellingen keurig onderbouwd aan de hand van ruim 30, vaak peer reviewed, studies die dit uitwijzen. Studies die aantonen dat lockdowns wél werken zijn niet te vinden of kennen een zeer zwakke bewijsvoering. Met andere woorden: het is niet te bewijzen dat lockdowns wél werken. Het virus vindt zijn weg toch wel.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

#WinkelOpen #HorecaOpen #MarktenOpen

Ik doe dan ook al geruime tijd aan oproepen tot het openen van de maatschappij. Altijd onderbouwd. Uiterst rationeel. Én ‘binnen de lijntjes’. Ik laat mij niet verleiden om mij daarbuiten te begeven. Ondanks vele aansporingen daartoe van mensen die radicaler in het debat staat. Ik doe het niet. Ik doe daar niet aan mee.

En nu in dit blog ook niet. Al vind ik dat brancheorganisaties als INretail en Koninklijke HorecaBond wél té meegaand zijn gebleken. Ondanks het voeren van een aantal rechtszaken, lijken zij toch elke keer weer mee te buigen bij wéér uitstel tot opening. Zoals de geplande openingen van eerst 21 april, later 28 april en nu misschien wel half mei. Demissionair premier Rutte heeft inmiddels meerdere malen de grenzen van het betamelijke overschreden. Ik kan er helaas niets anders van maken.

En dat terwijl hij zelf gezegd heeft dat ‘de maatregelen stoppen als de mensen dat willen’. Welnu, een zeer ruime meerderheid wil dat. Óf wil op zijn minst 'stevig versoepelen'. Dat blijkt niet alleen uit deze meest recente peiling. Maar dat blijkt zelfs uit meerdere opiniepeilingen. Ook uit een peiling van mijn bedrijf Strabo. Uit februari notabene. Houd Rutte zich deze keer wél aan zijn woord? Het lijkt er niet op.

En dat is uiterst kwalijk. Want de maatschappij moet gewoon open. Te beginnen met de winkels en de horeca. En dan in ieder geval de terrassen. Buiten is het namelijk nagenoeg onmogelijk om dat virus over te dragen.

Daarom doe ik een oproep aan de ‘kritische burgemeesters’. Treed in overleg met de winkeliers, marktkooplui en horeca-uitbaters in uw gemeente. Kunnen deze niet gewoon open? Dit is de ultieme mogelijkheid om aan te tonen dat dat gewoon veilig kan.

Burgemeesters: sta opening van winkels en horeca toe en handhaaf niet

Daarom doe ik een oproep aan de ‘kritische burgemeesters’. Treed in overleg met de winkeliers, marktkooplui en horeca-uitbaters in uw gemeente. Kunnen deze niet gewoon open? Dit is de ultieme mogelijkheid om aan te tonen dat dat gewoon veilig kan. Het zijn immers de burgemeesters die gaan over handhaving. Als alles in overleg gebeurt, is handhaving geen issue meer. Die hoeft dan ook niet plaats te vinden. En zelfs als een ‘lagere burgemeester’ wordt overruled door een ‘hogere burgemeester’ (belast met de veiligheid in de gehele regio): ik kan me niet voorstellen dat de burgemeesters rollebollend over straat gaan. Dat gaat gewoon niet gebeuren. De winkels kunnen dus open. Net als de terrassen en de markten.

En hoewel ik een hekel heb aan het woord en ik zwaar twijfel aan het nut daarvan: doe dit voorlopig, de eerste maand nog, ‘coronaproof’. Met een beetje afstand. En een beperkt aantal mensen tegelijkertijd in de binnenruimten. Om vertrouwen terug te winnen bij de burgers. Afgelopen zomer en najaar is bewezen dat de winkeliers en horeca-uitbaters dit prima kunnen bewerkstelligen. Maar na een eerste periode kunnen de winkels en restaurants/cafés daarna dan ook volledig open.

Lees hier de blog van INretail-directeur Jan Meerman: Financieel herstel voor ondernemers: het tienjarenplan van INretail

#AllesOpen

En voor het overige kunnen we sowieso open. Overal. Ik heb er al eerder over geschreven. In het kort komt mijn plan op het volgende neer:

⦁ Ventilatie helpt, net als vroegtijdige medicatie (Ivermectine bijvoorbeeld).

⦁ Risicogroepen -ouderen, mensen met onderliggend lijden en dikke mannen vanaf een jaar of 55 à 60- moet je beschermen én deze als eerste vaccineren op basis van vrijwilligheid. Je kunt deze mensen wél, mits voorzichtig, bezoeken.

⦁ Als je verder juist vaak de deur uit gaat en alleen binnen blijft bij ‘symptomen’ (want alleen dan ben je besmettelijk volgens dit artikel in Nature) ben je er in feite al.

En verder:

⦁ Opschalen, ook qua verpleegkundig personeel, van de ziekenhuiscapaciteit is een must.

⦁ Test alleen iemand bij symptomen.

En natuurlijk moeten avondklok en spoedwet worden opgeheven. En zal het demonstratierecht dienen te worden hersteld. Ook zal de politie weer onze beste vriend moeten worden.

Gewoon ‘doen’!

Dus ja: open alles. Te beginnen met de winkels, de horeca en de marktkramen. Dat zal goed gaan. Ik hoop dat de plaatselijke ‘kritische’ burgemeesters en de winkel- en horecaondernemers de handen ineen weten te slaan. Gewoon ‘opengaan’. En niet handhaven. Geef het goede voorbeeld in ‘onze’ branches. En de rest van de samenleving zal volgen. Mens, economie en maatschappij varen er wel bij. Evenals de gezondheid van onze bevolking. Deze zal met sprongen vooruit gaan.

Hans van Tellingen

Directeur/eigenaar winkelcentrumonderzoeker Strabo BV

Hans van Tellingen is sociaal-geograaf en regioloog en is directeur/eigenaar van winkelcentrumonderzoeker Strabo bv. Hij is hoofdauteur van ‘Waarom Stenen Winkels Winnen’.

Als sociaal wetenschapper is Hans tevens een dossiervreter en een fanatiek waarnemer van maatschappelijke, economische en politieke ontwikkelingen. Hans publiceert vrijwel wekelijks artikelen in EW (Elsevier Weekblad), De Ondernemer, Retailtrends, Emerce, Stadszaken, OpinieZ en anderen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Alle expertblogs op deondernemer.nl worden op persoonlijke titel gepubliceerd. De standpunten en meningen van de expertbloggers komen niet noodzakelijk overeen met die van De Ondernemer.