Blog

Hoe Nederland als investeringsland aantrekkelijk blijft in tijden van concurrentie

 
Gunter Gulker handelskamer Nederland Duitsland DO
DO
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Dat Duitsland voor grote structurele transformaties staat en met een stagnerende economie kampt, was recent in de internationale media te lezen. Maar ook in andere westerse landen staat het concurrentievermogen onder druk – waaronder Nederland. Hoe zorgen we ervoor dat Nederland een aantrekkelijk en innovatief vestigingsland blijft? En hoe versterken we het concurrentievermogen? Expert Günter Gülker legt uit.

Lees verder onder de advertentie

Günter Gülker

Directeur Duits-Nederlandse Handelskamer

Günter Gülker is sinds tien jaar directeur van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK). De DNHK is de officiële vertegenwoordiging van het Duitse bedrijfsleven in Nederland en ondersteunt sinds 1905 Nederlandse en Duitse ondernemingen bij hun activiteiten op de buurmarkt. Met meer dan 1.500 ledenbedrijven vormt de DNHK het grootste Duits-Nederlandse zakennetwerk.

Deze vragen stonden centraal tijdens de Duits-Nederlandse ondernemersdialoog begin deze maand in Den Haag. Nederlandse bedrijven en Duitse dochterondernemingen spraken hierover met Micky Adriaansens, demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat. Deze uitwisseling was belangrijk want met 2.500 Duitse bedrijven in Nederland en een investeringsvolume van meer dan 171 miljard euro is Duitsland de op één na grootste investeerder in Nederland.

Een langetermijnstrategie zorgt voor meer stabiliteit en betrouwbaarheid

De ondernemers noemden meermaals het korte termijnbeleid van Nederland als grootste probleem van dit moment. Dat maakt het voor bedrijven moeilijk om zelf een lange termijnstrategie te plannen. Spontane plannen van de regering hebben hierop namelijk directe impact. Er is daardoor een gebrek aan voorspelbaarheid en planningszekerheid met het gevolg dat investeren te risicovol wordt en achterwege gelaten. Dit betreft niet alleen de energiesector die sowieso in verband met de verduurzaming en onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen voor een enorme transitie staat, maar alle sectoren en investeringsgebieden.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Hoe economisch succes Duitsland ook voor ons bedrijfsleven kan werken

Een goed en actueel voorbeeld is hier zeker ook de beslissing van de Tweede Kamer om de 30 procent-regeling te versoberen. Deze beslissing helpt wellicht kiezers te winnen voor de komende verkiezingen op 22 november, maar naar de lange termijn wordt daarbij niet gekeken. Want Nederland heeft juist de hooggekwalificeerde buitenlandse werknemers nodig, om ook in toekomst een innovatief vestigingsland te blijven. Zo loopt Nederland voor op digitalisatie, maar leveren universiteiten en hogescholen minder technische professionals dan bijvoorbeeld Duitse opleidingsinstituten. Nederland en zijn innovatiekracht leven van een open economie.

Een betere beheersing van de lasten- en regeldruk

Een andere grote uitdaging waar ondernemers uit zowel Duitsland als Nederland mee kampen is de lasten- en regeldruk. Deze wordt steeds groter. Volgens een onderzoek van Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) bezorgden de nieuwe regels van 2022 alleen al voor een extra kostenpost van 400 miljoen euro voor het bedrijfsleven. Dit ondanks de toezegging dat de bureaucratie in 2022 minder zou worden met daarmee een verwachte besparing van 11 miljoen euro.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: 5 tips als je de Duitse markt wil bestormen

De toenemende regeldruk maakt het voor ondernemers financieel lastiger om succesvol te zijn en leidt mogelijk zelfs tot stilstand. Wat we daarentegen nodig hebben, is een klimaat dat innovatiekracht stimuleert en enthousiasme en bereidheid tot investeren verhoogt.

Welvaart is geen garantie voor de toekomst

Wat voor de minister en ondernemers tijdens de ondernemersdialoog duidelijk was: de verworven welvaart is geen garantie voor de toekomst. Om het concurrentievermogen van Nederland op een hoog niveau te houden, moeten we inzetten op innovatie, digitalisering en verduurzaming om ook in toekomst banen en inkomsten te creëren, aldus minister Micky Adriaansens. En deze thema’s vragen om samenwerking. Tussen bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen, over de Duits-Nederlandse landsgrens heen.

Lees verder onder de advertentie