Blog Ivo Samplonius en Rebecca van der Weijde

Meer luisteraars inspireren? Zo kun je organisch groeien met je podcast

Terwijl collega Rebecca geniet van haar kersverse dochter Josephine, en de komende maanden zo goed als niet bezig hoeft te zijn met werk, legt audio-engineer Ivo Samplonius in zijn expertblog uit waarom het zo belangrijk is om als podcastmaker goed (of nóg beter) te zorgen voor je luisteraars. En hoe je zo kunt groeien.

Ivo Samplonius en Rebecca van der Weijde 5 september 2023

Ivo Samplonius Rebecca van der Weijde podcast podworkz

Foto: PodWorkz.

Ivo Samplonius en Rebecca van der Weijde

Ivo Samplonius is een zeer ervaren audio-engineer en ceo van Studio IVO en PodWorkz, twee succesvolle studio’s gespecialiseerd in audioproductie. Van voice-overs, audionabewerking van vele tv-programma’s en het creëren van radiocommercials, tot de volledige productie van podcasts: alles is mogelijk. Ivo startte zijn carrière op 14-jarige leeftijd als jinglemaker bij de publieke omroep, en zette in 2010 zijn jongensdroom van een eigen audiostudio om tot werkelijkheid.

Rebecca van der Weijde is mede-eigenaar van PodWorkz, en neemt als Creative Director de inhoudelijke en productionele kant van het podcastproces op zich. Ook Rebecca liep langdurig rond bij de publieke omroep, waar ze werkte als online redacteur, producent en podcastmaker. Met die laatste functie zette ze de beginnende podcastafdeling stevig op de kaart. Rebecca gelooft er heilig in dat elk merk, bedrijf of organisatie een goed en interessant verhaal in zich heeft.

Coldplay in Amsterdam

Het was begin juli, het begin van de zomervakantie, dat ik, samen met mijn vriendin, naar de Johan Cruyff Arena ging voor het concert van Coldplay. Ik heb hier letterlijk maanden naar uitgekeken en kon niet wachten om alle nummers hard mee te zingen, samen met alle andere aanwezige fans. Toen ik de vloer van de Arena opliep overviel me een immens gevoel van grootsheid. Wow! Hier zijn vanavond ruim 50.000 fans aanwezig, die alles willen horen wat Chris Martin en zijn mannen te zingen en te zeggen hebben. Ga er maar aan staan.

Het is dát gevoel dat haaks staat op een gevoel dat ik eerder die dag had. Een podcastserie die we bij PodWorkz produceren had de mijlpaal van 10.000 downloads gehaald, maar ik was ontevreden, wilde meer en had meer verwacht en gehoopt. En dan was er ook nog het gevoel dat ik die dag, tijdens het hardlopen, had nagedacht over het organiseren van een podcast-masterclass. En het leek me zo gaaf als er 25 man zou komen, om een halve dag met elkaar in gesprek te gaan over alles dat er speelt in de podcastwereld. Als liefhebbers, makers, pioniers.

Lees ook: Waarom er wel/geen markt is voor de podcast over jouw bedrijf

Leren herwaarderen van onze luisteraars

Terwijl Coldplay inmiddels was begonnen met het concert, realiseerde ik mij dat ik me soms niet goed besef hoeveel mensen er naar onze podcasts luisteren. Door de eindeloze mogelijkheden die we tegenwoordig hebben, de wereld die aan onze voeten ligt, kan ik zomaar ineens te veel bezig zijn met die hele wereld willen bereiken. En daarmee ga ik te gemakkelijk voorbij aan de luisteraars die ik al heb. De luisteraars die elke keer weer bewust kiezen om mijn podcast te beluisteren. De luisteraars die een review achterlaten, of een aantal sterren. De luisteraars, of misschien nog beter: de ambassadeurs van mijn podcast.

Als er 50.000 man naar Coldplay staat te luisteren, en enthousiast wordt, dan kost het me weinig moeite om dat te visualiseren, want ik sta er middenin. Maar als er 10.000 downloads met mijn podcast zijn behaald, dan kost me dat meer moeite. Maar zet die 10.000 downloads eens op het veld van de ArenA: dat zijn allemaal fans van je podcast. Hoe trots zou je zijn? En hoe spannend zou het zijn om ze toe te mogen spreken.

Lees ook: 5 redenen waarom kinderpodcasts de toekomst zijn (en jij er als ondernemer ook aan moet denken)

Hebberige hitlijsten

Je zult ze ongetwijfeld zelf soms ook bekijken, de hitlijstjes in de verschillende podcast-platformen. En eerlijk is eerlijk, wie wil daar nou niet in staan? Maar het maakt mij soms ook wat hebberig. Dan wordt mijn doel ineens om in de lijsten terecht te komen, in plaats van kwalitatief hoogwaardige podcasts te produceren.

Want die lijstjes, die zeggen niet zoveel hoor. Wist jij bijvoorbeeld dat:

  • de Apple Podcast charts voor het grootste gedeelte gebaseerd is op nieuwe ‘follows’. Dus een podcast zonder nieuwe afleveringen, maar wel meer ‘follows’ scoort hoger in de hitlijst, dan een podcast met elke dag een nieuwe aflevering, maar geen nieuwe ‘follows’;
  • als je op je website een ‘embedded’ Apple Podcast player gebruikt, die data dan niet wordt meegenomen in je Apple statistieken;
  • ook de Spotify-luisteraars alleen zijn gebaseerd op mensen die via de Spotify-app luisteren. Als ik een Spotify embedded player op mijn website heb en de luisteraar is niet ingelogd, dan worden die dus ook niet meegeteld in de statistieken.

Lees ook: Waarom er wel/geen markt is voor de podcast over jouw bedrijf

Als je dit zo leest, ben je het dan met me eens dat we de hitlijsten niet te serieus moeten nemen? Ja natuurlijk, scoor je hoog, gebruik het dan heel erg voor je marketing, want dat is geweldig, en koop een taartje, maar hang er niet de succesfactor van je podcast aan op.

Lees ook: Podcasts op YouTube: Slim of juist niet?

Hernieuwd voornemen

Het is mijn voornemen, en bij dezen ook zwart op wit, dat ik de luisteraars van de podcasts die wij produceren, meer en beter wil waarderen. Elke download kan een nieuw persoon zijn, een nieuwe fan, een nieuwe ambassadeur. En als ik die fans van mijn podcast kan verleiden tot het ‘meebrengen’ van één nieuwe luisteraar, dan kan mijn podcast op de meest mooie, organische manier groeien tot ongekende hoogte en ongekende bekendheid. Want dan worden 10.000 downloads er 20, en 40 en 80 en 160 en 320 en 640 en wie weet dan ooit wel die magische grens van een miljoen.

Succes, en laat het me vooral weten als ik je kan helpen om dit voornemen te realiseren. Dan ga ik in tussentijd nog even mijn Coldplay-bubbel in.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws