Blog Ivo Samplonius en Rebecca van der Weijde
Slim je podcast verspreiden: vergeet vooral deze plek niet
In het weekend van 17 maart waren Rebecca van der Weijde en Ivo Samplonius in Praag voor de RadioDays Europe 2023, een driedaags Europees congres over radio, audio en podcast. Het congres volgde twee weken na het Amerikaanse congres Podcast Movement Evolutions in Las Vegas. Ook volledig over audio en podcasts. Welke lessen zij daar geleerd hebben en wat jij daarmee kunt, vertellen ze in deze blog.

Afbeelding ter illustratie. Persoon komt niet in de blog terug en is ook niet één van de auteurs. Foto
Ivo Samplonius en Rebecca van der Weijde
Podcastmakers PodWorkz
Ivo Samplonius is een zeer ervaren audio-engineer en ceo van Studio IVO en PodWorkz, twee succesvolle studio’s gespecialiseerd in audioproductie. Van voice-overs, audionabewerking van tv-programma's en het creëren van radiocommercials, tot de volledige productie van podcasts: alles is mogelijk.
Rebecca van der Weijde is Creative Producer bij PodWorkz, en neemt in die functie de inhoudelijke en productionele kant van het podcastproces op zich.
Samen met het PodWorkz-team maken Ivo en Rebecca succesvolle podcasts als De Showbizzmoord (NPO Radio 1), de Wie is de Mol? Podcast (NPO 1),Sleutel tot Succes (De Ondernemer) en Roet in het eten (NVWA-IOD). Ook geven ze regelmatig masterclasses over de podcastwereld.
De vraag is dan: hoor je op twee congressen, zo dicht op elkaar, niet teveel van hetzelfde? Vallen de sprekers niet in herhaling? En is er dan wel voldoende te vertellen over zo’n ogenschijnlijk ‘klein’ onderwerp? Wat blijkt: dat is er zeker. Verrassend veel zelfs. Want Amerika en Europa zijn met heel andere dingen bezig als het aankomt op podcasting. We delen graag een paar van de insights.
Everything is bigger in America
Opvallend genoeg kwamen de onderwerpen die ditjaar in Praag werden besproken overeen met de onderwerpen die vorig jaar werden besproken in Amerika. Niet zo gek, de Amerikaanse podcastmarkt is (mede door het formaat en het aantal inwoners van het land) veel groter, en daardoor wordt er ook al meer geëxperimenteerd. Onder andere met verdienmodellen. Grote bedrijven als Athletic Greens en Hello Fresh investeren inmiddels stevig in podcast advertisement, iets wat de bedrijven in Europa nog niet lijken aan te durven. En waar meer geld stroomt, wordt ook meer gemaakt.
Video, video en video
Door deze inzet van sponsoren wordt het medium podcast ook interessanter voor marketingafdelingen. Dat was terug te zien in de sessies over video. Natuurlijk al veel langer een hot topic, maar in Amerika wordt het al veelvuldig ingezet. Het panelgesprek How Video Podcasting is Opening the Door for Listeners, Creators and Advertisers Alike ging in op de verschillende vormen van videoproductie naast je audio, om zo een groter publiek te bereiken.
Lees ook: Podcasts op YouTube: Slim of juist niet?
Zo bespraken ze de mogelijkheden van simulcast (het combineren van bestaande media met podcasting, denk aan vloggen terwijl je een podcast luistert), low quality video production (camera's op een gesprek zetten, of opnames vastleggen via Zoom), high quality video production (lights, camera's and... action!), moodcasting (een ervaring aan beelden tonen, passend bij het geluid; denk aan kleuren, bewegingen en word clouds) en live-streaming-events (een geweldige manier om directe feedback te krijgen van je luisteraars/kijkers). Alle sprekers waren het erover eens: video toevoegen aan je podcast verbreedt je publiek. Be where the people are.
Video in het klein: TikTok, Instagram en YouTube Reels
Flash forward naar het mooie Praag. Het woord video kwam daar wel degelijk voorbij, maar in - letterlijk - kleinere vorm: veel sessies gingen over vormen van video inzetten voor de marketing en promotie van de podcast. YouTube Shorts? Een heel goed idee, want YouTube pusht Shorts ontzettend, dus je krijgt gratis aandacht. Instagram? Prima.
Maar waar je echt moet zijn volgens de Europese sprekers: TikTok. Een controversieel medium, gezien de oprichters ervan, maar wel eentje waarop een hele generatie zich houdt. Het algoritme van TikTok werkt in een loop, waardoor een swipe al een impressie is. Hierdoor schieten je impressies omhoog en kom je met een hoog aantal in een hoop andere algoritmes terecht. Maar het belangrijkst, en daar komt -ie weer: be where the people are. TikTok is onvermijdelijk, en groeit nog steeds, dus het is een gemiste kans als je er geen informatie over je podcast plaatst.
Lees ook: Online expert Jan de Keijzer: 'Verbod TikTok gaat zorgen voor nog slimmere apps'
Mogelijkheden podcasts op TikTok
Kies voor korte, aansprekende stukjes audio en video en goede hashtags. Dit werkt overigens het best voor merkbeleving en merkbekendheid – doorverwijzen naar andere platforms (zoals een podcastkanaal) is niet echt aan de orde. TikTok-gebruikers (en daarmee ook Instagram- en YouTube-gebruikers) zijn nog niet bereid van medium te wisselen. Probeer ze dus vooral bij je te houden met prikkelende fragmenten en streef ernaar de naam van jouw podcast in hun gedachten te prenten. Als ze meer willen komen ze vanzelf, is de gedachte daarachter.
Ook al lopen de twee continenten niet helemaal in de pas, het algehele gedachtegoed matcht wel degelijk. Of het nou gaat om TikTok, of een volledige videoproductie om je podcast te laten shinen, het komt allebei op hetzelfde neer. Schreeuw van de daken dat je podcast er is en dat het de moeite waard is om te luisteren. En dat schreeuwen werkt het best op een plek waar er ook daadwerkelijk mensen zijn om te luisteren.