Blog Ivo Samplonius en Rebecca van der Weijde

Waarom er wel/geen markt is voor de podcast over jouw bedrijf

De markt van podcasts groeit explosief, haast iedereen lijkt wel zijn of haar eigen serie te hebben. Experts Ivo Samplonius en Rebecca van der Weijde van podcastmaker PodWorkz nemen je in hun nieuwe maandelijkse blog mee in de mogelijkheden van podcasten voor jouw bedrijf of merk. In deze eerste: heeft het wel nut om nu te starten met je eigen podcast?

Ivo Samplonius en Rebecca van der Weijde 6 februari 2023

Ivo Samplonius Rebecca van der Weijde podcast podworkz

Foto: PodWorkz,

Ivo Samplonius en Rebecca van der Weijde

Ivo Samplonius is een zeer ervaren audio-engineer en ceo van Studio IVO en PodWorkz, twee succesvolle studio’s gespecialiseerd in audioproductie. Van voice-overs, audionabewerking van vele tv-programma’s en het creëren van radiocommercials, tot de volledige productie van podcasts: alles is mogelijk. Ivo startte zijn carrière op 14-jarige leeftijd als jinglemaker bij de publieke omroep, en zette in 2010 zijn jongensdroom van een eigen audiostudio om tot werkelijkheid.

Rebecca van der Weijde is mede-eigenaar van PodWorkz, en neemt als Creative Director de inhoudelijke en productionele kant van het podcastproces op zich. Ook Rebecca liep langdurig rond bij de publieke omroep, waar ze werkte als online redacteur, producent en podcastmaker. Met die laatste functie zette ze de beginnende podcastafdeling stevig op de kaart. Rebecca gelooft er heilig in dat elk merk, bedrijf of organisatie een goed en interessant verhaal in zich heeft.

Op dit moment staan er, om en nabij, 150 miljoen podcastafleveringen online.* Gemiddeld genomen werden er in de laatste drie dagen ruim 100.000 stuks online gezet. De afgelopen 10 dagen waren dat er zo’n 250.000, en weer 80 dagen langer nog eens het dubbele. 500.000 releases. Dat zijn duizelingwekkende getallen. En als je dat omrekent in audiominuten, worden de luistermogelijkheden al helemaal eindeloos.

Potentiële podcastluisteraars

Misschien denk je zelf ook aan het maken van een podcast. Bekruipt je het gevoel van: ‘iedereen heeft er één, moet ik ook niet eens meedoen met de hype?’ Of heb je er al eentje online staan, maar mis je die grotere groep potentiële luisteraars. Dan word je toch aardig moedeloos van die 150 miljoen klikbare podcastafleveringen. Hoe kun je daar, als zzp’er of ondernemer, ooit in opvallen? Een gemiddeld mens met twee gemiddelde oren kan maar een miniscuul topje van deze enorme ijsberg luisteren. Hoe groot is dan de kans dat nou juist jouw podcast gevonden wordt, abonnees krijgt, en in een toplijstje of recensie komt te staan?

Luister hier naar een van de eigen podcastseries van De Ondernemer: Geen zin in vakkenvullen: Brent (13) startte bedrijf in fietstours

We kunnen je geruststellen. Er is nog hoop, je hebt kansen. Volop, zelfs. Er is namelijk nuance nodig in dit geheel. Want de helft van die 150 miljoen afleveringen werd in de eerste week na release maar maximaal 29 keer gedownload. En ook al verschilt de gewenste doelgroep per bedrijf en per podcast - en daarmee dus ook de gewenste resultaten - het verzacht enigszins de wonden.

Daarnaast is ruim zestig procent van dat exorbitante aantal afleveringen gemaakt in het Engels. Met een Engelse podcast bereik je idealiter een groot, internationaal publiek. Maar wij hebben hier in Nederland een groot voordeel: de Nederlandse podcastmarkt is een stuk smaller dan de Amerikaanse. Wij als Nederlandse makers bezetten de 12e plek van de internationale lijst aan podcastdistributeurs, met 0,67 procent van het totaal aantal podcasts. Dat komt uit op een kleine 20.000 afleveringen. En daarbinnen val je al een stuk sneller op.

Lees ook: Serie-ondernemer Ron Simpson (The Avocado Show) co-host De Ondernemer Live

Cijfers en doelstellingen zijn belangrijk, voor elk project, en bij elk bedrijf. Dus ook als je investeert in een podcast. Je wil binnen je marketingstrategie je podcast kunnen verantwoorden en er in de toekomst een verdienmodel aan koppelen. Natuurlijk, dat is logisch. En op al deze belangrijke en onmisbare elementen komen we in onze volgende blogs allemaal terug. Maar in deze blog, de eerste van onze hand, willen we een lans breken voor nog een andere motivatie om een podcast te starten. De motivatie om jouw verhaal te vertellen.

Jij als ondernemer bent trots op je bedrijf (en terecht!). Je bent je business gestart met een missie, omdat je ergens in gelooft. Omdat je ergens heel goed in bent, en dat met de wereld wil delen. En dat is de beste motivatie die er ooit zal zijn. Als jij jouw verhaal met passie vertelt, heb je de gouden basis voor een goede podcast. De rest volgt, geloof ons. Daar gaan wij je bij helpen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws