Blog Jacco Vonhof

De wijze lessen van een omhooggevallen glazenwasser

In 'Den Haag' weet men niet wat ondernemerschap is. Het bedrijfsleven staat er niet goed op in de politiek, terwijl met name ondernemers ervoor zorgen dat Nederland naar een hoger niveau wordt getild, zegt Jacco Vonhof van MKB Nederland in zijn blog. Hij komt met een oproep voor de formerende partijen: ,,Geef ons de ruimte en het vertrouwen om te ondernemen!"

Jacco Vonhof 10 december 2021

Vonhof Jacco MKB Nederland

Jacco Vonhof op archiefbeeld.

Als voorzitter van MKB-Nederland én omhoog gevallen glazenwasser, zoals ik mezelf nogal eens grappend noem, had ik deze week de eer om de Economie-lezing van EW (Elsevier) te mogen houden. Ik zei het daar en ik zeg het hier: ik vóel me nog steeds een glazenwasser. En zoals ik vroeger op mijn ladder stond en naar binnen keek bij de kantoren waarvan ik de ramen waste, zo kijk ik nu naar Den Haag. Als ondernemer sta ik hoog op die ladder, kijk naar het comfort van de mensen die binnen zitten, en ben op dat moment de enige die het risico voelt. De enige die voelt wat er gebeurt als ik van die ladder af donder.

Ik gebruik deze metafoor, omdat ik in Den Haag vaak begrip mis voor wat ondernemerschap betekent, wat ondernemers drijft en hoe het er in bedrijven aan toe gaat. Ik baal van het wantrouwen, waar Haags beleid zo vaak op is gebaseerd, terwijl de praktijk is dat ondernemers – in elk geval de overgrote meerderheid – van nature het goede doen. En ik mis de aandacht voor de mens achter de cijfers; ondernemers zijn natuurlijk gewoon mensen, geen apart soort.

Toekomst van ons land ligt in handen van het ondernemerschap

Het bedrijfsleven staat er momenteel niet heel goed op. Hoewel de kritiek doorgaans vooral op de grote ondernemingen in ons land is gericht, worden ook de kleinere daar nogal eens in meegetrokken. Terwijl iedereen zich móet realiseren, en politiek Den Haag voorop, dat we die bedrijven – klein én groot – keihard nodig hebben bij alle grote uitdagingen waar we als samenleving voor staan. Of het nu gaat om de aanpak van de klimaatverandering, gelijke kansen, de arbeids- of de woningmarkt. Brede welvaart is het grote doel, maar zonder de bijdrage van ondernemers bereiken we dat niet. Dát moet breed tussen de oren zitten. Dat de toekomt van ons land in hoge mate in handen ligt van het ondernemerschap.

"Geef het mkb vertrouwen, ruimte en maak ondernemen minder complex"

Jacco Vonhof

Mijn boodschap aan de formerende partijen, aan het nieuwe kabinet, is dan ook: maak ondernemers op al die ingewikkelde dossiers onderdeel van de oplossing in plaats van het probleem, en stel ze in staat daaraan hun cruciale bijdrage te leveren. Wat ondernemers daarvoor nodig hebben, is heel kort gezegd een helder beleid dat rekening houdt met het belang, de schaal en de mogelijkheden van het mkb en dat stimuleert in plaats van ontmoedigt. Geef ons vertrouwen, ruimte en maak het minder complex. Maak investeren én werkgeverschap (weer) aantrekkelijk, zorg dat ondernemers toegang hebben tot financiering, ruim overbodige regels op en neem het mkb (99 procent van het totale bedrijfsleven) als de norm bij het maken van beleid. Alleen dan kunnen we ons land ook naar een hoger niveau tillen en alle grote opgaven van deze tijd ook betalen. Vanuit de wetenschap dat we het eerst moeten verdienen.

Lees ook: Jacco Vonhof (MKB-NL): 'De ondernemer wordt als melkkoe alweer van stal gehaald'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws