Blog Jan van der Spoel
Voorkom zand in de motor van jouw bedrijf: hoe vertrouwen je 400 procent succesvoller maakt
Een organigram is niet alleen handig om de structuur van je organisatie in kaart te brengen. Het laat ook zien welke lijnen tussen functies sterk verbonden moeten zijn. Vertrouwensexpert Jan van der Spoel legt uit waarom ondernemers structureel aandacht moeten hebben voor de interne relaties in hun bedrijf.

Afbeelding ter illustratie: Shutterstock
Jan van der Spoel
Auteur/trainer over vertrouwen in leiderschap en organisaties
Jan van der Spoel werkte ruim 25 jaar als creative director voor klanten als Philips, Unilever, KNVB en Danone. Hij ontwikkelde een fascinatie voor menselijk gedrag en richtte in 2019 zijn trainingsbureau Grip on Trust op. Jan heeft als doel vertrouwen een bewustere en centrale plaats te geven in (zakelijke) relaties en samenleving.
Een goed organogram is meer dan alleen maar een weergave van rollen, taken en verantwoordelijkheden. Het is ook een spiegel van de onderlinge relaties in een organisatie. De lijnen die functies met elkaar verbinden staan symbool voor de kwaliteit van de relaties. En die kwaliteit is erg belangrijk voor het functioneren van een bedrijf.
Dagelijkse praktijk
Want hoe goed iedereen ook op papier in zijn rol past, uiteindelijk komt het aan op de dagelijkse praktijk. Gaan gesprekken soepel? Willen mensen graag samenwerken of schuurt het en zijn individuele belangen groter dan het bedrijfsbelang? Als er sprake is van wrijving, onbegrip of zelfs conflict, werkt dat als zand in de motor. De samenwerking stokt, projecten lopen vertraging op en medewerkers raken gefrustreerd.
Slechte onderlinge relaties zorgen er ook voor dat belangrijke informatie niet wordt doorgegeven. Stel dat John een slechte relatie heeft met zijn manager Kees, dan zal John niet snel negatieve informatie doorgeven aan Kees als dat niet per se moet. Kees moet daar zelf maar achter zien te komen. Dit betekent dat directies van bedrijven met slechte onderlinge verhoudingen niet, of erg laat, over de juiste informatie beschikken om het bedrijf te leiden.
"Onderzoek toont aan dat bedrijven met veel onderling vertrouwen tot 400 procent succesvoller zijn"
Vaak is een luisterend oor genoeg
Hoe kun je als ondernemer nu grip krijgen op die onderlinge verstandhoudingen, zonder zweverig te worden? Door aandacht te hebben voor de kwaliteit van onderlinge relaties en hier tijd voor te maken. Bepaal welke relaties belangrijk voor je zijn en welke relaties verbetert kunnen worden. Door hier structureel aandacht aan te geven, geef je een signaal af: die onderlinge relaties zijn minstens zo belangrijk als functieomschrijvingen.
Bovendien schep je openingen om zaken bespreekbaar te maken. Want vaak is een luisterend oor al genoeg om irritaties weg te nemen en zijn kleine aanpassingen in werkwijze of communicatie al voldoende om de samenwerking te verbeteren. Zo kan onderling begrip en vertrouwen groeien. En daar plukt uiteindelijk de hele organisatie de vruchten van. Onderzoek toont aan dat bedrijven met veel onderling vertrouwen tot 400 procent succesvoller zijn. Dus die paar vragen stellen, is zeker de moeite waard!