Blog Jan van Nederveen

Jan van Nederveen (IMK): Nu een bedrijf starten? Ja, júíst nu

We leven in een rare tijd met veel onzekerheid en veel verandering. Gevoelsmatig dan ook niet het beste moment om een bedrijf te starten. Toch is dit júíst het moment. Waarom? Dat vertelt Jan van Nederveen (IMK) je in deze blog.

Jan van Nederveen 1 februari 2022

Jan Nederveen IMK

Jan van Nederveen

Jan van Nederveen

Managing director IMK

Jan van Nederveen is ondernemer en aandeelhouder in twee bedrijven samen met IMK, het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf. Zijn bedrijven zijn gericht op het succesvoller maken van ondernemers. Daarvoor heeft hij ruim 25 jaar een prachtige corporate-carrière gemaakt bij onder andere IBM, KPN, Pon en Delta Lloyd.

Waarom een bedrijf starten?

Allereerst: de redenen om een bedrijf te starten lopen uiteen. Voor veel ondernemers en zzp’ers is het simpelweg een manier om inkomen te genereren. Voor sommigen is het zelfs niet veel anders dan een baan met een andere ‘contractvorm’.

Ook zijn er ondernemers die minder geld gedreven zijn, maar een briljant idee hebben dat ze graag willen realiseren. Een goed idee is een fantastische motor om een bedrijf te beginnen: de droom geeft enorm veel energie waardoor je dingen voor elkaar krijgt die ongelooflijk zijn.

Lees ook: Je eigen bedrijf starten? Dit moet je weten voordat je voor jezelf gaat beginnen

Tja en de vrijheid om zelf te kiezen wat je wel en niet doet, is een sterke motivator voor veel starters.

Door corona leven we in een hele rare tijd. Ook voor starters. En juist op dit soort momenten zie je dan ook de echte ondernemers opstaan. Ondanks de beren op de weg, kiezen ze voor vrijheid, zelf keuzes maken, geloven in je plan en werken voor jezelf.

Waarom júíst nu starten

Natuurlijk zijn er op dit moment (extra) beren op de weg, maar daartegenover staat dat er momenteel veel verandert in hoe bedrijven en bedrijfstakken werken. Daardoor ontstaan er kansen voor nieuwe bedrijven.

Nu zou je misschien denken dat er door de crisis weinig starters zijn… het tegendeel is waar. Eind 2021 zijn er ruim 15 procent meer starters dan dezelfde periode voor Corona (eind 2019). En die startende ondernemers zitten vooral in de zorg, logistiek, bouw, horeca en cultuur. Op basis van de cijfers zie je dat er een goed startersklimaat is; volop kansen.

Lees ook: Webshop starten: hoe start je jouw succesvolle online business?

Ook zijn er veel vacatures die niet ingevuld kunnen worden, wat weer betekent dat werkgevers naar andere manieren kijken om het werk alsnog gedaan te krijgen. En daar ben jij: de zzp’er en ook ondernemer. Kortom: dit is juist hét moment om te starten.

Maak een plan

Mocht je nu denken: JA! Inderdaad! Daar ga ik, ik ga een bedrijf beginnen, dan is het wel zaak even goed na te denken wat je gaat doen en wanneer, en of dat allemaal kan. Kortom, een plan maken is een must. Dat kun je alleen doen, maar je kunt ook hulp inschakelen.

Hier is er bijvoorbeeld veel informatie voor starters voorhanden waarmee je zelf aan de slag kunt. Daarnaast is er een behoorlijk aanbod van begeleiding door mentoren en professionele ondernemerscoaches.

Ook voor specifieke doelgroepen is er uitstekende hulp beschikbaar. Zo kun je als je in de bijstand zit, de gemeente vragen om een ‘starterstraject’ - mits je een goed ondernemingsidee hebt, uiteraard. Vertrek je bij een bedrijf? Dan is outplacement een optie - vaak met een mogelijkheid naar zelfstandig ondernemerschap.

Ik help je graag met starten

Zelf ben ik niet zo planmatig begonnen, waardoor ik niet de kortste weg heb gekozen. Ik heb naast mijn ondernemingsplan andere inkomsten gezocht, en was dus parttime aan het starten. Onhandig? Nee hoor, zo’n route als dat kan natuurlijk ook.

Enthousiast geworden? Stap met je plannen zeker naar iemand toe. Wellicht overbodig om te zeggen, maar: je mag ook mij áltijd om hulp vragen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws