Blog Juri Hoedemakers

De Ondernemers Glazen Bol: een satirische vooruitblik op 2023

'We zitten al drie weken in het nieuwe jaar! En? Had je er één of meerdere? Goede voornemens? En heb je ze nog steeds?', vraagt professioneel hofnar Juri Hoedemakers zich af. Grappig genoeg gaan onze goede voornemens vaak over onze omgeving, in plaats van onze gedachten. We proberen continu de omgeving aan te passen. Maar wat als we ons denken nou eens aanpassen. Niet buiten veranderen, maar binnen veranderen. We zien wat we denken, projecteren onze gedachten.

Juri Hoedemakers (a.k.a. Drs. Hofnar) 20 januari 2023

Glazen bol 2023

De glazen bol voor 2023. Foto: Pixabay

Maar dat houdt in dat als we onze gedachten aanpassen dat we andere dingen gaan zien. Reden genoeg om er een feestje van te maken met deze blog. Uit mijn onderzoek aan de Erasmus Universiteit kwam naar voren dat ‘satiricus’ één van de zestien rollen was van de aloude hofnar. Laten we eens een lekkere satirische vooruitblik op dit nieuwe jaar doen, gewoon om met een glimlach dit nieuwe jaar in te gaan. Laten we doodnormale (kantoor)zaken eens totaal anders gaan zien en laten we daarbij alfabetisch te werk gaan:

Ad Hoc:

Een Latijnse uitdrukking die zegt: 'Hey, kijk mij eens! Ik ken een Latijnse uitdrukking'.

Advies:

Het enige ding in de wereld dat meer onwelkom is dan een zes huilende baby’s in het vliegtuig.

Ambitie:

Een natuurlijk middel om ons voor te bereiden op hartmedicatie.

Biased:

Hoe boze liberalen mensen noemen die ze ervan verdenken wel eens een goed punt te hebben.

Baas:

Een onvergekwalificeerde gek waarvan niemand kan geloven dat die is aangenomen door die andere gekken van HR en waarvan je weet dat jij zijn of haar werk een miljoen keer beter kan doen.

Ceasar, Julius

Dictator uit het oude Rome. Zijn heerschap van maar liefst vijftien jaar, resulteerde in de formatie van het gehele Romeinse Rijk; nu gereduceerd tot een salade in de bedrijfskantine.

Cafeïne

Al het goede van de wereld, gevat in één chemische substantie. De enige juiste uitleg van werkgeluk.

Cappuccino:

Koffie voor diegene die graag een lang, oorverdovend, Darth Vader-achtig zuigend geluid willen horen voordat hun koffie geserveerd wordt;

'Een totale ‘pain in the ass’. Ver van weg blijven, want stel je voor dat je je openstelt voor andere zienswijze'

Communicatie

  • De handeling van het overbrengen van gedachten en ideeën – achterhaald gemaakt door het huwelijk.
  • Een compleet nutteloos collegevak.

Daarom:

Een woord dat voorbijkomt als verklaring als kinderen vragen waarom ze moeten doen wat je zegt. Komt ook nog steeds wel voor bij té directieve bazen.

Decaf:

Niet-werkende koffie

Diplomatiek:

Tactvol, gevoelig voor interpersoonlijke situaties die ervoor zorgen dat je niet iemand gewoon een ‘lul’ kan noemen, ongeacht hoe erg hij het verdient.

Discussie:

Een lange uitwisseling van ideeën rondom een bepaald onderwerp. En een totale ‘pain in the ass’. Ver van weg blijven, want stel je voor dat je je openstelt voor andere zienswijze. Tegenwoordig ook wel eenzijdige communicatie waarbij iedere vorm van samenkomst wordt vermeden.

E-commerce:

Een handige manier om je bankgegevens toegankelijk te maken voor criminelen zonder dat je daarvoor het comfort en veiligheid van je eigen kantoor hoeft te verlaten.

Einstein, Albert

Bekend wetenschapper, geboren in Duitsland wiens baanbrekende werk ons helpt te begrijpen wat er gebeurt in Back tot he Future.

Ego:

Het deel van iemands geest dat bewustzijn en het gevoel van zijn eigen individualiteit bevat. Extreem goed ontwikkeld bij acteurs, modellen, sporters, dokters, vastgoed-bonzen en onze kinderen.

Feiten:

Dingen die niet-noodzakelijk zijn voor het succes van politici, nieuws en wetenschappers.

FAQ:

Veel Gestelde Vragen. Noch vragen, noch veelgestelde vragen, dit is het gedeelte van de website dat alle spins verzamelt waarmee een bedrijf je wil laten sneeuwballen op één handige locatie.

'De afdeling binnen jouw bedrijf waar iedere nerd die jij vroeger gepest hebt nu zit en waarvan je ironisch genoeg nu de rest van je leven van afhankelijk bent'

Geld:

Iets waarover de mensen die erop afgedrukt staan nooit over hoeven of hoefden te stressen.

Google:

Internetzoekmachine met als enige functie: het doorverwijzen naar Wikipedia al dat niet in de vertaalde versie.

Hard copy:

Een afdruk voor jouw administratie van een document dat op een computer is gemaakt, dat de vraag weer doet oprijzen hoe die gekke computers zouden moeten bezuinigen op het gebruik van papier.

Hobby:

Een vermakelijke activiteit die je er liefdevol aan herinnert dat de dingen die je écht graag doet helemaal niets aan geld opleveren.

Idealist:

Een persoon die dwaas gelooft dat je er niet voor staat om hem van haar te belazeren.

Idioot:

Zie idealist.

Inbox:

Een plaats om dingen te bewaren waarvan je totaal geen intentie hebt om er ooit nog iets mee te doen, ook niet met rode vlaggen of markeren als ongelezen.

Interessant:

Een woord dat betekent: “Ik heb geen idee wat ik nu eigenlijk moet zeggen”.

IT:

Informatie technologie. De afdeling binnen jouw bedrijf waar iedere nerd die jij vroeger gepest hebt nu zit en waarvan je ironisch genoeg nu de rest van je leven van afhankelijk bent.

Jongleur:

Een persoon waarbij nooit iemand vraagt of hij of zij niet te veel ballen in de lucht houdt.

Job:

Een stoere term voor jouw baan en je straf omdat je nooit een loterij hebt gewonnen.

Karaoke:

De ‘Once in a lifetime’-mogelijkheid voor eenzame, ongetalenteerde mensen om nog zieliger en triester te zijn dan ze al in het dagelijks leven zijn.

Knipperlicht van een auto:

Een richtingsaanwijzer op de auto, waarvan het onduidelijk is waarom deze is uitgevonden, omdat toch niemand het gebruikt. Ook van toepassing op auto’s van de zaak.

Klant:

Iemand die ooit op de eerste plaats kwam en altijd gelijk had, wordt nu routinematig genegeerd, niet gerespecteerd en zelfs bespot door onwetende appende medewerkers van de meeste moderne winkels. Dit heeft geresulteerd in meer internethandel, waarbij de klant, als hij een probleem tegenkomt, gewoon een gratis nummer kan bellen of tegen een chatbot kan praten om genegeerd, niet gerespecteerd en zelfs bespot te worden.

Kinderachtig:

Een woord met een negatieve connotatie voor vastgeroeste mensen wie denken dat scheten en melk uit je neus lachen niet grappig zijn

Leugen:

Iets waar politici elkaar van beschuldigen in een eindeloze en lachwekkende cyclus van de pot verwijt de ketel.

Lichaam:

Iets wat vrouwen niet kunnen verwaarlozen als ze de man willen behouden. Iets dat mannen wel kunnen verwaarlozen zolang ze maar genoeg geld verdienen.

Lopen:

Een onplezierige optie waartoe men gedwongen wordt vanaf de voordeur tot aan de auto.

Meeting:

Een zakelijke term voor: officieel gesanctioneerde tijdsverspilling.

Micromanager:

een persoon bij wie zijn of haar vermogen om te relaxen bij de geboorte operatief is verwijderd.

Maandag:

Een van de 52 kansen die we ieder jaar krijgen om op te staan en ons af te vragen wat we in hemelsnaam doen met ons leven.

Non-profit:

Een organisatie die net zo geplaagd wordt door machtsstrijd, in efficiency en politiek als alle andere organisaties; alleen hier lopen de medewerkers op sandalen en in kleding gemaakt van hennep.

Lees ook: De grootste jeukwoorden uit vacatureteksten (die niet eens werken!)

Offline:

Een angstaanjagende toestand van bijna-doodpaniek waarin iemand de dwaze beslissing neemt om uit te loggen op het internet, ondanks het feit dat hij weet dat dit hem de onverminderde toegang zal ontnemen tot een eindeloos spervuur van nutteloze informatie, wat het enige was om hem te laten weten dat hij levend in de eerste plaats.

Ontslag:

Iets waarvan je ’s nachts wakker ligt in de hoop dat je het krijgt omdat je zelf de ballen niet hebt om te stoppen.

Power nap:

Een kleine hoeveelheid slaap tijdens werktijd zodat je daarna gedesoriënteerd wakker wordt met een wattig en wazig hoofd en waarna je vervolgens nooit meer op enige level van effectiviteit komt voor de rest van de dag. Eventueel mogelijk in een speciale cocon op kantoor.

Politiek:

Zie IT.

PowerPoint:

Een multimediaal presentatietool dat slides gebruikt, met daarin grafieken, overgangen, afbeeldingen en zelfs geluidseffecten die je publiek van alle energie ontdoen, zelfs van meer energie ontdoen dan dat je er zonder scherm had gestaan.

Queen, The:

Op één na langstzittende vorst ooit, afgelopen jaar totaal onverwachts overleden.

Receptionist:

Iemand die het zou waarderen als je zo snel mogelijk weg zou gaan voor de balie.

Roddelen:

Zich overgeven aan kwaadwillende geruchten, meestal op de werkvloer, die mogelijk de reputatie en werkzekerheid van een collega kunnen ruïneren. En man, het wordt gewoon niet beter dan dat.

'Een aparte kamer om meetings te houden op de werkvloer. Meestal uitgevoerd met een mahoniehouten tafel, een uitwisbaar bord, een scherm en koekjes die net iets te lang hebben gelegen'

Saladebar:

Een etensbak voor mensen.

Social networking:

De verbeelding dat je nog steeds sociale vaardigheden hebt en kunt netwerken, ook al ben je chirurgisch gehecht aan je computer en verlaat je nooit je huis of kantoor.

Spreadsheet:

Saaiheid gebonden in een Excel-formulier.

Therapeut:

In tegenstelling tot je lankmoedige vrienden, is dit de persoon die een financiële vergoeding krijgt voor het luisteren naar je onophoudelijke, jeugdige gezeur.

Tijd:

Een abstract concept dat ongeveer zesduizend jaar geleden aansloeg en resulteerde in de concepten van zowel de deadline als de hartaanval, in die volgorde.

Upload:

Een proces dat wel tot elf uur kan duren, afhankelijk van de internetsnelheid en de resolutie van de gehele Harry Potter-reeks die je via Pirate Bay wilt binnentrekken.

Vergaderkamer:

Een aparte kamer om meetings te houden op de werkvloer. Meestal uitgevoerd met een mahoniehouten tafel, een uitwisbaar bord, een scherm, koekjes die net iets te lang hebben gelegen, glazen met lippenstift, en meer ingehouden en expliciete geeuwen per uur dan een introductiecursus ‘Hoe speel je sneek op de Nokia’.

Voicemail:

Waar je de tientallen mensen naartoe stuurt die je niet langer kunt tolereren en waar je zelf vaker naartoe wordt gestuurd dan je weet.

Waarom:

Een vraag die een vierjarige in zulke duizelingwekkende aantallen kan stellen dat je uiteindelijk beseft dat tijd geen betekenis heeft en dat je gevangen zit in een eindeloze lus van syllogistische logica die zichzelf terugdraait totdat de bovenkant van je hoofd ontploft zoals die kerel bij scanners.

Winst:

Het geld wat een bedrijf apart zet voor bubbelbaden, champagne en losbandigheid.

Xylofoon:

Een slaappil in percussievorm.

Yoghurt:

Melk die door interactie met bacteriën is gaan schiften, verkrijgbaar in handige eenpersoonsverpakkingen voor de kinderen en dat soms nog aangekoekt in de mondhoek van je collega zit na de lunch.

Zebra:

Een dier met de ongelukkige last van een vacht waardoor het er dik uitziet; zelfde effect als een trui met horizontale strepen.

Laten we ons denken eens aanpassen. Niet buiten veranderen, maar binnen veranderen. We zien wat we denken, projecteren onze gedachten. Maak het dan ook leuk voor jezelf. Hopelijk heeft deze blog een kleine glimlach om je mond getoverd. Niet alles hoeft altijd maar serieus te zijn. Maak je leven leuk!

Juri Hoedemakers - Drs. Hofnar

Bewaker van de werkelijkheid & uitdager van de status quo

Juri Hoedemakers (35) is op de Erasmus Universiteit aan het promoveren op de (comeback van de) hofnar. Hij heeft er de scriptieprijs gewonnen over de waarde van de hofnar in moderne organisaties, wat resulteerde in het boek 'Gezocht: Hofnar'. Dat bereikte plek 3 in de top 100 en werd in 2022 genomineerd als Managementboek van het Jaar. Juri geeft regelmatig lezingen bij bedrijven en andere organisaties, is veelgevraagd gastspreker op (digitale) evenementen. In de functie van hofnar is hij aangesteld bij AFAS Software, Monta, i4talent en Archipel Zorggroep. Vorig jaar startte hij het Het NarrenGilde, gericht op het opleiden en plaatsen van hofnarren/profnarren door heel Nederland. Zijn missie: de comeback van de aloude hofnar als instituut in de maatschappij.

Meer informatie op www.drshofnar.nl en www.narrengilde.nl.

Lees ook: Top 23 kantoorjargon: om in 2023 vooral niet meer te gebruiken

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws