Blog Kim Trotz

Netwerken buiten je bubbel? Zo doe je dat

Zelfstandig ondernemen begint bij je netwerk. Mensen uit je netwerk helpen je aan de juiste kennis, nieuwe klussen en geven de high five die je nodig hebt. Maar hoe breid je tegenwoordig nog je netwerk uit? Die vraag werpt Kim Trotz, co-founder van The Freelance Qommunity, op in haar blog. De maatregelen maken het er niet makkelijker op. Deze tijd vraagt volgens haar om extra verbinding. Ze geeft zes handige tips om toch nieuwe mensen te ontmoeten en je waardevolle netwerk uit te bouwen.

Kim Trotz 17 november 2021

Kiki Calis Kim trotz The Freelance Qommunity

Kim Trotz (l) en Kiki Calis, co-founders The Freelance Qommunity.

1: Begin bij jezelf

Ho, stop! Voordat je buiten je bubbel gaat om te netwerken, moet je eerst bij jezelf beginnen. Zorg dat je duidelijk hebt wie je bent en waarom je doet wat je doet. Schrijf vijf persoonlijke kernwaarden op en/of maak een persoonlijke missie waar jij elke dag je bed voor uitspringt. Qommunity’s missie is om van freelancen het leukste beroep van de wereld te maken. Die komt terug bij elk project wat op ons afkomt. Als je niet weet waar je voor staat, dan kan je erover vallen. Beroemd barman (First Dates) Victor Abeln vult aan: ,,Zorg dat mensen bij een aantal thema's aan jou denken. In mijn geval is dat: barman en verbinden. Wanneer iemand dan een leuk project heeft rondom jouw thema, zullen ze eerder jou vragen.”

2: Pitch volgens het MAND-principe

Je persoonlijke pitch is belangrijk om een goede eerste indruk achter te laten. Maak je pitch op basis van de antwoorden op deze vragen: wie ben ik, wat doe ik, op wie focus ik me, wat is hun probleem en hoe los ik dat op? Schrijf dit uit in ongeveer vijf heldere zinnen. Je pitch is daarna kraakhelder, kort en krachtig. Oftewel MAND. Oefenen maar!

Lees ook: Aandachtstrekkers over... aandacht trekken en aandacht vasthouden

3: Maak je warm voor de estafette

Zo, jij hebt je verhaal duidelijk. Nu gaan we op naar de praktijk. Kijk naar je agenda en plan per week bewuste netwerkmomenten in. Dat hoeft echt niet uren per week te zijn, maar zie het ook als een investering. Maak tijd om op LinkedIn nieuwe mensen toe te voegen, bel een oude bekende op die je interessant vindt en ga wél naar dat (online) netwerkevent overdag als je eigenlijk geen tijd hebt. Doe het gewoon. Hoe meer connecties, hoe beter.

Bekend ondernemer Ron Simpson heeft een gouden tip: ,,Vraag de beste mensen uit je netwerk eens naar de beste mensen uit hun netwerk. Het estafettemodel scheelt een boel tijd en brengt je altijd direct in warm contact."

Kim Trotz (l) en Kiki Calis, co-founders The Freelance Qommunity.

4: Luister door stil te zijn

Yes, je bent in gesprek! Je hebt de aandacht van de ander doordat jij natuurlijk een ijzersterk verhaal hebt. Nu die ander aan het praten is, geldt er één gouden regel: luister goed. Het klinkt makkelijk, maar dat is het niet. Door goed te luisteren en stil te zijn, geef je die ander de ruimte om nog meer te vertellen. Antwoord dan met een open vraag, een vraag die je niet kunt beantwoorden met ‘ja’ of ‘nee’. Je krijgt een rode kaart met de vraag: ,,Kom je hier vaker?” Stel hem met een andere insteek: ,,Wat hoop jij uit vandaag te halen?” Ondernemer Awura Abena zegt het volgende over aandachtig luisteren: ,,Nieuwsgierigheid is de sleutel tot netwerksucces. Focus op geven in plaats van nemen. Waarom? Omdat je op deze manier relaties bouwt, in plaats van een waarde uitwisseling van korte duur.”

Lees ook: Een eigen bedrijf opstarten naast een fulltime baan, zo doe je dat

5: Hoe diverser je netwerk, hoe sterker

Doe eens gek. Ga naar een andere koffietent of ander stadsdeel, en maak een praatje met een onbekende. Mensen met een andere achtergrond geven je vaak nieuwe inzichten. Vind je het spannend om op iemand af te stappen? Vraag jezelf eens af wat het ergste is dat er kan gebeuren.

Creatief strateeg Nadine Ridder: ,,Als je je netwerk niet alleen wil vergroten maar ook verbreden, ga dan naar plekken die niet direct met je eigen werkveld of expertise verbonden zijn. Geef een lezing of doe vrijwilligerswerk, dat is netwerken vanuit oprechte interesse.” Door te connecten met mensen buiten je eigen vertrouwde bubbel, volg je eigenlijk de regels van de natuur. Qommunity’s co-founder Kiki Calis kan dit beamen: ,,Een mooie les uit de natuur: hoe diverser, hoe sterker je bent. Een voedselbos met verschillende soorten bomen is veel beter beschermd tegen een storm dan bijvoorbeeld een monocultuur dennenbomen. Kijk er ook op deze manier naar en volg de regels van de natuur.”

6: Never not closing

Was het een leuk gesprek en denk je dat jullie elkaar kunnen helpen? Gelijk toevoegen op LinkedIn of een vervolgafspraak inplannen. Maak het lekker concreet. Ook: kom gezellig netwerken bij Q4: De OudejaarsconFreelance. Hét eindejaarsevent dat je als freelancer niet mag missen. Dit is je kerstpakket, eindejaarsgesprek en kerstborrel ineen. Het is een show die je volledig online kunt bekijken. Je kunt erbij zijn door Qollega van Qommunity te worden of een los ticket te scoren.

Over The Freelance Qommunity

Freelancen hoeft helemaal niet zo eenzaam, onzeker of moeilijk te zijn. The Freelance Qommunity gelooft dat naast vrijheid en zelfstandigheid, verbinding en zekerheid ook bij the freelance life hoort. Qommunity is een online platform dat freelancers helpt aan een ijzersterk netwerk, de juiste kennis en nieuwe klussen Zo maken ze van freelancen het leukste beroep van de wereld.

Kim Trotz

Co-founder van The Freelance Qommunity

Kim Trotz werd freelancer nadat ze voor twee jaar naar Verona verhuisde, maar miste de sociale aspecten van het gezamenlijk werken. In 2018 organiseerde ze samen met vriendin en zakenpartner Kiki Calis een netwerkevent voor de 'eenzame freelancer'. Dat groeide uit tot het plafrom The Freelance Qommunity. Hun missie? Van freelancen het leukste beroep van de wereld maken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws