Blog Kim Trotz

Met deze netwerktips haal je het meeste uit de eindejaarsevents

De jingle bel gaat! De laatste netwerkborrels van het jaar staan voor de deur. Stoom je glitterblouse, poets je feeststrik en shift je mindset. Mindset? Ja, erg belangrijk voor nog meer connectie. Kim Trotz, minister van Netwerk en mede-oprichter van The Freelance Qommunity geeft je handige netwerktips uit haar netwerk.

Kim Trotz 5 december 2022

Netwerk tips freelance opdracht kim trotz qommunity

Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock.

Iedere freelancer heeft wel zo’n fase: je hebt nog niet zoveel klussen staan voor volgend jaar en denkt: ,,Help! Wat moet ik met zo’n lege agenda? Ik moet netwerken en zichtbaar blijven.”

Netwerktips

Zorg dat je je niet alleen focust op dat je iets moet halen. Blijf in de positieve mindset en heb vertrouwen. Stuur je opdrachtgevers een mooie bedankmail, of persoonlijk kerstcadeau, of deel een mooie les van afgelopen jaar in een LinkedIn bericht. Kijk ook of je kunt netwerken door mensen te helpen.

,,Echt netwerken draait erom mensen verder te helpen waar je echt een klik mee hebt. Door ze aan een waardevol persoon te connecten, gewoon een interessant artikel door te sturen of gewoon goed advies te geven. Vraag of verwacht daar nooit gelijk iets voor terug, dat komt vanzelf wel. Goede karma betaalt zich uiteindelijk altijd uit.” Aldus ondernemer Marcel van der Heijden (Karma Kebab & Karma Agency). Personal branding expert Nancy Poleon (Branded Personalities) vult aan: ,,Als je netwerkt, doe je dat echt omdat je iemand anders wilt helpen en niet omdat je er zelf alleen beter van wordt.”

Lees ook: Mentaal gezond 2022 uit: hoe dan?

Dus stel jezelf de vraag: Hoe heb je het afgelopen jaar in jouw netwerk geïnvesteerd? Heb je genoeg nieuwe klanten binnengehaald, ben je op genoeg interessante netwerkevents geweest en heb je écht geleerd wat je wilde leren? Gelukkig ben je never nooit uitgeleerd en uitgenetwerkt (denk ik).

Doel voor volgend jaar

Zorg dat je scherp hebt, wat je doel is voor volgend jaar zodat je ook weet waar je nieuwe lijntjes uit moet gooien. Wil je voor een impactvol bedrijf werken? Heb je zin om een tijdje vanuit Barcelona te werken? Of ga je nu ein-de-lijk die development cursus doen? Het hoeft ook niet zo groot te zijn.

Lees ook: Kim Trotz is Minister van (Net)Werken in Ondernemerskabinet: 'Vorig jaar viel het woord ondernemer één keer in de Miljoenennota'

Stap 1: spreek het alvast uit op de eerstvolgende netwerkborrel. Wie weet wat voor mooie openingen dat geeft! Extra tip: vraag naar de meest leerzame les van afgelopen jaar of mooiste doel voor volgend jaar bij je eerstvolgende gesprekspartner. Dat weerhoudt je van de oppervlakkige ‘kom je hier vaker?’ openingszinnen en brengt echt verdieping. En de juiste connecties of hulp.

Lief Leven-oprichter Nanne van der Leer zegt terecht: ,,Ieder persoon, elk gesprek, iedere daad is als een zaadje die je plant waar in potentie een succesvol bedrijf uit kan groeien.” Blijf dus in jezelf en je netwerk investeren door zichtbaar te zijn en echte verbinding aan te gaan.

Kim Trotz

Co-founder van The Freelance Qommunity

Kim Trotz werd freelancer nadat ze voor twee jaar naar Verona verhuisde, maar miste de sociale aspecten van het werken met collega’s. Samen met zakenpartner Kiki Calis bouwde ze platform The Freelance Qommunity, om de 'eenzame freelancer' te helpen aan een netwerk, kennis en klussen. Hun missie is om freelancers aan elkaar te verbinden en samen impact te maken, zodat freelancen het leukste beroep van de wereld wordt.

Op donderdag 8 december organiseert Qommunity Het Freelance Eindejaarsfestival in Utrecht. Er zijn nog kaarten, dus mijn tip: klik op de link.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws