Blog Kim Trotz

Zeven levenslessen van Kim Trotz (The Freelance Qommunity)

In haar maandelijkse expertblog deelt Kim Trotz, co-founder van The Freelance Qommunity, zeven levenslessen van afgelopen jaar.

Kim Trotz 28 december 2021

Jaar 2021

Kim Trotz

Co-founder van The Freelance Qommunity

Kim Trotz werd freelancer nadat ze voor twee jaar naar Verona verhuisde, maar miste de sociale aspecten van het gezamenlijk werken. In 2018 organiseerde ze samen met vriendin en zakenpartner Kiki Calis een netwerkevent voor de 'eenzame freelancer'. Dat groeide uit tot het plafrom The Freelance Qommunity. Hun missie? Van freelancen het leukste beroep van de wereld maken.

Wat was dit een bijzonder jaar. Again. Het was een jaar waarin ondernemers zichzelf wéér opnieuw moesten uitvinden, het thuiskantoor een kleine upgrade kreeg door een nieuwe bananenplant en het jaar waarin we snakten naar vrijheid en échte connectie. Het leveltje dansen onder een plafond van zweet in een overvolle Alpha-stage op Lowlands zeg maar. Het liep anders. Dit jaar werd onze flexibiliteit weer naar een hoger niveautje getild en 'dansten' we samen door de persco’s, lock-downs en avondklokken heen. Voor veel ondernemers zat 2021 vol pieken en dalen. Dit zijn mijn zeven levenslessen van 2021:

1. Vertrouw op je netwerk

Dit jaar begonnen mijn compagnon Kik en ik met een halve mental break-down. Dat kwam omdat we het super goede idee hadden om tijdens de decembermaand een crowdfundcampagne te starten én tegelijkertijd een externe investering op te halen. Ik kan je vertellen: dat zorgt voor een niet heel stressvrij begin van het jaar. Het was dit keer geen drank, maar stress, die me onderuit haalde op 1 januari. Maar na een week ijlen op de bank, leefde ik op door de oneindige support van vrienden, familie, vage kennissen en onze hele Qommunity. Want uiteindelijk haalden we op 7 januari ons doelbedrag van €75.000 met 114%. Het is toch waar: een goed begin is het halve (net)werk! Faalangst en onzekerheid maakte plaats voor liefde en vertrouwen. De les: investeer in je netwerk, het is je alles.

2. Doorbreek patronen voor meer vrijheid

Zelfs als freelancer of ondernemer waarin je je eigen tijd mag bepalen zitten we vaak onwijs vastgeroest in oude (werk)patronen. Van 9 tot 6 moeten we achter een scherm zitten, bereikbaar zijn en elke minuut productief zijn. Zeker in de onze cultuur is het normaal om het altijd ‘druk’ te hebben en meten we sociale status aan de hand van ons werk. Gelukkig laten veel ondernemers om ons heen zien dat het anders kan. Zo hebben we een kitesurfster in de Qommunity die niet werkt als het hard waait en worden er koophuizen ingeruild voor zelf omgebouwde Volkswagen-busjes. Les: vergelijk jezelf niet gelijk met anderen en bepaal wat vrijheid voor jou betekent.

3. Wees kwetsbaar en vraag (niet teveel) hulp

Dit jaar heb ik me toch een partij (zelfhulp)boeken en podcasts verslonden. Veel geleerd, veel vergeten. Deze quote van hoogleraar Brené Brown is me wel erg bij gebleven: 'Kwetsbaarheid is het beginpunt van creativiteit, innovatie en verandering.' Ik sluit me hier volledig bij aan, al moet je natuurlijk niet te erg doorslaan en tegen elke vage vriend vertellen waar je allemaal tegenaan loopt. Maar je kan ook teveel lezen of luisteren en vervolgens niet meer weten wat jezelf eigenlijk vindt. Afgelopen maand zwoor ik alles af en daaruit kwam een wijze les: je onderbuikgevoel is altijd eerlijk tegen je.

Lees hier een eerdere blog van Kim Trotz: Netwerken buiten je bubbel? Zo doe je dat

4. Geniet met (nieuwe) maten

Evenementenorganisaties en kroegeigenaren hadden dit jaar de slingers nog maar net opgehangen of het feest was alweer afgelopen. Eerst open tot middernacht. Toen tot acht, tot vijf… En nu vieren we de feestdagen thuis. De spontane kroegmomenten hebben we niet meer, maar die zijn eigenlijk heel waardevol. Wat First Dates barman en socioloog Victor Abeln laatst in onze Qommunity deelde is mij heel erg bijgebleven: "De kennissen uit de kroeg, collega's van zakelijke klanten, Qollega's… het zijn juist de mensen die je niet vaak ziet of heel goed kent die je een nieuwe baan, relatie, woning of nieuw inzicht opleveren. Dus besteed niet alleen tijd en aandacht aan je inner circle, maar ga vooral ook verbinding aan met mensen die niet in je directe netwerk zitten. Je zal verbaast zijn via welke wegen je nieuwe opdrachten binnen haalt.” Les: maak tijd voor (nieuwe) vrienden en contact mensen die je normaal alleen spontaan in de bar tegenkomt.

5. Dankbaarheid is key

We get it. We mochten niet veel afgelopen jaar en helaas zijn onze hersenen geprogrammeerd om zich te focussen op dingen die niet lukken. Dat heeft iets te maken met je overlevingsmechanisme. Dat is jammer, want als we niet uitkijken worden we dan zo pessimistisch als de pest. Om dat te voorkomen schrijf ik al een tijdje elke ochtend drie dingen op waar ik dankbaar voor ben en hoe ik ervoor ga zorgen om er een mooie dag van te maken. In de avond schrijf ik drie dingen op waar ik blij van werd. Een warme douche, verse koffie of dat ene kwartiertje op het terras. Les: door vaker dankbaar te zijn, word je mindset positiever en met die energie trek je ook nog eens leuke mensen aan. Winning.

6. It’s a hard knock start-up life en dat is helemaal oké

Vorige week zaten Kiki en ik in een business coachingsessie. Onze coach vroeg: ,,Dus jullie willen volgend jaar meer rust en een realistische planning. Maar bestaat dat wel in de eerste vijf jaar van het runnen van een start-up?” Zo, die was raak. Nee natuurlijk niet! We weten donders goed dat we samen die honderd ballen in de lucht moeten blijven houden. Door goede communicatie en op tijd bijsturen kun je wel al veel rust creëren. Les: laat het los en je creëert rust in onrust.

7. "Rest will feed the fire"

Over rust gesproken: als ondernemer heb je geen vakantiedagen. Je staat altijd aan en leeft voor je bedrijf. Maar hoe moeilijk het ook is, je moet jezelf af en toe even vrij kunnen geven. Sinds anderhalve week staat mijn out of office aan, maar tot nu toe grijp ik alweer een week lang elke dag naar mijn laptop. Toch nog heel even m’n bonnen doen, een klein mailtje sturen of zoals nu: een blog schrijven. Ik spreek mezelf lekker tegen dus. Daarom sluit ik af met een statement: geef jezelf rust. Van rust laad je op om volgend jaar weer hard te knallen. Doe je mee? Dan doen we het samen. Want samen is niet alleen.

Over The Freelance Qommunity

Freelancen hoeft helemaal niet zo eenzaam, onzeker of moeilijk te zijn. The Freelance Qommunity gelooft dat naast vrijheid en zelfstandigheid, verbinding en zekerheid ook bij the freelance life hoort. Qommunity is een online platform dat freelancers helpt aan een ijzersterk netwerk, de juiste kennis en nieuwe klussen Zo maken ze van freelancen het leukste beroep van de wereld.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws