Blog Niels Meijssen
Niels Meijssen: 'Goed is meestal goed genoeg'
In de begeleidende tekst bij de blog sprak Niels Meijssen al de hoop uit dat de blog goed genoeg is. Dat is hij zeker. En gelukkig niet perfect, want als je organisatie perfectie nastreeft, dan val je in een diepe valkuil. En dat geldt ook voor bloggers.

Foto: Shutterstock.
Niels Meijssen
Startup-strateeg Todaytomorrow / ceo Moonback
Niels Meijssen is partner bij de digitale studio Todaytomorrow en oprichter van de 'eerlijke boekingssite' Moonback. In 2020 werd hij door De Ondernemer verkozen tot Meest Inspirerende Ondernemer van het Jaar. Niels is verder onder meer juryvoorzitter van Droomstart.
Vorige week had ik met mijn collega’s een sessie over onze ontwerpprincipes. We staan met Moonback namelijk op het punt om de overgang te maken naar een nieuwe fase van ons bedrijf: opschalen. Ook wij merken dat nu corona onder controle lijkt, de boekingen in een stroomversnelling komen. Extra reden om in actie te komen en ons bedrijf klaar te maken om veel meer hotels aan te sluiten en veel meer boekingen te verwerken. En ook dat we met hetzelfde aantal mensen meer werk moeten verzetten. Nu doen we nog veel handmatig en zijn we eindeloos bezig om alle pietluttige details zo perfect mogelijk te maken. In de volgende fase kan dit niet meer. Dan moeten we technieken kiezen en processen zo inrichten dat het werk ons niet boven het hoofd stijgt.
Om te checken of we dat goed doen hebben we een aantal principes met elkaar opgeschreven. Een daarvan licht ik in deze blog graag toe, omdat die mij stiekem het meeste pijn doet in mijn hart: Perfect is the enemy of good. Te perfect willen zijn is namelijk een valkuil van een deel van het team en van mij in het bijzonder.
Lees ook: Hoe Moonback-ceo Niels Meijssen reflecteert volgens de GRIP-methode
Mijn vriendin lacht terwijl ik dit schrijf, want ze herkent deze valkuil ook privé. Ik vroeg haar om een voorbeeld te geven: zo neig ik er bij het maken van de verbouwplannen voor ons nieuwe huis naar om altijd voor de betere (lees duurdere) opties te willen kiezen, of het nu om de keuken, kozijnen of het lichtplan gaat. Ons budget laat dat natuurlijk niet toe, dus ja, op welke onderdelen is een voordeligere keuze gewoon goed genoeg?
Perfectionisme is overigens niet de enige vijand van gewoon goed genoeg, er zijn nog twee valkuilen.
"We hebben een gerenommeerd merkbureau ingehuurd en een merkrechtadvocaat voor het merkonderzoek. Een flinke investering, maar ik zou het zo weer doen voor een goed resultaat"
Cheap is the enemy of good
Betere kwaliteit kost meestal meer geld. En ook al zijn er tal van consumentenprogramma’s op tv die deze wetmatigheid met productvergelijkingen proberen te slopen, ik geloof dat je over het algemeen gewoon meer geld moet betalen voor betere kwaliteit. Een spijkerbroek van de H&M blijft echt geen 3 tot 5 jaar mooi, zoals een Levi’s dat doet (de duurdere jeans is per draagbeurt misschien zelfs goedkoper).
Een onderwerp waar wij bij Moonback niet krenterig over hebben gedaan om de kwaliteit te waarborgen is onze merknaam. Na een succesvolle crowdfunding onder de naam Beterboeken zijn we op zoek gegaan naar iets dat beter paste bij onze internationale ambities. Best een kluif gezien de uitdagingen zoals een beschikbaar .com-domein én het merk kunnen registreren. We hebben dan ook een gerenommeerd merkbureau ingehuurd voor het creatieve traject en een merkrechtadvocaat voor het merkonderzoek en -registratie. Alles bij elkaar een flinke investering, maar ik zou het zo weer doen voor een goed resultaat.
Lees ook: Zo voorkom je de grootste valkuilen in de 3 fases van een startup
Fast is the enemy of good
Te snel willen gaan kan een goed resultaat in de weg zitten. Zo is een 30 jaar oude Tawny port natuurlijk beter dan een 3 jaar oude. Als port liefhebber kan ik mijn perfectionisme hier overigens goed ‘bedwingen’, voor het schap bij de slijter kies ik meestal voor een 10 jaar oude port. Meer dan goed genoeg voor een heerlijke borrel of als afsluiter na het diner.
Waar in het port voorbeeld de langere rijping een belangrijke rol speelt voor de kwaliteit, zo is dat in andere productcategorieën de extra voorbereiding, productietijd of controles. En wat te denken van maatwerk vs. massaproductie, ook hier zorgt de extra tijd en aandacht vaak voor een doorslaggevend verschil in kwaliteit.
Bij Moonback vullen hoteliers zelf teksten en foto’s in op hun hotelpagina. Het liefst zouden we al deze teksten door een professionele tekstschrijver laten maken, naar ieder hotel een fotograaf sturen en alles in 10 talen vertalen. Maar dat duurt simpelweg te lang. Dan zou er nu nog steeds geen hotel live staan. Laat staan als we straks honderden hotels tegelijk willen aansluiten. Daarom zijn alle teksten nu in het Engels en helpen we de hotels zo veel mogelijk om goede kwaliteit teksten en foto’s aan te leveren. Perfect? Nee, er glippen genoeg schoonheidsfoutjes door. Goed genoeg? Zeker weten. Stuur je me even een mailtje als je een spelfout vindt?
"Perfect? Nee, er glippen genoeg schoonheidsfoutjes door. Goed genoeg? Zeker weten. Stuur je me even een mailtje als je een spelfout vindt?"
Good - Cheap - Fast
‘We offer 3 kinds of services, but you can pick only two’, misschien ken je deze klassieker wel. Bij elk product is het zoeken naar de balans tussen drie dimensies, waarbij er natuurlijk geen fout antwoord is. Je zult telkens je doel scherp moeten hebben en bewust kiezen op welke dimensie je een concessie wilt doen:
- Good & Cheap won’t be Fast
- Fast & Good won’t be Cheap
- Cheap & Fast won’t be Good
Ik hoop dat wij met Moonback de juiste balans hebben gevonden, zodat we over een paar jaar tegen elkaar kunnen zeggen dat we de juiste keuzes hebben gemaakt wat betreft de kwaliteit, kosten en tijd. Laat me duidelijk zijn. Kwaliteit vind ik heel belangrijk. Als consument merk je nou eenmaal wanneer iets rammend goed in elkaar zit. Je krijgt een positief gevoel van zo’n ervaring. Daarom hebben we ontwerpers, programmeurs en tekstschrijvers in ons team die van nature al enorm goede kwaliteit leveren en dat dus helemaal geen extra tijd of geld kost.
Lees ook: Niels Meijssen: 'Waarom ik als startup-strateeg als eerste naar cultuur kijk'
Tot slot wil ik toch dit kwijt, ik weet het gewoontes zijn hardnekkig: sommige dingen moeten gewoon perfect zijn. Zo hebben we laatst ons merkverhaal aangescherpt. We kregen de feedback van bezoekers dat het niet helemaal duidelijk was waar Moonback voor staat, als ze op onze site komen. Dit raakt voor ons de kern van ons bestaan. Dan wil je daar dus ook veel aandacht aan besteden, net zolang tot het, oké, bijna perfect is.