Blog Patrick Wessels
‘Vegetariër’ of ‘iemand die vegetarisch eet’: kies de juiste optie voor meer omzet
Een vegetariër maak je beter niet uit voor ‘iemand die vegetarisch eet’. En een zonaanbidder maak je niet blij als je zegt dat diegene van ‘lekker liggen in de zon’ houdt. Ze zullen je misschien niet meteen aanvliegen, maar vrienden maak je er ook niet mee. Laat staan dat ze klant bij je willen worden. In deze blog kijkt consumentenpsycholoog Patrick Wessels naar de juiste aanspreekvormen om klanten aan je te binden.
Consumentenpsycholoog Patrick Wessels.
Patrick Wessels
Consumentenpsycholoog
Raad van Advies-lid Patrick Wessels is al meer dan tien jaar zelfstandig consumentenpsycholoog en SEO-tekstschrijver. Hij schrijft onder meer voor deze website expertblogs over consumenten, gedrag en inzichten vanuit marketing en psychologie. Bij De Ondernemer is hij bovendien een van de twee stemmen van de podcastserie Aandachtstrekkers. Patrick wordt enthousiast van slimme campagnes die consumenten blij maken.
De manier waarop je klanten (ook B2B) aanspreekt biedt je een mooie kans op een psychologisch voordeel. Dat verschil in communicatie heeft te maken met de eigen identiteit van klanten, de communicatie naar hen toe en de manier waarop zij dit verwerken. Als winkelier, dienstverlener of andere professional sta je namelijk alvast met 1-0 achter zodra je contact opneemt. Zelfs de meest enthousiaste doelgroep heeft de onbewuste neiging om ieder aanbod en iedere andere vorm van communicatie door bedrijven kritisch onder de loep te nemen. Immers, het bedrijf probeert natuurlijk iets te verkopen.
Psychologisch in het voordeel
Daarom is het de moeite waard om er psychologisch alvast 1-1 van te maken, door de juiste aanspreekvorm te kiezen. Iemand die vegetarisch eet ziet zichzelf als ‘vegetariër’. En niet als ‘iemand die vegetarisch eet’. Psychologisch voelt een vegetariër als iemand die een levensstijl omarmt heeft, terwijl iemand die vegetarisch eet een buitenstaander is die het een keer probeert.
Bij vegetariërs is dat heel duidelijk, omdat ze zichzelf in de meeste gevallen zelfs zo zullen introduceren. Toch geldt dit effect ook in minder duidelijke gevallen. Een skiër is niet iemand die graag skiet en een zonaanbidder is dus niet iemand die graag in de zon ligt. Ze zullen zich niet als skiër of zonaanbidder introduceren, maar zodra je ze op die manier aanspreekt heb je meteen een streepje voor.
Lees ook: 'Nee' zeggen zonder klanten te verliezen? Zo doe je dat
Gebruik dat in jouw communicatie, bijvoorbeeld als je de producten beschrijft, jouw diensten beschrijft of een campagne lanceert waarmee je jouw doelgroep direct wilt aanspreken. Dus presenteer jouw vis- en vlees-vrije alternatieven als de ideale keuze voor vegetariërs en lanceer een campagne die zonaanbidders zal doen wegsmelten bij de heetste vakantiedeals.
Omring je met jouw doelgroep
Achterhaal hoe jouw doelgroep zich identificeert. Omring je met jouw doelgroep, bijvoorbeeld tijdens evenementen en online in groepen op social media. Zoek de plekken op waar jouw potentiële klanten bij elkaar komen. Ontdek hoe ze zichzelf identificeren, door na te gaan hoe ze over zichzelf en over anderen praten.
Lees ook: Fred Rutgers over slim groeien: 'Weet wat je doelgroep is en geef jouw concurrenten het nakijken'
Hoe beter je de identiteit van jouw doelgroep begrijpt, des te makkelijker het wordt om ze daarmee op de psychologisch juiste manier aan te spreken. Het staat dan minimaal gelijk en misschien zelfs wel 2-1, bijvoorbeeld als je meteen goed luistert naar de daadwerkelijke behoeften bij de klanten die jij wil bereiken. Dus ga het gesprek aan, luister goed om de identiteit te achterhalen en doe er je voordeel mee door te communiceren op een manier waarmee je de onbewuste verdediging eenvoudig omspeelt.