Blog Patrick Wessels

Tipping Point-theorie: zó kreeg de petitie tegen de coronapas momentum

Ondernemer Duncan Stutterheim, cabaretier Guido Weijers en voormalig staatssecretaris Mona Keijzer hebben het voor elkaar: in korte tijd verzamelden ze honderdduizenden handtekeningen tégen de coronapas. En natuurlijk is er al veel langer een groep tegen 3G, 2G en welke G dan ook, maar ineens lijkt er momentum te zijn ontstaan. En datzelfde momentum, dat kwam ook ter sprake toen de horeca eerder op een zaterdagmiddag uit protest de deuren alvast opende. Bovendien lijkt het de term waarmee het reclamebureau achter De Nacht Staat op aan tafel wist te komen met minister Micky Adriaansens van Economische Zaken.

Patrick Wessels 9 februari 2022

Onverdeeld open

Foto: ANP.

Patrick Wessels

Consumentenpsycholoog

Raad van Advies-lid Patrick Wessels is al meer dan tien jaar zelfstandig consumentenpsycholoog en SEO-tekstschrijver. Hij schrijft onder meer voor deze website expertblogs over consumenten, gedrag en inzichten vanuit marketing en psychologie. Bij De Ondernemer is hij bovendien een van de twee stemmen van de podcastserie Aandachtstrekkers. Patrick wordt enthousiast van slimme campagnes die consumenten blij maken.

Het ‘tipping point’

Al meer dan twintig jaar geleden schreef Malcolm Gladwell zijn bekendste boek: The Tipping Point. Het boek beschrijft hoe kleine acties op het juiste moment, op de juiste plaats en met de juiste mensen kunnen uitgroeien tot een veel grotere trend.

Er gelden drie voorwaarden voor dat 'momentum', zoals we het hier graag noemen:

  • De wet van de weinigen
  • De plak-potentie
  • De kracht van context

De aanleiding voor deze expertblog van Patrick Wessels: Onverdeeld Open: ruim 800.000 mensen steunen protestcoalitie met Duncan Stutterheim tegen coronapas

Om zo’n trend van de grond te krijgen is er in de eerste plaats iets bijzonders nodigen. Slechts sommigen bezitten de sociale talenten die er nodig zijn. Het gaat om 1) mensen die met autoriteit een idee of opvatting delen, om 2) verbinders die daar de volgende kring bij vinden en om 3) verkopers die de rest overtuigen. Pas als die drie unieke talenten (wie is wie, bij Stutterheim, Weijers en Keijzer?) samenkomen heeft het kans van slagen.

Vervolgens moet zo’n idee of trend makkelijk blijven plakken. Het moet herkenbaar zijn, en regelmatig ter sprake of aan bod komen. Dit lukt alleen op het juiste moment, bijvoorbeeld als er meer discussie is over welke maatregelen tegen corona nu wel of niet acceptabel en/of passend zijn.

Beluister hier de podcast Aandachtstrekkers, met Michel Ariëns en Patrick Wessels: Je nieuwsbrief net zo spannend als een Netflix-trailer? Zo pak je dat aan

Ten slotte legt Gladwell in zijn boek uit over context. Alleen in de juiste context kan zo’n idee viraal gaan en honderdduizenden handtekeningen verzamelen. En dat is precies wat er psychologisch gebeurt. De groep mensen die twijfelt over de huidige maatregelen kun je namelijk nog onmogelijk wegzetten als wappies. Die tijd hebben we gehad, nu onder andere het Verenigd Koninkrijk en Denemarken alle maatregelen hebben losgelaten.

Anderen die ondertekenen lijken veel meer op de gemiddelde Nederlander en daarmee de massa dan een tijd geleden. Het gaat al niet meer om de actievoerende fanatieken met grote spandoeken en megafoons. Juist nu de ‘normale’ Nederlander meetekent wordt het voor een nog grotere groep makkelijker om zich daarbij aan te sluiten. Rest me dus alleen nog de link: sluit je aan op Onverdeeld Open.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws